PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
chevron_left Povratak

Vitamin D za dugovječnost!

U hladnijim danima treba nadomjestiti vitamin sunca

04.10.2021

Vitamin D za dugovječnost!

U hladnijim danima treba nadomjestiti vitamin sunca

04.10.2021

Jedna od preporuka na koju ste vjerojatno naišli istražujući kako ojačati imunitet vjerojatno je i ta da povećate unos vitamina D. Sunce je, naravno, najvažniji izvor vitamina D. Stručnjaci kažu da je dnevno potrebno oko dvadesetak minuta izlaganja suncu kako bi se zadovoljile potrebe organizma za D vitaminom. Kako je sunčanih dana sve manje, sve više boravimo u zatvorenim prostorijama, potrebno je posebnu pažnju obratiti na dovoljan unos vitamina D. Možete ga uzimati kao dodatak prehrani i na taj način osnažiti svoj imunitet, a možete i u prehranu uvrstiti više namirnica koje sadrže veću količinu D vitamina. O dovoljnoj dozi vitamina D naročito treba paziti kod djece i svakako treba voditi računa da boravak na suncu barem djelomično nadomjesti jesenska prehrana. Donosimo pregled namirnica bogatih D vitaminom koje svakako treba uvrstiti u jesenske i zimske jelovnike.

Plava i masna riba poput srdele, inćuna, tune, skuše, pastrve i lososa vjerojatno su prva  asocijacija na vitamin D. Neka se na jelovniku nađu najmanje jednom tjedno.

Gljive su bogate D vitaminom, pa su i dobile naziv - vegetarijanski izvor vitamina D.

Mliječni proizvodi i mlijeko bogat su izvor vitamina D, što mlijeko ima veći postotak masnoće - bogatije je D vitaminom.

Jaja, točnije žumanjci, sadrže veliku količinu vitamina D, a vitamin sunca nalazi se i u jetrici. Osim što ćete unosom dovoljne količine D vitamina osnažiti svoj imunitet, vitamin D jača otpornost kože i pomaže u liječenju nekih kožnih bolesti. Zanimljivo je da osobe koje imaju svijetliji tendva puta brže stvaraju vitamin D od osoba tamnijeg tena. Jednako tako, djeca brže stvaraju vitamin D od odraslih. No, u vrijme kada je izlaganja suncu sve manje, a virusa i infekcija sve više - svakako pojačajte unos vitamina D.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.