PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.

mješovita koža

Mješovita koža je kombinacija najmanje dvije vrste kože - suhe na obrazima te masnije na području nosa i brade, odnosno takozvanoj T-zoni. Upravo takav tip kože postotkom je najzastupljeniji među ljudima.

I stručnjaci i „vlasnici“ mješovitog tipa kože slažu se u tvrdnji da je njega mješovite kože najzahtjevnija. Mješovita koža je karakteristična po tome što je koža lica sjajna, meka, malo više suha zimi, a masnija ljeti i nije previše osjetljiva.

Mješovita koža najčešći je tip kože kod osoba ženskog spola, a gledano na ukupnu zastupljenost tog tipa kože u svjetskoj populaciji – najveći broj Europljanki ima mješovitu kožu. Ovaj tip kože neki još zovu i kombinirana koža.

Zašto nastaje mješovita koža?

Kao i kod brojnih drugih stanja, uvijek je na prvom mjestu genetika. Ponekad je to samo genetika – jednostavno se rađate s određenim tipom kože. No, kako postoji više različitih tipova mješovite kože, tako su i uzroci nastanka i kombinacije drugačiji kod različitih ljudi.

Osim genetikom, mješovita koža može biti uzrokovana i hormonalnim promjenama. Zanimljivo je da vi sami možete potpuno nehotice svoju normalnu kožu (koja je idealan tip kože jer je uravnotežena, ni premasna, ni presuha) pretvoriti u mješovitu kožu koja je puno zahtjevnija za njegu. Zašto se i kako to može dogoditi?

To se može dogoditi ako kožu njegujete neodgovarajućim proizvodima, a to ne uočite na vrijeme i ne promijenite proizvode za njegu. Nakon nekog vremena obično dođe do pojačane proizvodnje masnoća u T-zoni i istovremene suhoće i osjećaja zatezanja na ostatku lica.

Vaša koža odjednom se iz normalne kože pretvori u mješovitu. No, Vama se samo čini da se to dogodilo odjednom. Poznata je izreka da „koža sve pamti“ – tako i do ove promjene dolazi nakon određenog vremena neadekvatne njege. To se može dogoditi i ako ste možda koristili hidratantne kreme koje imaju preomekšavajući učinak i koje su Vašu kožu učinile masnijom i začepile pore.

Kako njegovati mješovitu kožu?

Da biste pravilno njegovali mješovitu kožu morate otprilike znati kako njegovati masnu i kako njegovati suhu kožu, a onda sva ta znanja spojiti i primijeniti zasebno na masnim, odnosno suhim dijelovima kože. To, naravno, nije tako jednostavno.

Pri čišćenju mješovite kože potrebno je paziti da se ne isuše dijelovi koji su normalni ili suhi, ali da se ujedno dobro očiste pore i odmaste dijelovi skloni mašćenju. Danas na tržištu ima mnoštvo proizvoda za čišćenje normalne do mješovite kože koji nježno odmašćuju kožu i čiste pore, bez narušavanja njezine prirodne barijere. Ako vidite da proizvod koji koristite za odmašćivanje masnih dijelova T-zone nije dovoljan, počnite koristiti i tonike za čišćenje kože lica koji će dodatno umiriti žlijezde lojnice.

Nakon čišćenja treba pažljivo odabrati kremu jer je važno da ta krema na masne dijelove lica ne djeluje tako da zatvara pore, ali ne smije istovremeno niti isušiti suhe dijelove kože.

Je li pravilno koristiti različite proizvode za različite dijelove lica?

Možda će Vam se činiti čudno ili komplicirano, ali ako imate mješovitu kožu ponekad (ili uvijek) će biti potrebno da različite dijelove lica njegujete različitim proizvodima. Mješoviti tip kože skloniji je dobivanju komedona.

Zato je važno pri odabiru proizvoda za njegu birati one na kojima piše „nekomedogeno“. Možda je od svih tipova kože mješovita koža najzahtjevnija za njegu zato što iziskuje vrijeme da ju upoznate i da ju naučite njegovati. No, kada utvrdite pravilnu rutinu njege može se dogoditi da vaša mješovita koža postane normalna koža koja je idealan tip kože.

Ima li mješovita koža svoje prednosti?

Kod mješovitog tipa kože tipične prve bore sporije se pojavljuju. Druga važna prednost mješovite kože je da ona dobro reagira na šminku – rijetko se javljaju alergije na neke vrste šminke, a pravilno odabran make up savršeno može prikriti nedostatke upravo kod ovog tipa kože.

Kao i kod njega, tako i kod izbora šminke valja voditi računa o pravilnoj kombinaciji proizvoda za regulaciju masnoće i suhoće kože. Ako sve to uskladite i postignete dobar balans – Vaša mješovita koža može postati jednostavna za održavanje.

Obično osobe koje imaju mješovitu kožu kažu da osjećaju da im koža nije ni napeta, ni opuštena, te je manje sklona alergijama i manje je osjetljiva. Danas je na tržištu jako puno proizvoda uz pomoć kojih se mogu vrlo dobro kontrolirati reakcije kože tako da se spriječi lučenje loja u T-zoni. Za to se obično koristi tonik, dok se na suhe obraze nanosi odgovarajuća krema.

Je li mješovitoj koži potreban piling?

Svakoj je koži potreban piling. Bez obzira o kojem se tipu kože radi – uloga pilinga je da ju pripremi za bolje upijanje proizvoda kojima ju njegujete. Redovitim pilingiranjem lica i tijela postižete naoko pročišćeniji, ujednačeniji ten. Piling prevenira urastanje dlačica i pojavu različitih nepravilnosti na koži.

Osim toga, pilingom ćete potaknuti bolju prokrvljenost kože i izmjenu tvari ispod njene površine. Jedan od zadivljujućih učinaka pilinga je da vraća koži zdravu boju i mladenački izgled. Za mješovitu kožu pilinge je potrebno raditi minimalno jednom tjedno. Na tržištu postoje različite vrste pilinga, a možete ih raditi i u kućnoj radinosti. Bilo da odlučite sami pripremiti piling ili ste ipak skloniji kupovnom pilingu – imate li mješovitu kožu lica budite jako oprezni i ne birajte previše agresivne sastojke kako ne biste narušili kožnu barijeru.

Što se tiče maske za lice - idealna je maska na bazi zelene gline koja će izvući nečistoće iz pora te koja, uz dodatak različitih ulja, neće previše isušiti kožu.

Kako njegovati mješovitu kožu?

Najvažnije je čišćenje kože - kožu umivajte Gelom za umivanje s hamamelisom. Nakon umivanja na lice nanesite Tonik lavanda kako je ne biste isušili tvrdom vodom. Njegu nastavite Hidratantnom kremom s narančom, a za suhi dio kože Bogatom hidratantnom kremom sa smiljem. Prije kreme na masne i na suhe dijelove kože nanesite 3 kapi Ulja noćurka.

Zaključak

Kod mješovitog tipa kože područje sredine lica, takozvana T-zona (čelo, nos i brada) obično je masnije, dok su ostali dijelovi, osobito oko jagodica i predio oko očiju, suhi. Mješovitu kožu karakteriziraju velike pore u T-zoni, dok su bočni dijelovi lica suhi.

Nadalje, kod mješovite kože, T-zona ima masni sjaj, dok se u suhim zonama pojavljuje osjećaj zategnutosti. Postoje više različitih tipova mješovite kože. Pažljivim odabirom proizvoda za njegu – mješovita koža uopće ne mora biti zahtjevna za njegu. Tko uspije pronaći odgovarajuće proizvode i uskladiti ih zapravo je riješio problem mješovite kože.

Blagi piling s maslinom 10,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (9)
Nježan piling pogodan i za najosjetljiviju kožu.
Bogata hidratantna krema sa smiljem 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (20)
Pravi užitak za kožu, savršena podloga za make up.
Control 365 Insert Aqua Krema s vodom švicarskog ledenjaka 27,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (8)
Kristalno čista voda švicarskih ledenjaka za svježinu, glatkoću i savršenu harmoniju s kožom.
Gel za umivanje s hamamelisom 11,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (17)
Ekološki čistač, dermatološki prilagođen svim tipovima kože
Tonik lavanda 13,50 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
Samo nekoliko kapi ovog tonika neutralizira učinak tvrde vode.
Ulje noćurka za dehidriranu kožu 15,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (33)
Obnavlja površinski sloj kože i sprječava dehidraciju. 100% prirodan. Certifikat NATRUE.
Hidratantna krema s narančom 19,78 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (12)
Trenutačni osjećaj svježine i zadovoljstva.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.