Znate li koje se voće nalazi u Guinessovoj knjizi rekorda u kategoriji – najzdravije voće na svijetu? Odgovor je A – avokado!
Danas stručnjaci avokado drže jednom od najnutritivnijih namirnica u prirodi. Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, a kolokvijalni naziv za avokado je "aligatorska kruška", što upućuje na oblik i grubu površinu kore avokada. Postoji i teorija da pojam ahuacalt upućuje na astečki izraz za testis. Asteci su, naime, pripisivali svojstva plodova avokada afrodizijaku, a do tog su saznanja došli nakon što su uočili da se muški Quetzal, vrlo važna ptica u mnogim mitovima ove civilizacije, gnijezdi u blizini stabala avokada i jede plodove avokada tijekom sezone parenja kako bi osigurao plodnost. Legende Maja kažu da je avokado davao magične i mistične moći njihovim princezama.
Povijest avokada
Avokado je podrijetlom je iz Središnje i Južne Amerike, gdje se počeo uzgajati 8000 g. pr. Kr. i gdje je oduvijek bio kraljevsko voće. Od sredine 17. stoljeća širi se preko Jamajke u Aziju. Uzgoj avokada u SAD-u, prije svega u Kaliforniji i Floridi, počeo je početkom 20. st. Danas se u državi Kaliforniji koristi oko 24.000 hektara za uzgoj avokada, a grad San Diego nosi titulu američkog glavnog grada avokada.
Avokado se još uzgaja u Meksiku, Dominikanskoj Republici, Brazilu i Kolumbiji.
Kako izgleda avokado?
Avokado je zimzelena biljka. U divljini stablo doseže i do 20 metara visine, a u zatvorenim uvjetima biljka ne prelazi tri metra. Listovi stabla zeleni su, duljine oko 35 centimetara. Cvjetovi su mali, svijetlo zelene boje. Europski mornari koristili su avokado kao maslac, a u nekim dijelovima Meksika konzumiraju se i listovi. Postoji više od 80 vrsta avokada koje se svrstavaju u tri kategorije (meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku). Najpoznatije su bacon, fuerte, gwen, hass, pinkerton, reed, zutano.
Zdravstvena dobrobit avokada
Zbog svojih nutritivnih vrijednosti avokado blagotvorno utječe na čitav organizam. Avokado je bogat kalijem koji je izuzetno važan za kontrolu krvnog tlaka, vitaminom K koji jača strukturu kostiju. Vitaminima B skupine koji pomažu organizmu u borbi protiv bolesti i infekcija, luteinom koji je dobar za oči, te vitaminima C, A i E. Avokado bi svakako u prehranu trebale uvrstiti trudnice i to zato što sadrži folat - koji je vrlo bitan za obnavljanje stanica i razvijanja stanica tkiva fetusa tijekom trudnoće. Mnogi avokado nazivaju čudotvornom namirnicom – ima malo šećera, a sadrži puno vlakana koja nas dugo održavaju sitima. Avokado je bogat zdravim mastima koje povoljno utječu na snižavanje lošeg kolesterola, a povećavaju razinu dobrog kolesterola.
Avokado u prehrani
Namaz od avokada popularni guacamolle jedan je od najomiljenijih i najpopularnijih načina pripreme avokada. Namaz se prvi put pojavio kod Azteka koji žive u Meksiku. Legenda kaže da recept dobili od boga znanosti i umjetnosti. Recept za guacamolle kasnije se proširio po cijelom kontinentu, a potom i širom svijeta. Današnja verzija zelenog namaza od avokada bitno se razlikuje od izvorne, no osnovna komponenta – avokado – ostala je nepromijenjena. Namaz se može jesti uz tost, tjesteninu, salatu…može biti zdravi doručak, međuobrok, užina… U ljetnim danima avokado je izvrstan za brzu pripremu hladnih juha s krastavcima, rajčicom ili tikvicama. Jednostavnu, a nutritivno bogatu salatu možete pripremiti tako da oguljeni avokado narežete na tanke ploške, pokapate sokom od limuna, lagano posolite, stavite malo maslinovog ulja, ukrasite rikola salatom – i gotovo. Predivan izgled, predivan okus i djelovanje!
Avokado kao kućna biljka
Jeste li znali da avokado može biti i kućna biljka koja se, u klimi podložnoj hladnim temperaturama, uzgaja u zatvorenim prostorima. Avokado možete uzgojiti iz sjemenke ili kupite sadnicu. Važno je biljci osigurati odgovarajuću svjetlost, dobru drenažu i redovitu gnojidbu. Veliko tamnozeleno lišće ove atraktivne kućne biljke upotpunit će i uljepšati svaki prostor. Kako u kući ili stanu ne biste uzgojili divovsku biljku – jer avokado može narasti i do dvadesetak metara – za uzgoj avokada kao kućne biljke birajte neku patuljastu sortu.
Ulje avokada u njezi kože
Ulje avokada blagotvorno djeluje na kožu, osobito na isušenu i osjetljivu. Avokado je jedna je od najbogatijih voćaka vitaminom E. Njegovom antioksidacijskom djelovanju doprinosi i glutation, koji je jedan od najvažnijih antioksidanasa za naše tijelo. Ulje avokada na glasu je kao bogat izvor nezasićenih masnih kiselina. Za razliku od zasićenih masnoća i trans masti, za koje se pokazalo da uzrokuju upalne procese, ove masnoće imaju protuupalno djelovanje – one umiruju i ublažavaju upaljenu, aknama sklonu kožu, smanjuju crvenilo i fotooštećenja te poboljšavaju elastičnost kože, što rezultira “peglanjem” bora. Osim toga, ulje avokada je bogato karotenoidima, posebno luteinom, važnim antioksidansom koji djeluje pomlađujuće i štiti kožu od oštećenja prouzročenih UV zračenjem. Sadržava i klorofil koji djeluje antioksidativno boreći se protiv slobodnih radikala te štiti kožu od simptoma starenja.
Zaključak
Dobrobiti avokada posebno u njezi suhe i oštećene kože ugrađene su u brojne NiKEL proizvode za ljepotu i njegu. Proizvodi iz NiKEL linije Maslina kao što je Maslina Uljni serum za anti-age njegu koji uz maslinovo, sadrži i ulje avokada koje obnavlja epidermu, sprječava gubitak vlage i izglađuje bore. Ulje avokada pomaže koži i kosi na mnogo načina i zbog toga ga sve češće možemo pronaći u raznim maskama, kremama, losionima, gelovima i slično, ali se ulje avokada može koristiti i u svom čistom obliku.
Ulje avokada bogato je vitaminima A, B, D, E i K, lecitinom i esencijalnim masnim kiselinama, smiruje i vlaži kožu te kosi daje svilenkasti sjaj, dok pantenol obnavlja vlasište te hrani vlasi prodirući duboko u korijen kose. Suha i oštećena kosa zahtijeva kompleksniju njegu, a uz šampon poželjno ju je dodatno njegovati i uljima. Dok vitamini A, B, D i K hrane vlasište, vitamin E djeluje kao snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale i značajno doprinosi usporavanju procesa starenja kose i zato je ulje avokada pravi izbor za učinkovitu i prirodnu njegu.