Grejp

Citrus grandis

Iznutra

jača cirkulaciju, djeluje na staničnu izmjenu i eliminaciju toksina

Izvana

čisti i otčepljuje pore, izvanredno djelotvoran kod celulita, jača cirkulaciju, djeluje na izlučivanje toksina i otjecanje viška tekućine iz tijela, hladi i učvršćuje kožu

Izvanredno djelotvoran kod celulita, edema i mišićnog zamora.

Eterično ulje dobiva se hladnim prešanjem svježe kore ploda. Bogat je kalijem, vitaminom C i pantotenskom kiselinom B5, koja ima važnu ulogu u proizvodnji stanične energije.

Grejp je izrazito bogat hranjivim tvarima, a siromašan kalorijama, što ga čini vrlo poželjnim u svakodnevnoj prehrani. Zbog toga je popularan i za mršavljenje. Ekstrakt sjemenki grejpa (GSE) dobiva ekstrakcijom sjemenki i pulpe u glicerolu. Istraživanja su dokazala antibakterijsko djelovanje ekstrakta pa se zbog širokog spektra djelovanja na bakterije i viruse koristi u liječenju i prevenciji gripe i prehlade te za jačanje imuniteta. Kao i svi citrusi traži tople krajeve s puno sunca. Eterično ulje dobiva se hladnim prešanjem svježe kore ploda. Boja mu je blijedožuta do zelenkasta. Miris mu je voćan, snažan, pomalo gorkast i osvježavajući. Glavni sastojci: limonen, paradisol, neral, geraniol, citronel. Bogat je kalijem, vitaminom C i pantotenskom kiselinom B5, koja ima važnu ulogu u proizvodnji stanične energije. Na kožu djeluje blagotvorno: čisti i otčepljuje pore, jača cirkulaciju, djeluje na staničnu izmjenu i eliminaciju toksina. Djeluje na limfni sustav, pomaže pri izlučivanju toksina i otjecanju viška tekućine iz tijela. Hladi kožu, jača je i zateže. Izvanredno djelotvorno kod celulita, edema i mišićnog zamora. Kod udisanja djeluje osvježavajuće, relaksirajuće kod potištenosti, depresije, glavobolje i nervoznih raspoloženja.