Pasiflora

Pasiflora incarnata

Iznutra

djeluje umirujuće kod stresa, nervoze, uznemirenosti, napetosti i razdražljivosti a nezamjenjiva kod nesanice, pruža san poput prirodnog

Izvana

djeluje protuupalno i zacjeljujuće, umiruje nadraženu kožu, izvrstan je čuvar vlage u koži

jača elastičnost kože, izglađuje bore i čuva kožu od prijevremenog starenja

Pasiflora je puzajuća trajnica porijeklom iz Južne Amerike (područje Amazone). Biljka s čudesnim bijelim, plavim, ljubičastim ili rozim cvjetovima, u Europu je donesena u 17. stoljeću. Kod nas raste u primorju, Istri, Dalmaciji i na otocima. Ulje pasiflore dobiva se hladnim tiještenjem. To skupocjeno i vrlo cijenjeno ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama, linolnom i linolenskom. One su jedan od najvrjednijih sastojaka kozmetike, djeluju poput lipida koji se nalaze u našoj koži. Regulira izmjenu tvari u stanicama kože. Jača otpornost staničnih membrana kože. Umiruje uznemirenu kožu. Čuva kožu od transepidermalnog gubitka vlage.