Maslina

Olea europaea

Iznutra

Antioksidans, smanjuje visoki krvni tlak, povećanu masnoću i kolesterol u krvi, smanjuje povećanu količinu šećera i mokraćne kiseline u krvi, usporava i liječi aterosklerozu te pomaže kod srčanih tegoba

Izvana

Za dehidriranu, osjetljivu i upaljenu kožu, obnavlja površinski sloj kože i na taj način sprečava gubitak vlage iz dubokih slojeva kože, sprječava nastajanje strija i ublažava već nastale, izvrsno djeluje na ožiljke, smanjuje svrbež i osip, prirodni zaštitni faktor koj reflektira UV zrake

Na kožu djeluje obnavljajuće (anti-age učinak). Regulira izmjenu tvari u stanicama kože.

Maslina je od davnina cijenjeno, mitsko drvo. Maslina u sebi sadrži  ljekovite komponente koje joj služe za samoočuvanje. Jedna od njezinih najvažnijih karakteristika je da je dugovječno drvo, sposobno preživjeti u svim uvjetima. Sličan je i učinak masline na kožu. Kao što drvo masline odolijeva vjetrovima i sušama, tako koža njegovana proizvodima čiji je prirodni sastojak maslina odolijeva starenju i isušivanju. Proizvodi na bazi maslinova ulja dobri su za sve tipove kože - njezi suhe i zrele kože pogoduju jer se sporije upijaju, mješovitoj i osjetljivoj koži jer smiruje upalne procese, svrbež i osipe. Nije koža jedini organ kojemu godi njega maslinom. Maslinovo ulje odličan je sastojak u pakunzima za za suhu kosu i za jačanje noktiju. Maslinovo ulje, nazivano ''tekućim zlatom'', od davnina je služilo za očuvanje ljepote. Legenda kaže da je maslinovo ulje zlatnim uljem prozvao Homer jer je još u njegovo doba utvrđeno da je upotreba maslinovog ulja najbolji način za održavanje zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti. Još su drevni Egipćani upotrebljavali maslinov list mumificiranja faraona. Kasnije je otkriveno da pomaže u borbi protiv različitih infekcija i bolesnih stanja poput malarije i gripe. Maslinovo ulje u kombinaciji s vitaminom E ima zaštitno djelovanje na stanice. Hladnim tiještenjem zelenog ploda mediteranskih maslina, sačuvana su sva njena blagotvorna svojstva. Obnavlja kožu i štiti je od gubitka vlage. Djeluje kao prirodni zaštitni faktor, odbijajući do 25% sunčevih zraka. Navodno je i Sofija Loren maslinovim uljem njegovala svoju kožu i kosu. Sve dobrobiti i iznimno povoljan učinak masline na zdravlje i ljepotu kože iskorištene su i sačuvane u NiKEL kolekciji MASLINA s djevičanskim maslinovim uljem hladno tiještenih plodova maslina Mediterana i maksimalnim udjelom prirodnih djelatnih komponenti za svježinu i ljepotu kože. NiKEL kolekcija MASLINA sadrži sljedeće proizvode: Maslina Hidratantna krema 50 ml, Maslina Hranjiva krema 50 ml, Maslina Uljni serum 15 ml, Maslina Blagi piling 50 ml, Maslina Nježna pjena za čišćenje 150 ml, Maslina Blagi piling 50 ml, Maslina Ulje za sunčanje 125 ml.

I sami možete pripremiti ljekovite pripravke od masline. Evo nekoliko ideja:


Čaj od masline

U 2,5 dl prokuhane vode stavite žlicu sušenog lišća masline i pustite da lagano vrije dvije do tri minute. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su mladi, oprati ih i osušiti na zraku i čuvati u platnenoj vrećici.

Piling od masline

Žličicu sitnog smeđeg šećera pomiješajte s dvije žlice maslinova ulja pa nježno tom smjesom istrljajte kožu.

Topli pakung od masline

Mlako maslinovo ulje nježno umasirajte u kosu. Kosu umotajte toplim ručnikom i pustite da djeluje 20-ak minuta.

Uljni tretman za nokte

Zagrijte malo maslinova ulja i dodajte mu par kapi limunova soka. Dok je smjesa topla, namočite u nju vrhove prstiju i pustite da se namaču 5 do 10 minuta.