KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.

Vitamin F

Linoleic Acid, Linolenic Acid

arrow_circle_down

Iznutra

protuupalno, antioksidans

Izvana

obnavlja zaštitnu barijeru kože, hidrira, sprječava ljuskanje

Lokalna primjena dovodi do obnavljanja barijere lipida unutar nekoliko dana.

Nakon vitamina C i E te neizostavnog retinola, derivata vitamina A, u njezi kože pojavio se još jedan važan pojam – vitamin F. Vitamin koji zapravo i nije vitamin, nego sastojak koji sprečava infekcije kože i ubrzava prirodnu regeneraciju.

Iako ga se često naziva i linolenskom kiselinom, zapravo je riječ o smjesi esencijalnih, višestruko nezasićenih masnih kiselina – linolne, linolenske i arahidonske. Vitamin F nije vitamin u tradicionalnom smislu riječi, nego je pojam koji se odnosi na kombinaciju dviju esencijalnih masnih kiselina: linolna kiselina (LA) i alfa-linolenska kiselina (ALA).

Kombinacija ALA i LA masnih kiselina

ALA je alfa-linolenska kiselina koja je bogata omega-3 masnim kiselinama, a LA je linolna kiselina koja je bogata omega-6 masnim kiselinama. Njihova je zadaća regulacija zdrave funkcije tijela, što uključuje i zdravlje kože. Kombinacija ALA i LA masnih kiselina, odnosno vitamin F, nudi i mnoštvo zdravstvenih blagodati kao što su smanjena upala, poboljšanje srčanog zdravlja, podrška mentalnom zdravlju i kontrolirani šećer u krvi.

Vitamin F smjesa je nezasićenih masnih kiselina dobivenih iz noćurka i pasiflore. Iznimno su važne za održanje zdravlje kože. Pomanjkanje dovodi do suhe, ljuskave kože s poremećenom površinskom zaštitom što dovodi do povećanog gubitka vlage. Lokalna primjena linolenske kiseline dovodi do obnavljanja površinske zaštite kroz nekoliko dana. Neophodne su kod tegoba suhe i krhke kože, dehidrirane kože te kod bolesti kože poput akni, dermatitisa, psorijaze.

Je li vitamin F topiv u mastima?

Vitamin F sastavljen je od nezasićenih masnih kiselina koje se dobivaju iz hrane. Nije ustanovljena preporučena dnevna potreba, ali Nacionalni savjet za istraživanja predložio je da barem jedan posto ukupnih kalorija treba sadržavati esencijalne nezasićene masne kiseline.

Nezasićena mast potpomaže sagorijevanje zasićene masti, kada je njihovo uzimanje u odnosu dva prema jedan. Vitamin F topiv je u mastima, a mjeri se u miligramima. Dvanaest čajnih žličica sjemenki suncokreta mogu u potpunosti zadovoljiti dnevne potrebe. Ako ima dovoljno linoleinske kiseline, ostale dvije masne kiseline mogu se sintetizirati. Konzumiranje ugljikohidrata u velikoj mjeri povećava potrebe za vitaminom F.

Može li vitamin F smanjiti tjelesnu težinu?

Vitamin F za organizam može učiniti puno toga dobroga. Osim što pomaže sprječavanje stvaranja naslaga kolesterola u arterijama, doprinosi zdravlju kože i kose. Predstavlja izvjestan stupanj zaštite od štetnog djelovanja rendgenskog zračenja. Pomaže u snižavanju tjelesne težine tako što sagorijeva zasićene masti.

Pomaže u sprječavanju taloženja kolesterola u arterijama.

Potpomaže rastu i općem dobrom stanju, utječe na aktivnost žlijezda i čini da kalcij bude dostupan stanicama. Suzbija oboljenje srca i pomaže pri smanjenju tjelesne težine, sagorijevajući zasićene masti. Kada dođe do nedostatka vitamina F u organizmu, javljaju se akne i ekcemi. Osim toga, zbog nedostatka vitamina F u organizmu dolazi i do dijareje ili proljeva, a često se javlja i problem s kosom, odnosno pojačanje prhutanja vlasišta.

Najbolji su prirodni izvori vitamina F biljna ulja kojih ima u pšeničnim klicama, sjemenkama lana, suncokreta, soje, kikirikija, u orasima, bademima i avokadu.

Iako je većina jezgrastih plodova odličan izvor nezasićenih masnih kiselina, brazilski orasi i oraščići, primjerice, to nisu. Stoga se treba čuvati proizvoljnih dijeta u kojima ima mnogo zasićenih masnoća.

Možemo li vitamin F pronaći u uljima biljaka?

Prirodno ga nalazimo u uljima biljaka poput suncokreta, kikirikija i lana, a nutricionisti preporučuju njihovo uvrštavanje u svačiju prehranu. Da bi se vitamin F što bolje apsorbirao, treba ga uzimati s vitaminom E i to prilikom obroka. Svatko, koga brine stvaranje kolesterola treba uzimati odgovarajuću količinu vitamina F.

Vitamin F koristan je i za kožu. Osim prehranom, optimalne razine vitamina F koži možete pružiti i primjenom topikalnih proizvoda. Vitamin F posjeduje vrlo važne fiziološke funkcije, poput utjecaja na energetski balans i strukturu barijere lipida u koži, ali i na strukturu staničnih membrana.

Ove su esencijalne kiseline ključne za održavanje zdravih i neoštećenih lipidnih barijera, kao i njihove fiziološke funkcije.

Deficit linolenske kiseline u koži može vrlo lako dovesti do suhoće, iritacija i oslabljene reparativne funkcije kože. Koža čija je sposobnost regeneracije narušena, vrlo će sporo zacjeljivati od ozljeda, bit će sklonija upalama, infekcijama i aknama. Osim toga, dugotrajna suhoća kože jedan je od glavnih razloga preranog starenja i neujednačenog tena.

Vlaži, štiti, jača kožu

Linoleinska kiselina ili vitamin F, daje vlagu koži, jača i štiti barijeru kože, čime pomaže u obrani od UV zraka i zagađivača zraka kao što je dim, a oba uzrokuju djelovanje slobodnih radikala koji mogu rezultirati borama i znakovima starenja.

U kozmetičkim se proizvodima vitamin F nalazi kao sastojak koji pomaže očuvati optimalni nivo vlage u koži, a time i osigurati dugotrajniju elastičnost koži prevenciju preranog starenja. Osim toga, jedan od dokazanih benefita linolenske kiseline ili vitamina F je i poboljšanje zaštitne funkcije kože, a kontuinuirano korištenje proizvoda na bazi ovog sastojka brani kožu od vanjskih stresora i nepovoljnih utjecaja.

primjena vitamina F dovodi do obnavljanja barijere lipida unutar nekoliko dana. Kako je vitamin F smjesa esencijalnih, višestruko nezasićenih kiselina, linolne i linolenske, pomanjkanje navedenoga dovodi do suhe i ljuskave kože s poremećenom barijerom lipida što se posebice očituje povećanim transepidermalnim gubitkom vode.

Idealan za suhu kožu i vlasište

Vitamin F idealan je za suhu, seboreičnu kožu s poremećenom barijerom lipida, kao i za suho vlasište s krhkom kosom i bez sjaja. Nisu poznati faktori rizika odnosno toksično djelovanje, ali pretjerivanje s uzimanjem vitamina F može dovesti do neželjene gojaznosti.

Ne postoji utvrđena sigurna gornja granica konzumacije vitamina F. Za većinu ljudi njihova prehrana osigurava više nego dovoljne količine ovih esencijalnih masnih kiselina. Međutim, za one s određenim zdravstvenim problemima, određene doze mogu preporučiti liječnik ili dijetetičar.

Zaključak

Vitamin F ili Linoleic Acid, sastojak je Nikelove Kreme s čajevcem za mješovitu i masnu kožu. Primjenom ove kreme u samo nekoliko dana dolazi do obnavljanja lipidne barijere i sprječava se transepidermalni gubitak vode. Nikelova Krema s čajevcem za mješovitu i masnu kožu osigurava koži potrebnu vlažnost i elastičnost te umanjuje ljuskanje i suhoću kože, a povoljno djeluje i na kožu sklonu aknama.

Jedan od sastojaka Nikelova proizvoda za njegu intimnog područja, Gyno balzama, koji se koristi kod suhe vaginalne sluznice, također je Linoleic Acid, odnosno vitamin F. Gyno balzam ublažava suhoću, svrbež i iritaciju genitalnog područja. Obnavlja kožu i sluznicu te sprječava kontakt i ulaz vanjskih alergena. Pomaže regeneraciji osjetljivog genitalnog područja i pomaže elastičnosti međice prije poroda.

I NiKEL Probiotik krema sadrži vitamin F. Nikel Probiotik krema prva je hrvatska probiotička krema, koja je dobitnica mnogih nagrada. Već kod prvih nekoliko nanošenja Nikelove Probiotik kreme, primjećuje se da koža postaje puno vlažnija, nestaje ljuskanje kože te postupno dolazi do regeneracije oštećene kože.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

SET Masna koža
56,50 € 39,55 €
- +
Smanjeno lučenje sebuma, reducirane akne i prištići, umirena i obnovljena epiderma.
Krema s čajevcem smanjuje pojavu prištića 17,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (13)
Za osjećaj svježine i ugode bez isušivanja kože.
Probiotik krema za obnavljanje vrlo oštećene kože 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (21)
Prva hrvatska probiotička krema. ZLATNE MEDALJE za inovativni proizvod. ZLATNA Arca 2005. GOLD AWARD Inpex SAD 2013. ESTETICA PREMIUM PRODUCT 2021 po ocjeni žirija eminentnih hrvatskih dermatologa.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.