Pasiflora

Pasiflora incarnata

Iznutra

djeluje umirujuće kod stresa, nervoze, uznemirenosti, napetosti i razdražljivosti; nezamjenjivo je rješenje kod nesanice

Izvana

djeluje protuupalno i zacjeljujuće, umiruje nadraženu kožu, izvrstan je čuvar vlage u koži

jača elastičnost kože, izglađuje bore i čuva kožu od prijevremenog starenja

Pasiflora je puzajuća trajnica porijeklom iz Južne Amerike (područje Amazone). Biljka s čudesnim bijelim, plavim, ljubičastim ili rozim cvjetovima, u Europu je donesena u 17. stoljeću. Kod nas raste u Primorju, Istri, Dalmaciji i na otocima. U ishrani se koristi samo Passiflora edulis (marakuja ili Passion fruit). Ulje pasiflore dobiva se hladnim tiještenjem. To skupocjeno i vrlo cijenjeno ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama, linolnom i linolenskom. One su jedan od najvrjednijih sastojaka kozmetike, djeluju poput lipida koji se nalaze u našoj koži. Regulira izmjenu tvari u stanicama kože. Jača otpornost staničnih membrana kože. Umiruje uznemirenu kožu. Čuva kožu od transepidermalnog gubitka vlage.

Možda više nego ikada prije u posljednjim godinama razmišljamo o rješenjima za umirenje, smanjenje napetosti i nesanice i želja je da to rješenje bude - prirodno. I tu svoje mjesto nalazi pasiflora - pokazala se iznimno uspješnom u ublažavanju tegoba kao što su nervoza, nemir i nesanica. Osobito dobro djeluje kod nesanice i buđenja usred noći.Vrlo je korisna tijekom menopauze, kad pada razina hormona, zbog čega su žene sklonije anksioznosti i depresiji. Pasifloru nazivaju čudesnom biljkom koja će Vam spasiti "dušu i tijelo".

Čaj od pasiflore

Od 0,5 do 2,5 grama biljke prelijte kipućom vodom i ostavite 10 do 15 minuta da odstoji.

Tinktura

Možete uzimati 5 do 10 ml tinkture cvijeta, tri do četiri puta dnevno.