PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
chevron_left Povratak

Celulit

Želatinozna nakupina sastavljena od masnoće, vode i otpadnih produkata koji su se nataložili u natečenim, nepokretnim džepovima neposredno ispod kože

13.09.2019

Celulit

Želatinozna nakupina sastavljena od masnoće, vode i otpadnih produkata koji su se nataložili u natečenim, nepokretnim džepovima neposredno ispod kože

13.09.2019

Ovaj bi blog mogao imati naslov: Sve što ste oduvijek htjeli znati o celulitu, a niste se usudili pitati. Celulit je neprijatelj i ima ga oko 80 posto žena. A da biste neprijatelja pobijedili - najvažnije ga je dobro uoznati. Krenimo redom.

Što je celulit?

Celulit je posebno stanje vezivnog tkiva. Karakterizira ga kronični edem - nakupljanje prekomjerne intersticijske tekućine za više od 10 posto normalne vrijednosti. Neposredni uzrok je povećani prijelaz vode i elektrolita iz plazme u međustanični prostor te njihovo smanjeno vraćanje u krvotok. Mnogi pogrešno misle da je celulit obična nagomilana potkožna masnoća. Celulit je zapravo želatinozna nakupina sastavljena od masnoće, vode i otpadnih produkata koji su se nataložili u natečenim, nepokretnim džepovima neposredno ispod kože. Oni djeluju poput spužve koja može upiti veliku količinu vode.

Kako nastaje celulit?

Zbog oslabljene periferne cirkulacije kapilare propuštaju tekućinu u međustanični prostor. Prekomjerna prisutnost tekućine stvara pritisak na masne stanice. Dolazi do usporavanja procesa izlučivanja štetnih tvari. Nastaje oštećenje vezivnog tkiva: ono postaje zasićeno tekućinom i otpadnim tvarima, sve više deblja i postaje tvrdo. Koža izgleda zrnata poput narančine kore (otud i naziv "narančina kora"). Ako se ničime ne liječi, iz edematozne faze celulit će prijeći u fibroznu fazu, a potom u bolnu skleroznu fazu. Čak 80 posto žena ima celulit. Vrlo rijetko ga nalazimo kod muškaraca.

Zašto ga muškarci nemaju?

Razlog je u vlaknima (vezivno tkivo) koja učvršćuju kožu za mišiće. Kod žena su ta vlakna poredana samo u jednom smjeru, a kod muškaraca su gušća i raspoređena u isprepletenu mrežu koja čvrsto drži masno tkivo na svom mjestu.

Što izaziva celulit?

Na njega utječu hormoni (pubertet, trudnoća, menopauza, kontracepcijske pilule), stres, kronična opstipacija, nedovoljno uzimanje tekućine, nepravilna prehrana siromašna vlaknima, a bogata ugljikohidratima i zasićenim masnoćama, manjak tjelesne aktivnosti.

Anticelulitna dijeta?

Niti najstroža dijeta za mršavljenje neće pomoći redukciji celulita. Dok je glavni cilj dijeta za mršavljenje izbjegavanje visokokalorične hrane, cilj anticelulitne dijete je odstranjenje štetnih tvari (hipotoksična dijeta). Znači, trebamo pronaći način da spriječimo zadržavanje štetnih tvari u organizmu. Tijelo se čistiti pravilnim izlučivanjem štetnih tvari preko bubrega, stolice i kože (povećati količinu urina, spriječiti zatvor, aktivirati znojenje).


 

 

 

 

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.