Naranča slatka

Citrus aurantium dulcis

Iznutra

jača imunitet, kožu čuva zdravom

Izvana

potiče proizvodnju kolagena, povećavajući protok krvi kroz kožu

Tonificira, osvježava, umiruje i omekšava nadraženu kožu.

Glavni sastojci kore su eterično ulje i gorke tvari, a ploda vitamin C i flavonoidi. Miriši slatko, toplo, zrači svježinom, snažno voćno, citrusno, radosno i uzbuđujuće. Kada krenete čitati utjecaj ploda, kore ili eteričnog ulja naranče gotovo nakon svake rečenice pomislit ćete "Baš mi to treba!". Činjenica je da je utjecaj naranče na imunitet, probavu, zdravlje i ljepotu kože, ali ništa manje važno i na raspoloženje ogroman. Sigurno ste čuli legendu o trojanskim ratovima, i "zlatnoj jabuci" koju je Paris dao Afroditi. E, pa, sasvim je izgledno da je ta zlatna jabuka zapravo bila naranča. Naranča se spominje i u legendi o Herkulu - jedan od dvanaest zadataka koje je on dobio bilo je da ubere zlatnu jabuku sa drveta koje je čuvao zmaj.

U Kini i Aziji od davnina se upotrebljavala kao lijek, a na prostor Europe donijeli su je Portugalci u 15. stoljeću. Zbog velike količine vitamina C i prirodnih antivirusnih tvari koje sadrži, sok i plod narače preporuča se kod prehlada, hunjavice, gripe te za podizanje imuniteta. Naranča otklanja nadutost, regulira neurednu probavu, smanjuje kiselost želučane kiseline, te smiruje upalu sluznice želuca. Sadrži kalcij neophodan za izgradnju kostiju, te štiti i pomaže kod osteoporoze.

Ljekovita svojstva naranče oduvijek su se koristila za rješavanje problema otežale, usporene probave, ispiranje gnojnih upala i rana, sušena kora naranče bila je sastavni dio prvih dijeta, jer ima svojstvo razgrađivnja masnih stanica.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi