KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
chevron_left Povratak

VAŽNO JE ZNATI: SUHA I DEHIDRIRANA KOŽA NISU ISTO

Saznajte razliku između suhe i dehidrirane kože te kako pravilno njegovati svaku

09.08.2023

VAŽNO JE ZNATI: SUHA I DEHIDRIRANA KOŽA NISU ISTO

Saznajte razliku između suhe i dehidrirane kože te kako pravilno njegovati svaku

09.08.2023

„Zamisli, prije nekoliko dana bila sam kod kozmetičarke na čišćenju lica. Gleda me ona pod onim povećalom i jakim svjetlom, malo pritisne, malo uštipne i veli da mi je koža jako dehidrirana… Pa, kako je to moguće kad ja spadam u masni tip kože i cijeli život se borim da se ne bih sjajila kao sijalica? Osim toga, ja njegujem kožu valjda od svojih pubertetskih godina… I kako sad odjednom da je dehidrirana? I jesam li ja pogoršala situaciju time što sam je, ne znajući, pogrešno tretirala? Uvijek sam mislila da je dehidrirana koža zapravo suha, kad ono ispada da cijeli život griješim…“, jada se nedavno prijateljica prijateljici. Ona za sebe misli kako, iako je laik, dosta zna o njezi kože, tipovima kože i preparatima pa joj je informacija koju je dobila od kozmetičarke pomalo nagrizla samopouzdanje u pogledu blagotvornih rutina u njezi kože. Taj usputni ženski razgovor otkriva jednu od najčešćih zabluda od koži – da su suha i dehidrirana kože isto.

SVAKI TIP KOŽE MOŽE BITI DEHIDRIRAN

Dakle, ako mislite da su suha i dehidrirana koža isto - u krivu ste. Ali, niste jedini. Mnogi misle isto kao i vi. Svima je poznata generalna podjela kože na normalnu, suhu, masnu i mješovitu kožu. No, stvari postaju složenije kad osvijestimo činjenicu da svaki tip kože može istodobno biti dehidriran. Ne uspije li se, pak, dobro odrediti tip i stanje kože, ni dnevna njega ne može biti odgovarajuća, a mnogima se dogodi da odaberu pogrešan kozmetički proizvod čime mogu dodatno zakomplicirati problematiku stanja kože…

KAKO PREPOZNATI RAZLIKU IZMEĐU DEHIDRIRANE I SUHE KOŽE?

Glavno je pitanje što zapravo želimo utvrditi razlikovanjem dehidrirane i suhe kože. Najjednostavniji odgovor je – želimo znati je li koža isušena samo površinski ili je manjak hidratacije njezin dubinski problem. To utječe na njegu kože, jer detekcija stanja i tipa kože odgovorit će nam je li nam potrebna dobra hidratantna krema koja je osigurati vlagu ili će bolja biti neka teža, „masnija“, s lipidima i uljima.
Najprije valja znati da je suha koža tip, a dehidracija kože je stanje. To znači da, primjerice, suha koža s pravilnom njegom neće biti dehidrirana, ali normalna, mješovita ili masna itekako će vapiti za dodatnom vlagom ako nije prepoznat problem dehidriranosti. Suha kože je često genetski uvjetovana, pa je kćeri znaju naslijediti od majki. Ona će biti suha i ako osoba pije dovoljno vode, iako postoji uvjerenje da litre vode dnevno mogu riješiti problem.

POSEBNOSTI SUHE KOŽE

 • Suha koža ima svoje specifičnosti, a najprepoznatljivije su:
 • manjak masnoće
 • manjak sebuma
 • nedostatak lipida zbog čega ne uspijeva zadržati vlagu
 • nedostatak hidrolipidne zaštite protiv učinka negativnih utjecaja iz okoline
 • tanka je, osjetljiva, providna
 • sklona perutanju gornjeg sloja
 • nema sjaja

Dehidrirana koža, pak, nije tip nego stanje, koje je posljedica neminovnosti da se koža, kao i cijeli ljudski organizam, mijenja tijekom godine, kako pod utjecajem godišnjih doba i vremenskih prilika, tako i dobi, životnog stila te prirodnog i životnog okoliša. Dehidraciju uzrokuju mnogi vanjski čimbenici, primjerice oštar vjetar i hladnoća, klimatizacijski uređaji, nezdrava i neuravnotežena prehrana, pušenje, UV zračenje, pretjerana konzumacija kofeina i alkohola…

POSEBNOSTI DEHIDRIRANE KOŽE

 • Specifičnosti dehidrirane kože su:
 • dubinski manjak vlage, a ne masnoće
 • može izgledati pojačano naborano, bore i linije postaju jače u dublje
 • često ostavlja dojam da je sivkasta
 • ponekad se pojavljuje crvenilo
 • kod osoba koje imaju jače podočnjake oni postaju još izraženiji
 • sklona je upalama i začepljenju pora
 • svrbež

Svaki tip kože može biti dehidriran, a kad se to dogodi, primjerice, onima koji imaju kožu masnog tipa, problem se pojačava korištenjem pretjerano agresivnih preparata kojima je cilj da odmaste takvu kožu, suze joj pore te da matiraju ten koji se, inače, sjaji.

DVA TESTA ZA PROVJERU DEHIDRACIJE I SUHOĆE KOŽE

Ako niste sigurne je li vam koža suha ili dehridrirana, možete je testirati. Donosimo dva jednostavna načina.

PRVI TEST:

Uštipnite se za obraz. Ako se koža nabora pod nježnim stiskom umjesto da zadrži oblik, stanice vaše kože očajnički trebaju vodu – vaša koža je dehidrirana!

DRUGI TEST:

Umijte se mlakom vodom i nemojte nanijeti nikakav preparat na lice. Pričekajte barem sat vremena ili cijelu noć. Imate li dehidriranu kožu, možete osjećati neugodnu zategnutost i snažnu potrebu za
hidratantnom kremom. Suha se koža, pak, uz isti osjećaj zategnutosti može i perutati.

NiKELOVI SAVJETI

Za razliku od suhe kože koja neće nestati, odnosno prijeći u drugi tip, zahvaljujući pojačanom pijenju vode, najbrži način za smanjivanje problema dehidracije kože je upravo povećanje unosa tekućine, osobito onih koje sadrže elektrolite. Antioksidansi će kožu održati mekom i podatnom, a poželjno ih je osigurati kroz povećanje voća i povrća bogatog antioksidansima. Uvijek koristite kreme sa zaštitnim faktorom. Optimalnu zaštitu daje SPF 30. Ne umivajte se vrućom vodom i koristite grube četkice ili druga pomagala za piling lica. Ključ rješavanja problema je, dakako, u odgovarajućoj njezi, pa valja pripaziti na odabir preparata.

NAŠA PREPORUKA

Linija NiKEL proizvoda Control 365 osigurava dubinsku hidrataciju. Sam naziv linije sugerira - PREUZMI KONTROLU i redovitom njegom ovim proizvodima kroz sve dane u godini, zablistaj u svojoj ljepoti. Preporučujemo kremu Control 365 Insert Aqua koja će dati 24-satnu osvježavajuću hidrataciju s vodom švicarskog ledenjaka inkapsuliranom u liposome. Odličan izbor je i NiKELHIDRIS krema,
hidris, vrlo bogata hidratantna krema s maksimalnim udjelom djelatnih komponenti za svježinu i mladost kože. Stvara "spremnike vlage" u stanicama kože dajući koži punoću i podatnost. Za zaštitu kože od dehidracije na raspolaganju je Ulje noćurka za dehidriranu kožu. Ono obnavlja površinski sloj kože i sprečava gubitak vlage.

Control 365 Insert Aqua Krema s vodom švicarskog ledenjaka 27,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (8)
Kristalno čista voda švicarskih ledenjaka za svježinu, glatkoću i savršenu harmoniju s kožom.
NIKELHIDRIS krema Intenzivna hidratantna krema 53,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (19)
Briše znakove umora i starenja, osvježava, dubinski hidrira i hrani kožu.
Ulje noćurka za dehidriranu kožu 15,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (33)
Obnavlja površinski sloj kože i sprječava dehidraciju. 100% prirodan. Certifikat NATRUE.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.