KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Tratinčica

Bellis perennis

arrow_circle_down

Iznutra

za čišćenje organizma i liječenje iscrpljenosti, a najčešće se koristi kao čaj u borbi protiv bronhitisa

Izvana

ujednačuje boju kože kod hiperpigmentacije, sunčanih pjega, staračkih pjega, posvjetljuje melanin u epidermi, obnavlja stanice kože, štiti kožu od nastanka novih pjega

Baš kao što su najbolje stvari u životu besplatne, tako su i najljekovitije biljke najčešće svima dostupne i široko rasprostranjene. Tratinčica je jedna od njih. Jednostavan i skroman cvijet zbog iznimnog je učinka na zdravlje 2017. godine proglašen ljekovitom biljkom godine.

Tratinčica je maleni cvijet velike ljekovitosti. Od davnina se koristila za čišćenje organizma, liječenje krvnih bolesti i iscrpljenosti. Kroz povijest i u mitovima, tratinčica se povezuje s početkom proljeća, buđenjem prirode, u nordijskoj mitologiji s božicom proljeća Ostarom, dok se u rimokatoličkoj vjeri povezuje s Marijom i predajom da su cvjetovi tratinčice nikli iz njenih prolivenih suza.

Tratinčica je rasprostranjena na području cijele Europe i svijeta, a može se naći na livadama i tratinama koje se u proljeće zabijele zahvaljujući tisućama bijelih glavica jednostavnog cvijeta tratinčice.

Simbolika imena tratinčice 

Tratinčica (Bellis perennis) ili još katarinčica, margeta, krasuljak, jaglikovina i druga narodna imena je trajna zeljasta bilja iz porodice glavočika. Može rasti u rasponu od četiri do 15 cm u visinu, razmnožava se sjemenom. Cvate od travnja sve do listopada.

Tratinčica je medonosna i jestiva biljka. Upotrebljavaju se njeni cvjetovi i listovi. Listovi su skupljeni u „rozetu“. Biljka ima jednu cvjetnu glavicu širine 15 do 30 mm. Njeno latinsko ime znači lijepa trajnica, dok njen engleski naziv daisy (izveden iz day's eye, što bi u prijevodu bilo „dnevno oko“, ukazuje na činjenicu da danju ima otvorene cvjetove, dok ih noću zatvara. Nijemci ju nazivaju Gänseblümchen, Francuzi pâquerette, Talijani pratolina ili marghetina, Slovenci navadna marjetica, krasuljak.

Osnovna primjena cvijeta tratinčice

Široka je primjena tratinčice. Ekstrakt cvjetova tratinčice sadrži saponine, polifenole, flavonoide, polisaharide i inulin. Čaj od tratinčice može pomoći kod glavobolje, kašlja, ali i bronhitisa, bolova u prsima, a u borbi protiv kašlja ljekovit je i sirup.

Primjena ekstrakta cvjetova tratinčice u fitomedicini je široka. Tratinčica ima jaki inhibirajući učinak na melanogenezu (proces stvaranja pigmenta melanina), što je i patentirano. Koči djelovanje tirozinaze (enzim odgovoran za stvaranje pigmenta melanina). Obnavlja stanice kože, posvjetljuje melanin u epidermi. Smanjuje intenzitet ili potpuno uklanjanje pjege.

Ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije (hiperpigmentacija, sunčane pjege, staračke pjege). Štiti kožu od nastanka novih pjega. Štiti kožu od oksidativnog stresa. Već spomenuta ljekovita svojstva dobro djeluju na rane. Zbog svog sastava u kojem ima polifenola snažan je izvor antioksidansa, zatim flavonoida koji su izvrstan izvor antioksidansa također utječu na snagu i svježinu. Zanimljivo je da imaju značajnu ulogu u sprečavanju demencije. Tratinčica sadrži i inulin, koji spada u polisaharide, a važan je u zdravlju crijeva i jetre.

Upotreba tratinčice u prehrani

Tratinčica je jestiva biljka, a vrijeme berbe su travanj i svibanj. Listovi tratinčice su bogati vitaminima C i A. Jedu se u obliku salate, dodaju se varivima, juhama i jelima od povrća. Tratinčica je idealna za proljetne kure čišćenja organizma od toksina. Za čišćenje organizma najbolje je piti njen svježi sok ili je jesti. Tratinčica se može, osim za pripremu čajeva, masti i tinktura, jesti, odnosno upotrebljavati kao dodatak jelima jer su njeni listovi bogati vitaminima C i A pa su idealni za salate, juhe i jela od povrća. Mogu se kombinirati s raznim namirnicama (sir, riža). Pupoljci cvjetova se mogu marinirati, kiseliti u octu, a glavice cvjetova se često koriste u ukrašavanju torti i kolača.

Proljetne kure čišćenja organizma su nezamislive bez tratinčice jer ona potiče izlučivanje toksina iz organizma. Za tu svrhu se može piti svježi sok, a i može se jesti. Uvijek se koriste svježe ubrani cvjetovi, a u kombinaciji s medom koristi se za poboljšanje dišnih putova.

Upotreba tratinčice u narodnoj medicini 

Upotrebljava se za problematičnu kožu, opekline, proširene vene, upaljene rane i edeme. Stavlja se na oboljelo mjesto. Također se u narodnoj medicini tratinčica koristi za liječenje bolesti dišnih puteva (bronhitisa), za liječenje bubrega i jetre (pomaže izbaciti toksine), a pomaže i kod upalnih procesa u crijevima i želucu.

Biljka se koristi kao pomoć kod grčeva i bolova uzrokovanih menstruacijom, a njena pomoć vrijedna je i za oboljele od nekih karcinoma (karcinom dojki), gihta, reume. U narodnoj medicini tratinčica se obično upotrebljava u obliku sokova ili čajeva, ali kao mast, krema, tinktura i eterično ulje.

Zaključak

Tratinčica je izrazito učinkovita je u uklanjanju pjegica i hiperpigmentacije. Uspješno obnavlja stanice kože i dubinski vlaži kožu. Tratinčica ima mnoge kvalitete pa su njena svojstva pretvorena u praktičnu kozmetiku koja svima omogućuje pravilnu njegu kože.

Ona je prirodni sastojak NiKEL proizvoda zbog toga što ujednačuje boju kože kod hiperpigmentacije, sunčanih pjega, staračkih pjega, posvjetljuje melanin u epidermi, obnavlja stanice kože, štiti kožu od nastanka novih pjega. Kako su nepravilnosti na koži često najvidljivije, primjena tratinčice u kozmetici može uvelike ukloniti nepoželjne pojave.

Tako za pojavu tamnih mrlja možete koristiti NiKEL Kremu s tratinčicom koja smanjuje vidljivost tamnih mrlja, ali i bora. Krema ne istanjuje kožu već poboljšava njenu teksturu. Djeluje sinergijski, od pripreme kože za optimalno upijanje tvari, preventivnog djelovanja na pigmentaciju do zaštite od vanjskih utjecaja koji potiču hiperpigmentaciju.

Preporučuje se za ujednačavanje boje kože, kod kože na kojoj su već nastale hiperpigmentacijske promjene i kod staračkih pjega. Prije primjene kreme, preporučuje se primjena Seruma s tratinčicom koji će još više pojačati učinak kreme. NiKEL Serum protiv pjega s tratinčicom sadrži visoku koncentraciju ekstrakta cvjetova tratinčice.

Svojim antioksidativnim djelovanjem NiKEL Serum protiv pjega s tratinčicom štiti kožu od produkata prirodnih metaboličkih procesa i štetnih utjecaja okoline. Neutralizira oksidirajući učinak UV zraka na proteine i lipide staničnih membrana, a time i nastajanje slobodnih radikala koji su važan čimbenik u procesu preranog starenja kože i nastanka pjega. NiKEL Krema i serum s tratinčicom mogu se koristiti i u ljetnim mjesecima za sunčanih dana, što s uobičajenim proizvodima za posvjetljivanje pjega nije moguće.

Za njegu ruku preporučuje se primjena NiKEL kreme za ruke s pantenolom koja je ugodne kremaste teksture te se brzo upija. Hiperpigmentirane mrlje na rukama ova krema zasigurno posvjetljuje, a stalnom primjenom spriječit će se nastanak novih pjega. Uz pravovremenu i pravilnu upotrebu NiKEL proizvoda na bazi tratinčice zasigurno ćete izbjeći nastanak pjega i fleka na koži, a postojeće promjene ublažiti. Zbog svih blagodati ovog jednostavnog, a zdravstveno itekako učinkovitog cvijeta, bila bi prava šteta ne iskoristiti njegovu ljekovitost koja nam je na doslovno na dohvat ruke.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

SET Hiperpigmentacija
42,00 € 29,40 €
- +
Sprječava nastanak pjega i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije.
Serum s tratinčicom protiv pjega 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (13)
Intenzivno umanjuje vidljivost smeđih, hiperpigmentiranih mrlja.
Krema s tratinčicom protiv pjega 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (7)
Sprječava nastanak pjega i ujednačuje boju kože kod poremećaja pigmentacije.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.