Čajevac

Malaleuca alternifolia

Iznutra

prirodna antiseptička voda za ispiranje usne šupljine, za inhalaciju kod upale sinusa, u vaginalnim pripravcima

Izvana

protiv gljivica, bakterija i virusa, dezinficira i ubrzava proces liječenja, protiv akni i prištića

Čajevac je jedno od najstarijih ljekovitih sredstava čovječanstva.

Čajevac svoju ljekovitu snagu zahvaljuje jedinstvenoj kombinaciji djelotvornih aktivnih sastojaka protiv gljivica, bakterija i virusa. Do danas nije poznata niti jedna druga biljka i niti jedno sintetičko sredstvo koje istovremeno djeluje na sve troje.

Vjerojatno su već prije više tisućljeća Aboriđini na sjeveru Australije poznavali neobično ljekovita svojstva lišća čajevca. No tek je moreplovac James Cook pronio glas o ovom čudesnom drvetu i izvan granica Australije. Davne 1770. godine James Cook kartografirao je obale južnih mora. Doplovivši na Novi Zeland, primijetio je da tamošnji žitelji, Maori, gnječe i prešaju lišće nekog drveta, stavljaju ga kao komprese na rane i gnojne čireve ili pak od njega spravljaju uvarak kojim olakšavaju prehladu, probleme s mjehurom ili ublažuju nesanicu. Tu biljku krstio je imenom “tea tree” ili čajevac, iako to ime nema nikakve veze s klasičnim pijenjem čaja, u čast hrabrom kapetanu Cooku, to je ime sačuvano do danas. Čajevac ili čajno drvo je malo grmoliko raslinje zašiljenih listića. Ulje se dobiva destilacijom listića i grana. Prvi puta je destilirano 1925. godine, postavši univerzalnim lijekom s višestrukom primjenom: od dojenačke seboreje i osipa na bebinoj guzi, kod ugriza kukaca, preko bubuljica, gnojnih akni i čireva, kozica, ekcema, bradavica, gljivičnih oboljenja, lišajeva, kod kirurških zahvata i rana.

Upravo zbog vrlo složene kemijske strukture gotovo je nemoguće da mikroorganizmi postanu rezistentni na čajevac. U tridesetim godinama otkriće ovog ulja bila je senzacija, pa su ga kirurzi koristili kod operacija za dezinfekciju. Budući da dezinficira i ubrzava proces liječenja, bio je obavezan dio opreme australskih vojnika, a i danas nema kućanstva u Australiji koje u svojoj kućnoj apoteci nema ulje čajevca. Dokazano je da ulje čajevca sadrži gotovo 100 organskih spojeva, od kojih su četiri posebne supstance koje su u prirodi vrlo rijetke: viridiflor, beta-terpineol, L-terpineol i alilheksaonat. Zasad ga je nemoguće sintetski proizvesti.