LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!
LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!

Gospina trava

Hypericum perforatum

arrow_circle_down

Iznutra

umiruje, antidepresiv kod bolesti živčanog sustava i to kod blagih i srednje teških depresija, nesanice, straha, nemira, anksioznosti, razdražljivosti, poremećaja koncentracije, iscrpljenosti, sindroma kroničnog umora i migrene, korisna je i kod neuralgije i neurodermitisa

Izvana

umiruje kožu, obnavlja je i jača elastičnost kože

Gospina trava u cijelom je svijetu poznata po svojoj ljekovitosti i jedna je od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka. Gospina trava naziva se još i kantarion, gorač, rupičasta pljuskavica, gospino zelje.

Nalazimo je na samom sjeveru zemlje - u području Skandinavije, na istoku, čak u Kini, te na jugu na području Sjeverne Afrike. Isto tako, raste na područjima Sjeverne i Južne Amerike te Australije i Novog Zelanda. Gospina trava ili Hypericum perforatum raste i po cijeloj Hrvatskoj te pripada obitelji kantariona. Zanimljivo je da je jedna, naizgled krhka biljka, osvojila brojna staništa, od polja po kontinentalnoj Hrvatskoj preko visokih planinskih polja sve do jadranskih otoka.

Legende o gospinoj travi

Prema predaji, tko god stane na gospinu travu nakon sumraka, bit će podignut na leđa čarobnog konja koji će jurišati nebom sve do izlaska sunca, a tada će čarobni konj svog iscrpljenog jahača vratiti na tlo. Osim pripisanih čarobnih svojstava, gospina trava ima medicinska svojstva i bio je univerzalno poznat u cijelom svijetu kao lijek zvan „Božja milost“. U Engleskoj se gospinom travom liječilo maniju, u Rusiji je štitila od hidrofobije, a Brazilci su je poznavali kao protuotrov za zmijske ugrize. Gospina trava koristila se za prizivanje duhova i egzorcizam te se smatralo da je dovoljno jaka za tjeranje zlih duhova.

Kako prepoznati gospinu travu?

Biljka u visinu može narasti i do 90 centimetara. Ima žute cvjetove iz kojih, kad ih pritisnemo, izlazi crveni sok. Gospina trava raste na poljima i u šumama te na rubovima livada, do 2200 metara nadmorske visine. Biljka se skuplja u cvatu, bere se gornji dio biljke te se od svježe ili suhe izrađuju različiti pripravci. Gospina trava cvate tijekom cijeloga ljeta, od svibnja do rujna, ali najviše u srpnju. Na žutim se cvjetovima lako uoče tamne linije nastale zbog lučenja žlijezda, a upravo iz tih žlijezda izlaze aktivne tvari koje će dati karakterističnu crvenu boju macerata. Ova je biljka poznata po maceratu popularnog naziva kantarion.

Široka primjena u narodnoj medicini

Višestruki blagotvorni učinci gospine trave poznati su od davnina. Odavno je gospina trava poznata kao ljekovita biljka od koje se priprema i čaj i kantarionovo ulje koje ima višestruku primjenu u narodnoj medicini. Pod kantarionovim uljem najčešće se misli na macerat gospine trave koji izrazito dobro djeluje na oštećenja na koži, stoga se koristi u tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože.

Smiruje iritacije i upale, nezaobilazan je sastojak preparata za tretmane upale živaca i mišića, reume, upaljenih vena i hemeroida. Kod psihičkih tegoba, neredovite menstruacije pomaže čaj od gospine trave, dok ulje pomaže kod zacjeljenja rana i posjekotina, kostobolje i opeklina od sunca. Gospina trava pogodna je za sve tipove kože jer djeluje protuupalno i regenerirajuće.

Odlična za koncentraciju i prirodni antidepresiv

Čaj od gospine trave često se daje djeci koja imaju problema s koncentracijom i spavanjem, a izuzetno povoljan učinak ova biljka ima na žene. Gospina trava jača mokraćni mjehur, umanjuje grčeve za vrijeme mjesečnice i ublažava tegobe žena u menopauzi.

Osim što poboljšava raspoloženje gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti. Pomaže i kod neutemeljenih strahova i poremećaja spavanja. Vjeruje se da se čajem od gospine trave otpravljaju brige i crne misli. I to nam je današnja znanost potvrdila predstavljajući gospinu travu kao jedan od važnih antidepresiva. Ona pojačava koncentraciju, a ublažava iscrpljenost i umor, povoljno djeluje kod migrena i glavobolja te se koristi za ublažavanje simptoma menopauze.

I u staroj Grčkoj bila je važno i vjerojatno najpoznatije sredstvo za liječenje depresije. S obzirom na to da je gospina trava odličan antidepresiv biljnog porijekla koji poboljšava raspoloženje i umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i bezvoljnosti te učinkovito pomaže i kod srednje teških depresija, neutemeljenog straha i poremećaja spavanja, njezina se upotreba naročito preporučuje u zimskim mjesecima, kada pomanjkanje svjetlosti uzrokuje mnoga depresivna stanja.

Kako se izrađuje ulje gospine trave?

Kantarion ili ulje gospine trave jedan je od osnovnih, moglo bi se reći i obaveznih sastojaka prirodne kućne ljekarne. Bez problema možete ga potpuno samostalno napraviti. Prvo i osnovno pravilo je da u vrijeme cvatnje gospinu travu berete što dalje od ceste ili izvora bilo kakvog zagađenja.

Nikada ne čupajte biljku s korijenom, već berite samo cvjetove, ili još bolje – plodove. Nabrane cvjetove raširite na čistu krpu ili gazu i ostavite preko noći kako bi izašli sitni kukci i biljke se malo posušile. Sljedeći dan cvjetove stavite u čistu staklenu posudu, po mogućnosti tamnu, i prelijte nekim hladnoprešanim uljem.

Kod nas je običaj da to bude maslinovo ulje, ali može biti i neko drugo hladnoprešano ulje. Tako pripremljeno cvijeće na suncu treba stajati četrdeset dana. Svaki dan možete malo protresti staklenku. Važno je da ulje cijelo vrijeme prekriva cvijeće. Nakon četrdeset dana procijedite i spremite u tamu posudu svoj kantarion.

Kako koristiti kantarion?

Ulje ekstrahirano namakanjem cvjetova u biljnom ulju i naneseno izvana ublažava neuralgiju i rane od išijasa, proširene vene, čireve i opekline. Ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, odlično je u borbi s gljivicama i bogato je hipericinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju odnosno zacjeljivanje kože.

Ekstrakt ulja gospine trave sprečava upale, zacjeljuje rane i zateže kožu. Primjenjuje se u sredstvima za njegu kože, dodacima kupki, prvenstveno za osjetljivu i hrapavu kožu. Preparati od gospine trave ne bi smjeli biti u sredstvima za zaštitu od sunca za osobe svijetle puti preosjetljive na svjetlost.

Pri jačoj izloženosti sunčevim zrakama mogu se razviti opekline na onim mjestima na koži koja su obrađena preparatima s gospinom travom. Gospina trava sadrži razne tanine, eterično ulje, smolu, crvenu boju hipericin, vitamin C te, između ostalog, željezo.

Višestruko ljekovito djelovanje gospine trave zasniva se na složenom kemijskom sastavu. Ulje se koristi tako što se njime mažu rane, posjekline, opekline i druge rane ili se uljem natopi gaza ili čisto platno pa se ozlijeđeno mjesto obloži. Kantarionovo ulje je odlično za sprječavanje rana kod bolesnika koji stalno leže, mogu ga koristiti trudnice protiv strija, ali ne smiju piti čaj od kantariona. Kantarionovim uljem možete liječiti i kućne ljubimce.

Protiv čega djeluje ulje gospine trave? 

Eterično ulje gospine trave djeluje protiv crijevnih parazita. Dokazano je da ulje gospine trave pospješuje cijeljenje rana. Također, to je ulje djelotvorno i u liječenju reumatskih bolesti i neuralgije, ali i u slučaju krvarenja, poslije ranjavanja.

Ovo ulje se koristi od davnina jer ga je jednostavno napraviti, a odličan je prirodni lijek za mnoga stanja zbog svojeg antivirusnog, antibakterijskog i antigljivičnog djelovanja.

Pripravke na bazi gospine trave ne preporučuje se primjenjivati kod djece mlađe od 12 godina bez nadzora liječnika. Nije preporučljivo ni prekoračiti dozu jer bi moglo doći do ozbiljnih reakcija na izloženost suncu i moguće su druge nuspojave. Gospina trava stupa u interakciju s mnogim lijekovima, zato prije početka njihova korištenja treba potražiti mišljenje ljekarnika.

Zaključak 

Ulje gospine trave na kožu djeluje umirujuće i obnavljajuće. Pomaže kod opeklina, od sunca ili zadobivenih vatrom ili kemikalijom, kod uboda insekata i kod suhe sluznice nosa. Uljni ekstrakt dobiva se maceracijom cvjetova ili cijele nadzemne biljke u prirodnom, hladnoprešanom ulju. Ulje gospine trave je tamnocrvene boje. Ovo vrlo cijenjeno ulje jača elastičnost kože, djeluje obnavljajuće i umirujuće i jedan je od sastojaka NiKEL Eliksira protiv bora kojeg su korisnice zbog iznimnog djelovanja na kožu prozvali Zlatni eliksir.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

SET Ljubav na prvi dodir
81,00 € 56,7 €
- +
Briše znakove umora i starenja, osvježava i dubinski hidrira kožu.
ELIKSIR protiv bora prozvan Zlatnim Eliksirom 28,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (30)
Savršeni spoj izvornih prirodnih sastojaka za izvanredan učinak i užitak. 100% prirodan.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.