KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

seboreja

Seboreja je poremećaj u radu žlijezda lojnica tj. pojačano izlučivanje loja na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Seboreja se očituje kao crvenilo kože praćeno ljuštenjem.

Kad je jače vidljiva površinska upala onda dobiva naziv seboreični dermatitis. Seboreja ne utječe na sveukupno zdravlje, nije zarazna i nije znak slabe osobne higijene, ali može biti vrlo neugodna.

Pojavljuje se najčešće u području:

 • vlasišta
 • obrva
 • kože lica (između usta i nosa)
 • kože oko pupka
 • središnjih dijelova prsnog koša i leđa
 • područje prepona i anusa

Liječenje ovog poremećaja svodi se na ublažavanje simptoma odnosno uvođenje tretmana za poboljšanje jer lijek ne postoji.

Seboreja je poremećaj u radu žlijezda lojnica, koji se manifestira pojačanim izlučivanjem loja (sebuma) na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Dijagnosticira se klinički. Pojavljuje se različito, ovisno o starosti, rijetko se pojavljuje prije puberteta, najzastupljenija je između 18. i 40. godine i izrazitije se javlja kod muškaraca. Pojava seboreičnog dermatitisa obično se veže uz postojanje nekih čimbenika, među kojima se ističu genetska predispozicija, pojačano lučenje loja, prisutnost gljivice Pityrosporum (Malassezia) ovale, umor, stres i određene klimatske ili hormonalne promjene.

Seboreični dermatitis se znatno poboljšava ljeti, a pogoršava zimi, s tim da velika vlažnost u zraku može pojačati pojavu lezija. Pojavu još mogu uzrokovati i nepravilna prehrana (masna i jako začinjena hrana), nadražaji kože uzrokovani mikroorganizmima, promjene PH kože, imunološki poremećaji, povećana konzumacija alkohola. Osobe sa seborejom obično se žale na suhu kožu koja se ljušti, iako je u stvarnosti koža previše masna, što je uzrok kasnijih tegoba.

Koji su simptomi seboreje?

Simptomi seboreje kod odraslih nastaju postupno tako da se u vlasištu pojave žarišta različite veličine i oblika (ružičasto-crvene boje) koja su prekrivena blijedo-žutim ljuskama, katkad i lagano izdignutih žarišta.

Najčešće zahvaćena seboreična područja kože su:

 • vlasište
 • lice
 • koža oko nosa i usta
 • područje iza ušiju
 • središnji dijelovi prsa i leđa
 • koljena i laktova

Popratno je moguća pojava svrbeža. Seboreični dermatitis ne uzrokuje opadanje kose. Bolest ima kroničan tijek. Za seboreju je karakteristična izmjena različitih razdoblja poboljšanja i pogoršanja, pa se tako žarišta mogu međusobno spajati i ponekad prekriti cijelo vlasište, te prijeći na kožu čela, sljepoočne regije i područja oko uha, s izraženim ljuštenjem (corona seborrhoica).

Bolest ima različit intenzitet koji se javlja u slabijem i jačem obliku. Na slabijem stupnju ljuske su fine (suha prhut), bjeličaste i rastresite te se poput prašine pojavljuje na odjeći, najčešće na ramenima. U jačem obliku (masna prhut) ljuska postaje deblja i učestalija, a crvenilo se pojavljuje tu i tamo ispod ljuske, osim na rubovima lezija (čelo, sljepoočnice ), gdje je i vidljivo. Nije neobična ni pojava promjena na rubovima vjeđa, u vidu crvenila praćenog žućkastim krastama. Simptomi ljuštenja u pravilu su manje izraženi u ljetnim mjesecima zbog pozitivna učinka ultraljubičastih zraka, a pogoršavaju se u hladnije doba godine, kad oboljeli više posjećuju liječnika.

S obzirom na karakteristične promjene na tipičnim mjestima, dijagnoza se obično postavlja već na prvi pogled. Na seboreičnim područjima može se javiti i sekundarna infekcija bakterijama pa tada nastaje vlaženje te se kasnije pojavljuju kraste. Seboreja je bolest koja se ne može trajno izliječiti, ali uz pravilnu terapiju, stanje se može znatno poboljšati.

Gdje se najčešće manifestira seboreja?

Upalnim promjenama najčešće su zahvaćena područja kože koja su znatno bogatija žlijezdama lojnicama - vlasište, lice (osobito koža oko nosa i usta), područje iza uha, središnji dijelovi prsa i leđa, te nabori kože u području dojki, pazuha, laktova i koljena, pa čak i genitalna regija.

Simptomi seboreičkog dermatitisa razvijaju se postupno, a sama bolest ima kronični tijek, s izmjenom različito dugih razdoblja poboljšanja i pogoršanja u nepravilnim intervalima. Promjene mogu ostati lokalizirane ili se proširiti na veću površinu tijela u vidu generaliziranog crvenila, i to uglavnom zbog kontaktne senzibilizacije.

Zanimljivo da se osobe sa seborejom obično žale na suhu kožu koja se ljušti, iako je u stvarnosti, koža previše masna, što je uzrok kasnijih tegoba. Vlasište je područje gdje se nalaze mnogobrojne lojne žlijezde i gdje se najprije očituju simptomi seboreje. Kad dođe do prekomjernog lučenja loja, blokiraju se i začepljuju pore na vlasištu. Time nastaju sekundarne upale zbog manjka kisika i hrane koja bi trebala doći do pora na vlasištu. Simptomi seboreje vlasišta mogu biti i masna ili suha prhut, crvenilo i upale na koži.

Kako uspješno njegovati kožu zahvaćenu seborejom?

Kod seboreje se treba se držati uputa svog dermatologa. Od Nikel proizvoda, za njegu kože koristite blage, prirodne proizvode. Za čišćenje lica Gel za umivanje s hamamelisom, nakon umivanja Tonik lavanda za neutralizaciju učinka tvrde vode, zatim Probiotik kremu. Sadrži mliječni protein koji minimalizira reakcije uzrokovane iritacijom kože, smanjuje vrijeme trajanja upale i ubrzava oporavak fiziološkog stanja kože.

Budući da seboreja ima tendenciju vraćanja, liječenje može biti dugotrajno. Ovisno o tome što potiče seboreju, liječnik će utvrditi pravilnu terapiju za vas. Primjerice, ako uz seboreju postoji infekcija nekom bakterijom vjerojatno će preporučiti antibiotike ili će preporučiti antimikotičke pripravke, koji će djelovati na gljivicu Pityrosporum ovale, koja ima bitnu ulogu u nastanku bolesti.

Šamponi, kreme i losioni igraju veliku ulogu u liječenju seboreičnog dermatitisa i to je svakako najviše što sami možete učiniti kako biste uspješno liječili bolest.

Kada se dijagnosticira seboreja na licu liječenje podrazumijeva upotrebu lijekova koji se nanose na kožne promjene, lijekova koji sprječavaju pojačano lučenja loja (oralni kontraceptivi ili sintetski antiandrogeni), njegu blagim šamponima i sapunima, kreme, gelovi i masti protiv gljivičnih infekcija, održavanje suhe kože i higijene, prirodno liječenje pomoću meda, kokosovog ulja, aloe vere ili ulja čajevca. Svakako preporučamo Nikel Sebofit šampon za potpuno prirodno i učinkovito tretiranje vlasišta zahvaćenog seborejom.

Isto tako, posavjetujte se s liječnikom u vezi prehrane. Prehrana je specifična za tu bolest i zahtijeva promjenu prehrambenih navika. Trebalo bi izbjegavati jako začinjenu i masnu hranu te koncentrirane ugljikohidrate, a u svakodnevnu prehranu dodati što više vlakana.

Kod odraslih osoba je seboreja uzrokovana stresom koji povećava lučenje loja, a osim toga seboreja vlasišta može biti uzrokovana i: prečestim pranjem kose, korištenjem agresivnih šampona, klimatskim promjenama, neuravnoteženom i nezdravom prehranom.

Zaključak

Pri ublažavanju simptoma seboreje i seboreičnog dermatitisa uvijek krenite od preporuka liječnika koji prati vaše stanje. Imajte na umu da je to bolest koja se ne može izliječiti nego se njeni učinci mogu ublažiti lijekovima i proizvodima na njegu i čišćenje kože. Posebno obratite pažnju na neke okidače bolesti na koje možete djelovati kako npr. pravilna prehrana ili smanjenje stresa.

Gel za umivanje s hamamelisom 11,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (17)
Ekološki čistač, dermatološki prilagođen svim tipovima kože
Tonik lavanda 13,50 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
Samo nekoliko kapi ovog tonika neutralizira učinak tvrde vode.
Ulje noćurka za dehidriranu kožu 15,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (33)
Obnavlja površinski sloj kože i sprječava dehidraciju. 100% prirodan. Certifikat NATRUE.
Sebofit šampon s čajevcem, borovicom i lavandom 13,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
Ljekovita snaga za čisto vlasište, sjajnu i zdravu kosu.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.