Papar crni Piper nigrum

Pomaže kod slabe prokrvljenosti.

začin, snažan antioksidans, potiče probavu i metabolizam te izlučivanje viška tekućine iz organizma

Iznutra

Izvana

detoksikant, potiče prokvljenost, doprinosi smirivanju kožnih iritacija, pomaže u borbi protiv celulita

Papar - biljka i plod

Piper nigrum ili crni papar višegodišnja je zimzelena biljka penjačica s područja južne Indije koja potječe iz Azije. Raste u obliku loze, a visinom može doseći i do petnaest metara.

Ova biljka ima malene bobičaste plodove koji su njezina najveća vrijednost. Crni papar smatra se jednim od najstarijih poznatih začina. Postoji nekoliko vrsta papra, poput bijelog, crvenog ili zelenog, a najpoznatiji je crni papar.

Ima li paprena cijena veze s paprom?

Crni se papar dobiva sušenjem potpuno razvijenih, ali nedozrelih plodova, koji se nakon sušenja mogu upotrebljavati u zrnastom ili u mljevenom obliku.

Papar je poznat još od antičkog doba. Najstariji tragovi njegove upotrebe pronađeni su još dvije tisuće godina prije Krista u Indiji. Postoje brojni znakovi trgovine paprom od Indije do Egipta, a samo jedan od njih su bobice papra pronađene u mumificiranim nosnicama egipatskog faraona Ramsesa Velikog.

U dalekoj prošlosti papar je imao neprocjenjivu vrijednost o čemu dovoljno svjedoči poznata uzrečica "pepper expensive" (paprena cijena). Zbog svoje vrijednosti služio je kao robni novac, odnosno platežno sredstvo. Njime se je plaćala roba, ali i mirazi, najmovi, porezi te razni drugi nameti. Usprkos visokoj cijeni bio je vrlo tražena kulinarska namirnica, ali i cijenjeni prirodni lijek u doba starih Rimljana i Grka.

Upotreba crnog papra u kulinarstvu 

Ovaj planetarno popularan začin diljem svijeta se koristi prvenstveno u kulinarske svrhe, ali i za prevenciju i liječenje mnogih bolesti.

Crni papar u sebi krije pravo bogatstvo značajnih nutritivnih tvari. Sadrži vitamine A, C i K. Od minerala tu su kalcij, magnezij, kalij, mangan, željezo i natrij. Dobar je izvor ugljikohidrata i bjelančevina. Vrlo važan sastojak sadržan u zrnima crnog papra su eterična ulja felandren, kariofilen i seskviterpen. Tu su i alkaloidi piperin, piperetin, piperilin i kavicin koji su "krivci" za njegov pikantan okus.

Papar se već stoljećima koristi za obogaćivanje mnogih kulinarskih delicija, iako je poznato da aroma nije jedino oružje ovih malenih zrnaca.

Upotreba u crnog papra medicini

Stari grčki i rimski liječnici koristili su ga za liječenje prehlade, kašlja, infekcija, umora, letargije, loše probave. 

Crni papar ima antioksidantna svojstva. Studije dokazuju da prisutnost piperina, glavnog aktivnog spoja u crnom papru, pomaže u u jačanju imuniteta.  

Alkaloidi piperin i kavicin, prisutni u zrncima papra, potiču lučenje sline i želučanih sokova što je od velike koristi za zdravu probavu. Papar doprinosi opuštanju crijeva te inhibira rast bakterija koje uzrokuju plinove. 

Pospješuje znojenje i mokrenje što doprinosi eliminaciji neželjenih i opasnih toksina iz organizma.

Osim minerala i vitamina crni papar sadrži flavonoide, karotenoide i druge antioksidanse. Oni pomažu ublažiti štetno djelovanje slobodnih radikala.  

Može li crni papar služiti protiv prehlade i kašlja?

U narodnoj medicini crni papar se upotrebljava za liječenje raznih respiratornih poremećaja. Posebno je poznat kao moćan saveznik protiv prehlade i kašlja, a u narodnoj medicini koristi se za izbacivanje sluzi i sekreta iz dišnih puteva.

Kako pripremiti čaj od crnog papra?

Za pripremu čaja prokuhajte kroz par minuta šalicu vode s nekoliko zrna papra. Tekućini dodajte žlicu meda i sok od cijelog limuna.

Papar protiv debljine

Osim navedenog crni papar može pomoći u borbi protiv pretilosti. Pospješuje metabolizam, sagorijeva suvišne kalorije i pomaže u smanjenju masnih naslaga na predjelu trbuhu. 

Papar u kozmetici

Upotreba crnog papra u prehrani doprinosi zdravom i lijepom izgledu kože. Vanjskim apliciranjem na kožu doprinosi smirivanju kožnih iritacija. 

Može li se praviti piling od papra?

Pilingom od papra na prirodan način možmo očistiti kožu od mrtvih stanica i ostalih nečistoća, pojačati cirkulaciju te doprinijeti ljepoti, mekoći i svježini kože. Za pripremu pilinga pomiješajte pola šalice ulja za tijelo s pola šalice sitne morske soli i pola žličice crnog papra.

Da bi se maksimalno iskoristile dobrobiti crnog papra, važno ga je ispravno pohraniti. Preporučuje se papar u zrnu samljeti netom prije korištenja. Tako papar zadržava svoj okus, trajnost i nutritivnu vrijednost. Ovaj začin najbolje je čuvati u hermetičkoj staklenoj posudi, uvijek na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Oprez kod primjene

Prekomjerna upotreba ovog začina ne preporučuje se osobama koje imaju oštećen želudac ili jetru, osobama koje imaju probleme s bubrezima kao ni onima koji pate od problema s hemeroidima.

Zaključak

Crni papar je jedan od sastojaka u Nikelovoj Gel kremi Control 365 Remove Cellulite 

Gel krema Control 365 Remove Cellulite aktivira stanični metabolizam, izuzetno je učinkovita u borbi protiv celulita, s tim da je izuzetno važna redovitost korištenja ovog Nikelova proizvoda.

Važno je ovom kremom njegovati cijelo tijelo za čvrstoću i glatkoću kože. Gel krema Control 365 Remove Cellullite dobitnica je šest svjetskih zlata za inovativnost, Estetica premium product 2020. -  kozmetološkog Oscara prema odabiru eminentnih hrvatskih dermatologa.

Zbog oslabljene periferne cirkulacije kapilare propuštaju tekućinu u međustanični prostor. Ova tekućina stvara pritisak na masne stanice. Dolazi do usporavanja procesa izlučivanja štetnih tvari.

Nastaje oštećenje vezivnog tkiva, ono postaje zasićeno tekućinom i otpadnim tvarima, sve više deblja i postaje tvrdo. Kada koža izgleda poput narančine kore, Nikel ima rješenje za uklanjanje celulita i ono je, kao i svi Nikelovi proizvodi,usklađeno s prirodom.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTE


Zahvaljujemo se na Vašoj prijavi.