BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 250 KN 🚚 Besplatni uzorci uz svaku kupnju po Vašem izboru 🍀
BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 250 KN 🚚 Besplatni uzorci uz svaku kupnju po Vašem izboru 🍀

Fosfolipidi

Phospholipids

Iznutra

najvažniji strukturalni elementi stanične lipidne barijere kože

Izvana

obnavljanju oštećenu hidro-lipidnu barijeru kože, sprečavaju gubitak vode iz dubokih slojeva kože, poboljšavaju cjelokupno stanje kože

Najvažniji strukturni element prirodne zaštitne barijere kože su fosfolipidi. Možda je najslikovitija usporedba ta da su oni u epidermi poslagani kao crjepovi na krovu kuće. Njihova je uloga slična ulozi krova – kao što krov štiti unutrašnjost kuće od vanjskih utjecaja, tako fosfolipidi štite našu kožu od vanjskih utjecaja.

Koja je uloga lipida?

Poznata je činjenica da zahvaljujući masnoćama postoji život. Stanica kao gradivna jedinica većine života na Zemlji postoji zahvaljujući lipidima - oni su energetska rezerva, ali i izvor komunikacijskih molekula među stanicama. Lipidi imaju i brojne druge uloge, a najjednostavnije rečeno oni služe kao skladište energije u stanicama.

Nalaze se u sastavu staničnih membrana svih živih bića (fosfolipidi, ceramidi, steroli, sfingolipidi) i time štitite stanicu i cijeli organizam od nepovoljnih utjecaja. Sudjeluju u brojnim procesima za prijenos signala među stanicama (hormoni i lokalni hormoni) te potiču razne fiziološke procese. Za lipide se zna reći da oni popunjavaju praznine između stanica te da na kožu djeluju poput cementa.

Što su fosfolipidi po svom sastavu?

Fosfolipidi su po svom sastavu složene masti dobivene iz soje, koje su inače sastavni dio kože. Fosfolipidi se koriste u medicini i u kozmetičkoj industriji. Sastoje se od molekule alkohola, molekule fosforne kiseline i molekule masnih kiselina. Iz sastava fosfolipida izvedeno je njihovo ime.

Najvažnija uloga fosfolipida je ta da su oni odgovorni za metabolizam u stanici i izuzetno je važna njihova zaštitna uloga. Osim toga, oni regeneriraju stanice oštećenih unutarnjih organa. Inače su fosfolipidi dostupni u obliku dodataka, a sastavni su dio mnogih proizvoda za njegu kože – najčešće ih nalazimo u hidratantnim kremama i losionima za tijelo.

U proizvodima za njegu kože njihov je značaj u tome što vlaže kožu, a poznato je koliko je hidratacija kože važna za njezin svjež izgled i zdravlje. Osim toga fosfolipidi omekšavaju epidermu, pa samim time olakšavaju apsorpciju odnosno upijanje hranjivih tvari u kožu. Nije manje važno to što fosfolipidi reguliraju rad lojnih žlijezda što izuzetno pomaže osobama čije su kosa i koža sklone mašćenju.

Zašto dolazi do isušivanja kože?

Osnovna greška zbog koje koža postaje osjetljiva je njeno preveliko isušivanje. A suha i osjetljiva koža podložnija je svim vrstama oštećenja. Gubitak masnoće dovodi do oštećenja površinskog zaštitnog sloja, zbog čega on postaje propusan i to dovodi do visokog gubitka vode. Zato je kod osjetljive kože najvažnije obnoviti hidrolipidnu zaštitnu barijeru kože biljnim fosfolipidima.

Zašto je isušivanje kože tako velik problem današnjice? Odgovor je pomalo neobičan. Po prirodi naša koža nije stvorena da je svakodnevno peremo sapunima i deterdžentima, niti da je u prekomjernom kontaktu s vodom. No, upravo se to svakodnevno događa, od trenutka kada ustanemo do trenutka kada idemo na počinak naša se koža „druži“ s vodom, sredstvima za čišćenje, skidanje šminke.

Zbog svega toga redovito se i svakodnevno, ponekad i nekoliko puta dnevno, skida sloj rožnatih stanica i stanjuje fosfolipidni. Deterdženti i otapala u proizvodima za njegu kože te agresivne kreme mogu narušiti prirodnu zaštitu kože. Rješenje, naravno, nije u tome da ćemo se odreći pranja i njege kože. No, zato je važno svakodnevno koži dodavati sastojke odnosno njegovati kožu sastojcima koji će pomoći u regeneraciji fosfolipidnog sloja.

Tri najvažnija sastojka zadužena za zadržavanje vode u koži su ceramidi, kolesterol i masne kiseline. Uz pomoć njih stanice rožnatog sloja kože ostaju povezane, odnosno nisu dehidrirane, što je glavni preduvjet održavanja zaštitne funkcije kože. Naravno, sve uvijek ima veze i s godinama.

Što je osoba starija, razina lipida u koži je niža – razina opada s godinama i zato je važno s nadoknadom početi na vrijeme. Kod nekih ljudi to se dogodi gotovo preko noći – koža postaje gruba, suha, tekstura se pogoršava. U takvoj situaciji treba odmah reagirati, utvrditi što točno koži nedostaje i početi s nadoknadom. U njezi kože ionako vrijedi pravilo da se ona mijenja tijekom života i nitko više ne može reći da kožu njeguje jednom kremom čitav život.

Koji su najbolji prirodni izvori fosfolipida?

Najbolji prirodni izvori fosfolipida su soja, riba i plodovi mora, šparoge, goveđa jetra, jaja, posebno žumanjci, pšenične klice. Odličan izvor monozasićenih masnih kiselina svakako je i maslinovo ulje. U prehranu bi trebalo uvrstiti i losos, a lanene sjemenke, tofu, chia sjemenke – odličan su izbor za vegane. Prehrana bogata navedenim namirnicama ima, naravno, i brojne druge zdravstvene prednosti.

Općenito se smatra da je prehrana koju nazivamo mediteranska jedna od najzdravijih na svijetu te bi ju trebalo prakticirati tijekom cijele godine. Navedene namirnice trebalo bi u što većoj mjeri uvrstiti u prehranu. Na taj ćete način svoj organizam pravovremeno opskrbljivati dovoljnim količinama zdravih masti što je neophodno za zdravlje i ljepotu kože, ali i srca, krvnih žila te organizma u cijelosti.

Što se tiče upotrebe fosfolipida u medicini, odnosno proizvodnji lijekova – njihova je važnost ta što doprinose otapanju kolesterola. Zbog toga se u medicini koriste u liječenu srčanožilnih bolesti poput, primjerice, arteroskleroze.

Zaključak

Najnagrađivanija hrvatska prirodna kozmetika NiKEL kao prirodni sastojak fosfolipide ugrađuje u svoje proizvode za ljepotu i njegu. Uloga fosfolipida u NiKEL proizvodima je da štite kožu od vanjskih faktora i sprječavaju gubitak vlage iz dubokih slojeva kože. U NiKEL proizvodima fosfolipidi su dobiveni iz biljnih ulja. Ugrađeni su u brojne NiKEL proizvode, prvenstveno one za njegu suhe kože poput JABUKA Seruma i Kreme protiv bora, Seruma protiv bora oko očiju od smilja, Eliksira protiv bora – Zlatnog eliksira, linije proizvoda iz kolekcije Control 365 Insert Aqua, Nikelhidris i brojnih drugih.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

JABUKA Serum protiv bora za lice i vrat 179,99 kn
23,89 €
- +
Recenzije (3)
Koncentrat za intenzivnu njegu.
JABUKA Krema protiv bora 149,99 kn
19,91 €
- +
Recenzije (7)
Za blistavu, pomlađenu, hidriranu kožu.
Suha koža
598,00 kn
79,37 €
478,40 kn
63,49 €
- +
Briše znakove umora i starenja, osvježava i dubinski hidrira kožu.
Dehidrirana koža
308,99 kn
41,01 €
247,19 kn
32,81 €
- +
Obnavlja površinski sloj kože, sprječava dehidraciju i kožu čini glatkom, svježom i nježnom.
Serum protiv bora oko očiju sa smiljem 85,00 kn
11,28 €
- +
Recenzije (11)
Božanstveni serum koji odgađa starenje.
Control 365 Insert Aqua Krema s vodom švicarskog ledenjaka 199,99 kn
26,54 €
- +
Recenzije (8)
Kristalno čista voda švicarskih ledenjaka za svježinu, glatkoću i savršenu harmoniju s kožom.
Control 365 Undo Age Krema sa snježnom algom 199,99 kn
26,54 €
- +
Recenzije (9)
Snježna alga - ključ dugovječnosti kože - štiti i aktivira gen dugovječnosti
ELIKSIR protiv bora prozvan Zlatnim Eliksirom 199,00 kn
26,41 €
- +
Recenzije (29)
Savršeni spoj izvornih prirodnih sastojaka za izvanredan učinak i užitak!
JABUKA Brzoupijajuća krema za ruke 49,99 kn
6,63 €
- +
Recenzije (3)
Moć regeneracije za ruke koje čestim pranjem i upotrebom dezinficijensa isušujemo i oštećujemo.
MASLINA Hranjiva krema
149,99 kn
19,91 €
74,99 kn
9,95 €
- +
Pravi užitak, od mirisa do učinka!
NIKELHIDRIS oko očiju Intenzivna hidratantna krema oko očiju 295,00 kn
39,15 €
- +
Recenzije (2)
Podočnjaci i otečenost ublaženi, ostaje samo blistav pogled.
NiKEL PRIVÉ Cream MB COMPLEX
1360,00 kn
180,50 €
952,00 kn
126,35 €
- +
Recenzije (2)
Božanstvena krema za maksimalnu učinkovitost i nevjerojatno glatku kožu.
Sjaj Mediterana
233,99 kn
31,06 €
187,19 kn
24,84 €
- +
Tajna cvijeta koji nikad ne vene. Za prekrasnu, blistavu kožu.