KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Salicilna kiselina

Salicylic acid

arrow_circle_down

Iznutra

Farmakološki, djelovanje salicilne kiseline je protuupalno, antipiretsko, analgetsko i antiseptičko. Salicilna kiselina je glavna komponenta analgetika i antipiretika Aspirina.

Izvana

Salicilna kiselina djeluje kao keratolitik. Uz uklanjanje odumrlih stanica s površine kože, salicilna kiselina je sposobna prodrijeti u pore gdje otapa ostatke mrtve kože koji ih začepljuju, zaustavlja prekomjerno stvaranje sebuma. Djeluje protuupalno. Dubinski čisti i umiruje nadraženu i osjetljivu kožu. Potiče rast novih, zdravih stanica.

Salicilna kiselina djeluje keratolitički, uklanja mrtve stanice kože. Topiva je u uljima pa lako prodire u pore gdje otapa prirodni sebum i sprječava njegovo prekomjerno lučenje.

Neki će se sjetiti jednog od učinkovitijih trikova protiv prištića i akni tijekom puberteta, a to je bila pasta od smrvljenog Aspirina i vode. Mnogi su znali za taj trik, a rijetko tko je znao da je tajna njegove učinkovitosti u salicilnoj kiselini koja se kao komponenta aktivne tvari nalazi u Aspirinu.

Prirodni izvor salicilne kiseline nalazi se u bijeloj vrbi. Salicilna kiselina latinskog naziva Salicylic acid je beta hidroksi kiselina koja se dobiva iz kore bijele vrbe, otkuda i potječe njezin naziv jer latinska riječ salix znači vrba.

Preporučio Hipokrat

Dobrobiti salicilne kiseline otkrili su još stari Grci koji su pili čaj od vrbine kore za smirivanje groznice i ublažavanje bolova. Vjerovalo se da vrba ima tu moć zato što raste pokraj svježe vode koju upija, a čiju svježinu onda prenosi na čovjeka djelujući regenerativno i ljekovito.

Kasnije, s razvojem medicine, otkriveno je da je "čarobni" sastojak u vrbinoj kori zapravo salicin od kojeg nastaje salicilna kiselina, nešto kasnije otkrivenom sintezom aktivnih tvari. U vrijeme Sumerana, prije otprilike 4000 godina, zabilježena je prva uporaba salicilata. Otac medicine Hipokrat navodno je još u petom tisućljeću prije Krista, propisao koru vrbe za reduciranje groznice i ublažavanje porođajnih boli.

Zaustavlja stvaranje sebuma

Vrba pripada porodici Salicaceae koja uključuje tri vrste: Salix alba L., Salix pentandra L. i Salix purpurea L., a sve tri imaju nekoliko zajedničkih oznaka, a to su grmovi i drveće. Cvjetovi su združeni u cvatove, koje nazivamo mace. Razvrstavaju se prije listanja, u rano proljeće. Sve su vrbe dvodomne, te jedne nose samo muške, a druge samo ženske mace.

U proljeće kada počinju kolati sokovi, može se vrlo lagano olupljivati kora. Vrba cvate u rano proljeće, a najbolje raste na vlažnom staništu pa je nalazimo uz rijeke i jarke, na rubovima vlažnih livada, po vlažnim šumama i uz rubove šuma. Glavne ljekovite tvari u kori vrbe su spojevi salicilne kiseline. No, osim njih tu su i drugi glikozidi i tanini. Salicilna kiselina ili Salicylic acid unutar organizma djeluje protuupalno, antipiretsko, analgetsko i antiseptičko. Salicilna kiselina je glavna komponenta analgetika i antipiretika Aspirina. Izvana, na koži, djeluje kao keratolitik. Uz uklanjanje odumrlih stanica s površine kože, salicilna kiselina sposobna je prodrijeti u pore gdje otapa ostatke mrtve kože koji ih začepljuju, zaustavlja prekomjerno stvaranje sebuma. Djeluje protuupalno.

Dubinski čisti i umiruje nadraženu kožu. Potiče rast novih zdravih stanica. Salicilna kiselina djeluje keratolitički, odnosno uklanja mrtve stanice kože, topiva je u uljima pa lako prodire u pore gdje otapa prirodni sebum i sprječava njegovo prekomjerno lučenje.

Anti - age učinak salicilne kiseline

Osim djelovanja na akne te zaostalim sebumom i epitelima ispunjene pore, salicilna kiselina je fantastičan anti-age sastojak koji s vremenom reducira veličinu pora, ubrzava blijeđenje hiperpigmentacija i djeluje protuupalno. Iako dugoročnim korištenjem istanjuje površinski sloj orožnjelih stanica, salicilna kiselina kožu ne čini osjetljivijom na sunce i čak ima dokazanu fotoprotektivnu ulogu kroz smanjenje eritema nastalog zbog izlaganja UV zračenju.

Salicilna kiselina moćan je saveznik u borbi protiv akni i nalazi se u većini kozmetičkih proizvoda namijenjenih za liječenje akni. Sadrži antibakterijska, antiseptička i protuupalna svojstva te pomaže usporiti stvaranje mitesera. Ova kiselina pogodna je za masnu ili mješovitu kožu dok bi osjetljivu, suhu i tanku kožu mogla dodatno iritirati.

Potiče regeneraciju stanica 

Mnoge su dobrobiti salicilne kiseline za kožu: potiče regeneraciju stanica, aktivno osvježava kožu, uklanja mrtve stanice kože, smanjuje proširene pore i sprječava njihove začepljenje, pomaže usporiti i suzbiti rast komedona, tj. mitesera, pomaže izblijediti tamne mrlje od prijašnjih akni, uništava bakterije koje uzrokuju akne, pomaže smanjiti pretjerano izlučivanje sebuma te umanjuje upalne procese.

Prema istraživanju, salicilna kiselina učinkovito uklanja perut – nepoželjne bijele pahuljice koje se ljušte s tjemena ostavljajući ga čistim. Prekomjerno nakupljanje odumrlih stanica kože na tjemenu može pogoršati svrbež vlasišta. Šamponi su dobar prvi odabir želite li istražiti dobrobiti salicilne kiseline jer ne zahtijevaju previše truda osim običnog pranja kose.

Jednostavno bi trebalo zamijeniti uobičajeni šampon opcijom na bazi salicilne kiseline jedan do tri puta tjedno (ovisno o problemima s vlasištem i učestalosti pranja kose). Serumi za vlasište, proizvodi koji se koriste prije pranja kose i slični tretmani, učinkoviti su za rješavanje specifičnih problema i generalno poboljšanje zdravlja vlasišta.

Bez obzira koji proizvod sa salicilnom kiselinom koristili, ne biste ga trebali koristiti češće od dva puta tjedno, kako biste izbjegli isušivanje i iritaciju vlasišta. Kao što je slučaj s osjetljivom kožom lica i osjetljivo tjeme može negativno reagirati na salicilnu kiselinu, izazivajući osjećaj iritacije ili peckanja. Izbjegavajte salicilnu kiselinu i ako je vaše tjeme već nadraženo, iritirano ili imate kakve ranice.

Čaj od vrbove kore

Vrbova kora još je uvijek u narodnoj medicini u čestoj upotrebi. Čaj od kore koristi se protiv svih bolesti s povišenom temperaturom, posebno onih koje su povezane s glavoboljom. Daju ga protiv reume i gihta, posebice zato što se tvrdi da pomaže u izlučivanju mokraćne kiseline iz organizma. Čaj od vrbove kore često se pije i kod tegoba sa želucem i crijevima.

Čaj od vrbove kore jednostavno je pripremiti - do vrha punu čajnu žličicu sitno izrezane vrbove kore prelijemo s dva i pol decilitra hladne vode, polako zagrijavajte do vrenja i uklonite s vatre. Nakon otprilike pet minuta procijedite čaj. Najbolje je piti dvije šalice čaja dnevno. Iako većina nas može imati koristi od povremenog tretmana vlasišta proizvodom na bazi salicilne kiseline, postoji nekoliko iznimaka.

Oprez kod upotrebe

Stručnjaci također ne savjetuju da se salicilna kiselina koristi, barem ne redovito, ako su vlasište i kosa suhi i dehidrirani. U tom slučaju treba razmisliti o tome da ju uključite u svoju rutinu tek nekoliko puta mjesečno i svakako ju treba kombinirati s drugim hidratantnim proizvodima da bi se smanjilo isušivanje.

Salicilna kiselina se ne preporučuje za vrijeme trudnoće i dojenja, za primjenu na dječjoj koži, niti na koži osoba alergičnih na derivate acetilsalicilne kiseline (aspirin). Dokazano pomaže u tretmanu papulopustularnih promjena kod kože, ali se njezino korištenje kod ovakvih slučajeva preporučuje pod nadzorom i uputom dermatologa.

Zaključak

Salicilna kiselina, odnosno Salicylic acid, jedan je od važnih sastojaka Nikelova Sebofit šampona. Šampon je to koji čisti, smiruje i osvježava kosu i vlasište. Sebofit NiKEL šampon s čajevcem, borovicom i lavandom – ljekovita je snaga za čisto vlasište, sjajnu i zdravu kosu. Sebofit je izniman proizvod za osjetljivo vlasište. Sebofit šampon izniman je proizvod koji ujedinjuje blago djelovanje i učinkovitost.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

Sebofit šampon s čajevcem, borovicom i lavandom 13,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
Ljekovita snaga za čisto vlasište, sjajnu i zdravu kosu.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTE



Zahvaljujemo se na Vašoj prijavi.