PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.

Beta karoten

arrow_circle_down

Iznutra

svojim antioksidativnim djelovanjem štiti od slobodnih radikala koji oštećuju stanice organizma, djeluje protiv alergija, upala i zaštitu od sunca

Izvana

kožu štiti od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost i to pretvorbom u vitamin A

Za beta karoten svi su čuli, znaju da je na neki način povezan s mrkvom i dobrim vidom, no malo tko zna točno objasniti njegovo značenje i ulogu. Beta karoten je pigment koji se nalazi u biljkama i daje voću i povrću raspon boja od žute do crvene. Pripada vrsti karotenoida koji se prvenstveno nalazi u biljkama i tijelo ga, prije korištenja, treba pretvoriti u aktivni vitamin A.

Ključna uloga vitamina A u tijelu je održavanje zdravog vida, zdravlja kože i neuroloških funkcija. Možda vam je sada jasnija poveznica između mrkve i dobrog vida o kojoj ste vjerojatno slušali dok ste bili mali. Savjet "Jedi mrkvu pa ćeš imati dobar vid!" ipak nije samo priča za malu djecu, već u njemu ima puno istine. Osim mrkve, namirnice bogate beta karotenom su marelice, rajčica, šparoge, brokula, kineski kupus, grejp, paprika, peršin, šljive, bundeve, tikvice. Preporuka je konzumirati voće i povrće bogato beta karotenom najmanje četiri puta dnevno.

Beta karoten iz hrane ili kao dodatak prehrani?

Beta karoten je prvi puta izoliran iz mrkve 1830. godine, a prvi zapisi spominju se prije 2500 godina u staroj Grčkoj. Danas ga možemo pronaći i u ljekarnama kao suplement, dodatak prehrani, koji može biti sintetiziran, ali i dobiven prirodnim putem. U slučaju da je dobiven prirodnim putem na ambalaži mora postojati deklaracija na kojoj piše iz kojeg je voća ili povrća dobiven.

Vitamin A možemo u organizam nositi putem hrane ili kao dodatak prehrani. Beta karoten iz hrane siguran je izvor vitamina A. Prednost prehrambenog beta karotena je da ga tijelo pretvara u vitamin A samo onoliko koliko mu je potrebno. Višak vitamina A može biti toksičan, a najčešće se stvara ako konzumiramo previše dodataka prehrani. Općenito je najbolje ako dnevni unos vitamina i minerala konzumirate kroz kombinaciju prehrane i dodataka.

Vitamin A dobiven iz beta karotena ima zaštitnu ulogu jer djeluje na mlade stanice u dubljim slojevima kože i sluznice tako što im pomaže da sazriju te zamijene stare i odumrle stanice. Osim na kožu vitamin A ovakav učinak ima i na stanice pluća, crijeva, mokraćnih puteva i štitnjače.

Beta karoten je antioksidans koji štiti tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali oštećuju stanice oksidacijom, a šteta može izazvati kronične bolesti. Beta karoten štiti kožu od štetnih vanjskih utjecaja, a sluznici osigurava prijeko potrebnu vlažnost pretvorbom u vitamin A.

Zaštita od UV zračenja

Iako je pravilan unos beta karotena važan tijekom cijele godine, dolaskom toplijeg vremena sve češće se počinje govoriti o beta karotenu koji ima značajnu ulogu jer učinkovito štiti kožu od štetnog utjecaja pretjerane izloženosti suncu tijekom proljetnog i ljetnog razdoblja.

Zbog važne funkcije zaštite kože od opasnog spektra UV-zračenja, beta karoten sastavni je dio pripravaka koji se uzimaju oralno nekoliko mjeseci prije sezone sunčanja i krema za sunčanje. Pripravcima za oralnu primjenu često se dodaju tvari koje pojačavaju njegovo djelovanje ili, pak, one koje dodatno djeluju na zaštitu kože, a to su: vitamini C i E te element u tragovima selen.

Važnost beta karotena za zdravlje 

Jedan od najznačajnijih učinaka beta karotena na zdravlje srca je njegovo djelovanje na kolesterol. Ovaj moćni antioksidans uništava slobodne radikale koji štete organizmu kroz oksidativno oštećenje do kojeg dolazi zbog nemogućnosti organizma da odradi adekvatnu detoksikaciju. Srećom, antioksidansi poput beta karotena štite kolesterol od oksidacije. Riječ je o procesu koji uzrokuje otvrdnuće stijenki arterija, što dovodi do ateroskleroze.

S obzirom na to da je nedostatak vitamina A, C, E i beta karotena povezan s bolestima srca, stručnjaci savjetuju da u svoju prehranu svakako uključite više voća i povrća.

Istraživanja su pokazala da antioksidansi iz dodataka prehrani ne štite srce na način na koji to čine antioksidansi iz hrane. Dokazi jasno pokazuju da namirnice bogate karotenoidima, uključujući i beta karoten, mogu smanjiti rizik od srčanog udara.

Prednosti retinola za kožu

Vitamin A često se naziva izvorom mladosti, a od svih vitamina koje nalazimo u proizvodima za njegu, iza učinkovitosti ovog vitamina stoji možda najveći broj znanstvenih dokaza. Pripada skupini retinoida, a najčešće se koristi u obliku retinola – antioksidacijskog derivata.

Najveće prednosti retinola za kožu odnose se na tretiranje akni i anti-age učinak. Koristi se za tretiranje brojnih znakova starenja, od fotostarenja i hiperpigmentacija, do ublažavanja bora, a poznata je i njegova moć u zaglađivanju teksture kože. Osim toga, dokazano pojačava sintezu kolagena i sprječava njegovu razgradnju, što pojačava kompaktnost dubljih slojeva kože i utječe na površinsku čvrstoću.

Zaključak 

Vitamin A ili retinol čest je sastojak mnogih kozmetičkih preparata, a tamo se dodaje u obliku retinoida, različitih izomera retinola. Topljiv je u mastima i metabolizira se u jetri. Ima ulogu podupiranja sinteze kolagena te odčepljenja začepljenih pora što može pomoći kod borbe protiv akni. Provitamin vitamina A ljudski organizam lako pretvara u vitamin A.

Beta karoten aktivni je sastojak u NiKEL kolekciji Hyaluron + vitamini, Kokosovom maslacu s mrkvom koji je idealna ljetna njega za cijelu obitelj jer štiti i njeguje, ali i produljuje brončanu preplanulost. Sadrži ga i Smilje Bio eliksir protiv bora, ali i NiKEL Prive Elixir – luksuzni proizvod za dubinsku i površinsku njegu koji sadrži kompoziciju prirodnih vitamina, beta karotena i hladno prešanih ulja malih, srednjih i krupnih molekula. Slatka naranča, ružmarin, jojoba, pasiflora, pupoljika, sezam, avokado, neven, maslina, argan i slatki badem dubinski i površinski obnavljaju i hrane kožu i štite je od gubitka vlage.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

SET Hijaluron noćna njega
62,00 € 43,40 €
- +
Bogata umirujuća njega za suhu kožu.
Smilje BIO eliksir protiv bora 12,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (6)
Božanstveni eliksir za predivan osjećaj na koži.
Hyaluron Balzam oko očiju +A+E vitamin 19,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
Bogati balzam za dubinsku njegu protiv bora i isušene kože oko očiju.
NiKEL PRIVÉ Elixir MB COMPLEX 175,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (2)
Koža nahranjena dubinski i površinski.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.