KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.

celulit

Celulit ili narančina koža je nakupina masnih stanica, a uzrokuje ga gomilanje štetnih tvari u tim istim masnim stanicama tijela. Te masne stanice se povećavaju i postaju vidljive kao pojave na koži. Celulit uzrokuje nezdravi način života u što se ubraja nepravilna prehrana i nedovoljno kretanja.

Do pojave celulita na nogama, bedrima, rukama, trbuhu i drugim dijelovima tijela dolazi zbog nemogućnosti limfnog sustava da protokom limfe obavi svoju glavnu zadaću, a to je eliminiranje toksina i drugih štetnih tvari iz našeg organizma.

Kako se masne stanice pune i povećavaju štetnim tvarima, tako limfni sustav sve manje može učinkovito obavljati svoju zadaću. Na žalost, limfni sustav nema pokretača u organizmu koji ga tjera da stalno teče, nego je za to odgovorno kretanje i rad mišića.

Za učinkovito uklanjanje i eliminiranje celulita potrebno je primjenjivati nekoliko usporednih aktivnosti. Tu se ubrajaju uravnotežena prehrana, aktivno kretanje, masaže i upotreba proizvoda koji će pomoći njezi kože zahvaćene celulitom.

Estetski ili zdravstveni problem? 

Celulit je prvenstveno estetski problem, no u kasnijim fazama može postati i zdravstveni problem jer mjesta na kojima se najčešće pojavljuje celulit (bokovi, bedra, trbuh) postaju bolna na dodir.

Za pojavljivanje celulita na tijelu mogu biti zaslužni brojni faktori. Glavni faktori su genetski, hormonalni poremećaji, nedovoljno kretanja, nepravilna prehrana i dob. Celulit se ne javlja samo kod pretilih osoba već i kod osoba normalne težine. Vezivno tkivo muškaraca drugačije je građeno od vezivnog tkiva žena i zato muškarci vrlo rijetko imaju celulit. Koža gdje se pojavio celulit je na dodir nepravilna, neravna i grublja. Celulit se još naziva i narančinom korom baš iz tog razloga. Nastanak celulita usko je povezan s nedovoljnim kretanjem.

Pri pojavi vidljivih promjena na koži odmah treba krenuti s vježbanjem i promjenom prehrane, ali i upotrebom proizvoda koji svojim djelovanjem pomažu boljoj prokrvljenosti, razbijanju nakupina između masnih stanica i njezi kože koja je zahvaćena celulitom.

Zašto nastaje celulit?

Celulit nastaje zbog oslabljene periferne cirkulacije kapilara koji propuštaju tekućinu u međustanični prostor. Prekomjerna prisutnost tekućine oko stanica stvara pritisak na masne stanice. Zbog toga dolazi do usporenog izlučivanja štetnih tvari. Nastaje oštećenje vezivnog tkiva koje postaje zasićeno tekućinom i otpadnim tvarima, sve više deblja i postaje tvrdo. Koža izgleda zrnata poput narančine kore. Ako se ničime ne liječi, iz edematozne faze celulit će prijeći u fibroznu fazu, a potom u bolnu fazu.

Neki od najčešćih uzroka koje ćemo detaljnije objasniti u nastavku su:

 • nepravilan rad limfnog sustava
 • genetika
 • hormonalni poremećaji
 • nedostatak kretanja i dob

Nepravilan rad limfnog sustava najvažniji je, ali nije i jedini faktor rizika za nastanak celulita na svim dijelovima tijela. Zbog nemogućnosti limfnog sustava da protok limfe obavi svoju glavnu zadaću, eliminiranje toksina i drugih štetnih tvari iz našeg organizma, masne se stanice pune tim štetnim tvarima i povećavaju. Začepljenjem limfnog sustava, dolazi do pojačanog stvaranja celulita. Na žalost, limfni sustav nema pokretača u organizmu koji ga tjera da stalno teče, nego je za to odgovorno isključivo kretanje i rad mišića.

Genetika je još jedan značajan faktor i on je unaprijed predodređen.

Hormonalni poremećaji su česti uzročnici nastanka celulita. Hormonalni poremećaji promjene strukturu hormona i time naruše idealno funkcioniranje tijela.

Nedostatak kretanja i dob isto su važan čimbenik nastanka celulita. S godinama i nezaustavljivim procesom starenja koža gubi mnoge sposobnosti, a među njima je i smanjeno stvaranje kolagena koji joj omogućuje elastičnost i zdravi izgled kože.

Kako se riješiti celulita?

Sve što nanesemo na kožu apsorbirat će se i ući u krvotok. Koža je polupropusna membrana. Upravo zato preparati protiv celulita koji se nanose na kožu djeluju! Primjena farmaceutskih pripravaka kroz kožu nije novost: korištenje nikotinskih flastera kod odvikavanja od pušenja, hormonalne kreme.

Tako su u primjeni proizvodi koji sadrže komplekse koji ubrzavaju prodiranje u duboke slojeve kože. Gelovi i kreme svojim bogatim sastojcima njeguju, daju svježinu, napetost i glatkoću. Pomažu u poticanju prirodne proizvodnje kolagena i tako jačaju vezivno tkivo. Rezultat ovog djelovanja je čvrsta, ujednačena i glatka koža.

Za učinkovito djelovanje i njegu celulita važno je redovito nanošenje kreme, ujutro i navečer, kroz najmanje dva mjeseca, na mjesta zahvaćena celulitom. Kremu treba umasirati s čime će se zagrijati koža, poboljšati površinska cirkulacija i pospješiti dotok kisika. Jednom tjedno bi bilo poželjno napraviti piling površine kože zahvaćene celulitom. Uklanjanjem mrtvih stanica s površine kože, djelatne komponente kreme lakše će ući u duboke slojeve kože.

Kako spriječiti nastanak celulita?

Iako postoji anticelulitna prehrana, nikakva dijeta za mršavljenje neće ukloniti celulit. Cilj anticelulitne dijete treba biti odstranjenje štetnih tvari. Potrebno je pronaći način da se spriječi zadržavanje štetnih tvari u organizmu. Tijelo se čisti pravilnim izlučivanjem štetnih tvari preko bubrega, stolice i kože, a za to treba povećati količinu urina, spriječiti zatvor te aktivirati znojenje. Svježe voće i povrće glavni su sastojci dijete za čišćenje organizma jer su bogati hranjivim tvarima, lako se probavljaju i sadrže mnogo vlakana.

U prehranu se trebaju uključiti diuretičke biljke, a to su:

 • šparoga
 • artičoka
 • zelje
 • salata
 • poriluk
 • limun
 • naranča
 • grejp

Trebali bi se izbjegavati suhomesnati proizvodi, jer su im često dodane tvari koje u znatnoj mjeri povećavaju sposobnost zadržavanja vode u stanicama. Sol bi se također trebala što manje konzumirati, a konzumiranje tekućine i to barem osam čaša dnevno bi trebao postati svakodnevni ritual. Prvu čašu bi bilo poželjno popiti odmah ujutro, na tašte, najbolje s iscijeđenim limunovim sokom. Crijevna flora bi trebala biti izbalansirana korisnim bakterijama. Tjelesna aktivnost je ključna za prevenciju i liječenje celulita, jer jača mišiće, potiče metabolizam i izmjenu kisika i štetnih tvari.

Zaključak

Celulit ili kako ga neki, ne baš od milja zovu „narančina kora“, najbolje ćete pobijediti tako da ga uopće ne dobijete. Možda zvuči lako za reći ili napisati, ali primjenom svih gore navedenih postupaka poput kretanja, fizičke aktivnosti, prehrane bogate vlaknima, voćem i povrćem, dovoljne količine tekućine… izbjeći ćete nastanak celulita. Nikada nije kasno i nikada nije uzalud donijeti odluku o redovitoj tjelesnoj aktivnosti, promjeni prehrane i načina života, korištenju proizvoda koji primjenom djeluju na potkožne nakupine stisnute između masnih stanica i pomažu pri njihovom uklanjanju. Sve navedene aktivnosti je potrebno redovito i ustrajno primjenjivati kako bi rezultat bio učinkovit i vidljiv.

Control 365 Remove Cellulite Gel krema 17,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (12)
Šest svjetskih zlata za inovativnost. ESTETICA PREMIUM PRODUCT 2020. Kozmetološki OSCAR prema odabiru eminentnih hrvatskih dermatologa.
Anticelulitno ulje s grejpom - Nikel kozmetika
Anticelulitno ulje s grejpom 16,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
100% prirodno i bez konzervansa za blistavu, glatku kožu.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.