KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
chevron_left Povratak

ŠTO SU SLOBODNI RADIKALI I KAKO IZAZIVAJU PRERANO STARENJE KOŽE?

Nezasitni otimači elektrona razaraju stanični DNK, prijete zdravlju i ljepoti. Utjecaj slobodnih radikala možemo smanjiti te spriječiti proces preranog starenja kože korištenjem odgovarajućih kozmetičkih preparata, bogatih vitaminima i drugim antioksidansima.

22.05.2023

ŠTO SU SLOBODNI RADIKALI I KAKO IZAZIVAJU PRERANO STARENJE KOŽE?

Nezasitni otimači elektrona razaraju stanični DNK, prijete zdravlju i ljepoti. Utjecaj slobodnih radikala možemo smanjiti te spriječiti proces preranog starenja kože korištenjem odgovarajućih kozmetičkih preparata, bogatih vitaminima i drugim antioksidansima.

22.05.2023

Ljudsko tijelo možemo zamisliti kao veličanstvenu pozornicu na kojoj se od prvog do zadnjega čovjekova daha odvija minuciozna plesna predstava. Takav ansambl ne postoji nigdje osim u čovjeku.

U njemu su milijuni oku nevidljivih plesačica i plesača koji lebde, plove, trče, skaču, bore se, padaju, ustaju… I neumorni su. I budni su. I spremni su. Uvijek. I opet. Eto, tako je savršeno to naše tijelo–scena.

Ljudskim tijelom upravljaju složeni procesi koji jedni druge drže u ravnoteži. No, da bi bilo uopće moguće pojmiti savršenstvo nečega pojavljuje se nesavršenstvo s kojim ga možemo usporediti, nesavršenstvo koje prijeti i ugrožava. Kod čovjeka to su – slobodni radikali.

Naravno, nisu ti radikali neki mračni likovi koji žele nasilno nametnuti neke svoje političke ciljeve i čim se sami dokopaju slobode, strpati protivnike u tamnice… Ali, jednako su mračni i štetni.

Ovi radikali o kojima govorimo također su plesači u onom ansamblu koji pleše na ljudskom tijelu-pozornici. No, to su oni plesači koji se guraju, zapinju, izazivaju nemir, neravnotežu i padove, lomove… Svojim negativnim djelovanjem mogu prouzročiti razne nevolje, poput kancerogenih promjena u tijelu, katarakte, kardiovaskularnih bolesti, Alzheimerove bolesti, reumatoidnog artritisa, neurodegenerativnih bolesti, autoimunih bolesti…, a čvrsto su povezani s procesom ubrzanog starenja kože. Što su to, dakle, slobodni radikali?

Što su slobodni radikali i zašto su štetni za našu kožu?

Slobodni radikali su, najkraće rečeno, nestabilne molekule koje oštećuju DNK u stanicama ljudskog tijela. Specifične su po tome što u svojoj vanjskoj ovojnici nose po jedan elektron i zato su u neprestanoj potrazi za molekulama s kojima se lako mogu spojiti kako bi zgrabili elektron koji im nedostaje.

Zdrave i stabilne molekule, naime, u pravilu imaju paran broj elektrona, za razliku od oštećenih koje imaju neparan broj, pa su stoga u neprestanom lovu… Slobodni su radikali vrlo reaktivni, vrlo lako se spajaju sa stabilnim molekulama, pri čemu jako vole vezivati se za one u koži i pretvarati ih u nove – slobodne radikale.

Posljedica njihova mračnog plesa jest oksidativni stres koji izaziva preuranjeno starenje kože. Naime, kad je u tijelu previše slobodnih radikala koji gutaju elektrone iz stabilnih molekula, nastaje stanje koje se naziva oksidativni stres. Pod utjecajem oksidativnog stresa stanice se oštećuju, pa i odumiru.
 

Slobodni radikali su, najkraće rečeno, nestabilne molekule koje oštećuju DNK u stanicama ljudskog tijela, izazivaju oksidativni stres, uzrokuju niz bolesti te narušavaju zdravlje i ljepotu kože…
 

Ako želite nekako vizualizirati kako to izgleda, pogledajte, na primjer, što se događa banani s koje je skinuta kora ili jabuci prerezanoj napola. Ostavimo li ih takve na zraku, banana će dobiti tamne pjege i počet će truliti, a jabuka će izgubiti sočnost, svježinu, potamnjet će i smežurati se… To je posljedica plesa slobodnih radikala, odnosno procesa oksidacije koji uzrokuju…

Isti procesi događaju se i ljudskoj koži. Pod utjecajem slobodnih radikala kao da usahne, gubi čvrstoću, zdrav izgled i svježinu, postaje tanka, siva, umorna i krhka, lako se na njoj urezuju bore… I sve puno prije nego što bi se u prirodnom procesu starenja događalo da nije slobodnih radikala.

Za razliku od prerezane jabuke ili oguljene banane koje će proces oksidacije ruinirati vrlo brzo, slični procesi u ljudskom tijelu traju godinama. Djelovanjem slobodnih radikala smanjuje se sposobnost kože da proizvodi kolagen, elastin i hijaluronske kiseline, dakle, tvari koje koži daju čvrstu strukturu i mladolikost.

Prirodnim procesom starenja ta sposobnost opada, međutim djelovanje slobodnih radikala koji stvaraju oksidativni stres sve ubrzava. 

Antioksidansi su naša obrana od slobodnih radikala

Srećom postoji lijek za probleme koji dolaze sa slobodnim radikalima, a to su antioksidansi. I antioksidansi su nestabilne molekule s neparnim brojem elektrona. I oni traže partnera za ples, ali elektron koji im nedostaje ne otimaju od stabilnih molekula, nego uzimaju one rasparene elektrone iz slobodnih radikala te ih tako neutraliziraju.

Poslužimo li se baletnom simbolikom mogli bismo reći da su slobodni radikal i antioksidans poput crnog i bijelog labuda iz Labuđeg jezera. 
 

Djelovanjem slobodnih radikala smanjuje se sposobnost kože da proizvodi kolagen, elastin i hijaluronsku kiselinu, koji koži daju čvrstu strukturu i mladolikost…
 

Antioksidansi su, dakle, ključ za sprječavanje slobodnih radikala da razaraju stanice, a brojna su istraživanja dokazala da se uzimanjem antioksidansa iz hrane smanjuje rizik od oksidativnog stresa i oštećenja stanica, a time i od raznih zdravstvenih problema, među ostalim i od preranog starenja kože.

Izvori antioksidansa su namirnice bogate određenim vitaminima, poput:

 • Vitamin C: brokula, prokulice, borovnice, cvjetača, dinja, grejp, kelj, jagode, batat, paprika, rajčica i agrumi.
 • Vitamin E: bademi, avokado, sjemenke suncokreta, zobena kaša i mahunarke, kikiriki, crvena paprika i lisnato zelje.
 • Beta karoten: marelice, dinja, mango, mrkva, grejp, paprika, šparoge, repa, kelj, mango, naranča, breskve, bundeve, tikvice, batat, rajčice, mandarine i lubenica.
 • Selen: jaja, tuna, losos, smeđa riža, luk, perad, školjke…
 • Cink: sjemenke sezama, sjemenke bundeve, slanutak, leća, indijski oraščići, govedina, perad, kamenice, škampi
 • Fenolni spojevi: jabuke, luk, kakao, grožđe, kikiriki, origano, timijan i ružmarin.

Kako izbjeći povećanje slobodnih radikala?

Ljudsko tijelo proizvodi slobodne radikale u svojim prirodnim procesima. Nije ih, dakle, moguće izbjeći.

Međutim, njihov je broj moguće držati pod kontrolom, pa i nastojati ga smanjivati, a sve s ciljem da se izbjegne oksidativni stres. Rješenje je živjeti što zdravijim stilom života. Slobodne radikale moguće je smanjiti ako:

 • Uzimamo dovoljno antioksidanata kroz hranu
 • Ne pušimo
 • Ne konzumiramo alkohol u prekomjernim količinama
 • Jedemo nerafinirane namirnice
 • Izbjegavamo UV zračenja (izravnu sunčevu svjetlost)
 • Koristimo kreme za sunčanje najmanje SPF 30
 • Izbjegavamo stres
   

Slobodni radikali ulaze u ljudsko tijelo i iz okoline, a neki od izvora su:

 • Zagađenje prirode i okoliša
 • Neki lijekovi
 • Pesticidi
 • Industrijska otapala
 • Ozon
   

Kako spriječiti prijevremeno starenje kože?

Da ukratko ponovimo lekciju: slobodni radikali razaraju stanice na razini molekula, a antioksidansi, odnosno antioksidativni enzimi i antioksidativne molekule, naši su obrambeni mehanizmi.

Štite nas od slobodnih radikala neutralizirajući ih i smanjujući im broj. No, sa starenjem se proces stvaranja slobodnih radikala pojačava jer naši obrambeni mehanizmi slabe.

Zato im je potrebno neprestano pomagati, i to zdravim načinom života, koji uključuje zdravu prehranu, izbjegavanje izravnog izlaganja suncu te smanjivanje stresa. Proces preranog starenja kože vidljiv je golim okom, jer koža gubi elastičnost i čvrstoću, pojavljuju se bore i mrlje…
 

Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale, smanjuju rizik od oksidativnog stresa, a time i od raznih zdravstvenih problema, među ostalim i od preranog starenja kože

NiKEL PREPORUKA

Preporučujemo proizvode iz NiKEL linije HYALURON +VITAMINS INTENSIVE REVITALIZING LINE, koja je nagrađena s osam zlatnih medalja na svjetskim izložbama inovativnih proizvoda u Americi, Kanadi, Aziji, Rusiji, UK i EU. Proizvodi iz te linije osiguravaju sinergijsko djelovanje hijalurona, vitamina i biljnih kompleksa za blistavu i ujednačenu put, reducirane bore, hidriranu i umirenu kožu te štite proteine stanica kože s pročišćenim biljnim kompleksima. Hijaluronska kiselina je hidroksilni donator i čistač slobodnih radikala koji vrlo brzo obnavlja hidro-lipidnu barijeru, fiziološke funkcije stanica i cjelokupno stanje kože. Intenzivna je formula protiv starenja kože.

Dubinski nahranite svoju kožu neka bude zdrava i blistava!

Hyaluron Energizirajuća maska +B+C vitamin 19,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (4)
Trenutno vraća sjaj koži, puni stanice vlagom, daje joj energiju i blistavost.
Hyaluron Noćna krema +A vitamin 24,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (15)
Bogata umirujuća krema za suhu i vrlo suhu kožu.
SET Hijaluron Krema & Serum
51,00 € 35,7 €
- +
Hidrirana, svježa, blistava koža. Smanjene bore.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.