LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!
LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!

Saharoza

saccharu

arrow_circle_down

Iznutra

šećer koji putuje prema mozgu i hrani ga, koristi se kao zaslađivač u industriji hrane i pića.

Izvana

Saharoza djeluje kao ovlaživač ili humektant. To je tvar koja voli vodu i često ima molekularnu strukturu s nekoliko hidrofilnih skupina, što znači da molekulu privlači voda. Ova struktura omogućuje humektantima da privuku i zadrže vlagu u obližnjem zraku putem apsorpcije, uvlačeći vodenu paru u ili ispod površine kože.

Saharoza poznata kao običan šećer, latinskog naziva saccharu. Smatra se najvažnijim od svih šećera ili saharida. Pripada skupini disaharida koji se sastoji od ostataka glukoze i fruktoze.

Saharoza je slatkastog okusa i lako se rastapa u vodi. Pojednostavljeno rečeno, glukoza je šećer koji putuje prema mozgu i hrani ga, dok fruktoza odlazi prema jetri.

Šećerna repa u Europi

Saharoza je slatka bijela kristalična tvar koja se nalazi u mnogim biljkama, a komercijalno se dobiva iz šećerne trske i šećerne repe. Koristi se kao zaslađivač u industriji hrane i pića.

Dok se voćni i grožđani šećer, zbog svoje slabe sposobnosti kristalizacije, proizvode u skromnim količinama, proizvodnja saharoze razvila se u moćnu industriju, a njezin proizvod ima važnu ulogu u suvremenoj ljudskoj prehrani. Iako se u sokovima mnogih biljaka nalazi nešto saharoze, za industrijsku proizvodnju saharoze najznačajnije biljke su šećerna repa i šećerna trska.

Šećerna repa uzgaja se u umjerenom klimatskom pojasu i od nje se šećer proizvodi u cijeloj Europi. Njemački kemičar i ljekarnik Andreas Markgraf 1774. otkrio je da je šećer u repi istovjetan šećeru koji se vadi iz trske, a prva tvornica šećera iz šećerne repe bila je utemeljena 1802. u Šleskoj.

Pročišćena šećerna repa u mehaničkim strojevima za rezanje repe, pretvara se u tanke listiće te se stavlja u posebne posude - difuzore kroz koje prolazi topla voda. Kao rezultat, gotovo sva saharoza se ispire iz repe, ali s njom u otopinu prelaze razne kiseline, proteini i boje, koje je naknadnopotrebno izdvojiti od saharoze.

Šećerna trska u tropskim krajevima 

Uzgajanje šećerne trske vezano je uz tropske predjele. Indijci su od pamtivijeka vadili sladak sok iz šećerne trske, a Europljani su taj proizvod upoznali za vrijeme križarskih ratova. Kolumbo je šećernu trsku prenio u Ameriku, gdje se i danas uzgaja u velikim količinama.

U Indiji je prvi put pronađena šećerna trska, odnosno njezine slatke osobine te je započela prerada šećerne trske i proizvodnja danas omiljenog sladila na svijetu. Kolonizacijom je šećerna trska kasnije prenesena i u druge dijelove svijeta, primjerice u Južnu Ameriku koja je postala glavni proizvođač šećera. Dugi niz godina postojao je samo šećer iz šećerne trske koji se uvozio u Europu. U dobivanju šećera iz šećerne trske gotovo da nema otpadnih produkata, a potrošnja energije je minimalna.

Ostatci trske, koji se nazivaju bagasa, ostavljaju se na zraku kako bi se osušili te poslije poslužili kao gorivo za zagrijavanje pri procesu dobivanja šećera ili za dobivanje el. energije u termoelektranama, a mogu se koristiti i kao dodatak hrani za stoku.

U vrijeme Napoleonovih ratova uvedene su sankcije na uvoz prekooceanske robe u Europu i tek tada je pronađen šećer odnosno saharoza u šećernoj repi i započela proizvodnja šećera od šećerne repe. Ono što je u cijeloj priči najzanimljivije jest činjenica da je šećer iz obje biljke po svojim svojstvima, ukusu i slatkoći apsolutno identičan i sa stajališta potrošača i sasvim je nevažno je li šećer dobiven iz šećerne trske ili šećerne repe.

Magnet koji privlači vodu 

Saharoza djeluje kao ovlaživač ili humektant. To je tvar koja voli vodu i često ima molekularnu strukturu s nekoliko hidrofilnih skupina, što znači da molekulu privlači voda. Ova struktura omogućuje humektantima da privuku i zadrže vlagu u obližnjem zraku putem apsorpcije, uvlačeći vodenu paru u ili ispod površine kože.

Humektante nazivamo i „magnetima koji privlače vodu“. Oni vlagu iz zraka povlače u gornji sloj kože. Ova funkcija saharozu čini vrlo korisnim sastojkom za one s dehidriranom kožom.

Ukratko: saharoza hidratizira kožu uz pomoć svojstava ovlaživača koja se nalaze u sastojku koji pomaže zaključati hidrataciju na površini kože.

Saharoza, također može zaštititi kožu od oštećenja slobodnih radikala koji dolaze u kontakt s kožom lica putem zagađivača i toksina. Redovito se formulira u proizvode, kao što su sredstva za čišćenje i sredstva za pranje lica jer se može vrlo lako ukloniti s kože bez ostavljanja masnih ili ljepljivih ostataka. Saharoza ljudsko tijelo opskrbljuje energijom koja je potrebna za funkcioniranje svih organa i sustava, stimulira zaštitne funkcije jetre, poboljšava aktivnost mozga te štiti osobu od djelovanja otrovnih tvari.

Podržava aktivnost živčanih stanica i mišića. Ako u organizmu nema dovoljno saharoze, javlja se nedostatak energije, apatija, razdražljivost i depresija. Štoviše, zdravstveno stanje može postupno propadati, tako da je potrebno normalizirati količinu saharoze u tijelu na vrijeme.

Preopterećen mozak traži saharozu 

Često se događa da je ljudski mozak preopterećen mentalnom aktivnošću ili je tijelo bilo izloženo toksičnim tvarima tada se potreba za saharozom dramatično povećava.

Saharoza je u organizmu izvor energije, važna je za zdravlje i vitalnost organizma i značajna je i u prevenciji artritisa. Nedavna istraživanja pokazuju da kod ljudi koji vole slatko postoji manja vjerojatnost od artikuliranih oboljenja zglobova.

Saharoza u organizmu blagotvorno djeluje na slezenu. Postoji čak i posebna terapijska prehrana koja se koristi u slučajevima oboljenja slezene. Iako mnogi roditelji vjeruju da šećer doprinosi hiperaktivnosti kod djece, za tu tvrdnju ne postoje znanstveni dokazi.

S druge strane ova „teorija“ je duboko ukorijenjena u uvjerenjima roditelja. No, treba pripaziti jer visoke razine saharoze u organizmu mogu biti itekako opasne.

Zaključak 

Među Nikelovim proizvodima, Hranjiva krema s ružom i NIKELNUTRIS krema, proizvodi su koji sadrže saharozu. NiKELNUTRIS krema izrazito je gusta i bogata hranjiva krema koja intenzivno njeguje suhu i osjetljivu kožu. Pripravljena je po farmaceutskoj recepturi uz dodatak biljnih ulja i esencija.

Pravi je užitak za kožu s kojom neugodna zategnutost nestaje. Dubinski hrani i vlaži kožu, obnavlja epidermu i djeluje protiv bora. Inovacija je to da sadrži Karite maslac u izvornom obliku koji se topi u dodiru s kožom. Kod izrazito suhe kože, prije kreme bilo bi dobro nanijeti nekoliko kapi Eliksir protiv bora. NiKEL Hranjiva krema s ružom sadrži i saharozu kao jedan od sastojaka.

Hranjiva krema s ružom bogata je najfinijim prirodnim uljima i zaštićenim hidrirajućim kompleksom s dubinskim učinkom. NiKEL Hranjiva krema s ružom uklonit će neugodnu zategnutost kože, obnoviti površinski zaštitni sloj i time spriječiti gubitak vlage. Rezultat upotrebe ove kreme su smanjene bore.

Redovitom njegom i upotrebom Hranjive kreme s ružom koža će biti umirena, relaksirana, elastična, baršunasto meka i blistava. Suhu kožu obično muči neugodna zategnutost, manjak vode i masnoće.

Hranjiva krema s ružom je izrazito gusta i bogata hranjiva krema. Malo Hranjive kreme s ružom stavite na dlan, rastrljajte, udahnite njen blagotvorni miris i tako toplu nježno nanesite na lice, vrat i dekolte te ju masirajte dok se ne upije. Rezultat će vas oduševiti.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.