PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.

Peršin - Recepti iz ljekarne varaždinskog samostana Uršulinki

Čaj, ulje, okrepljujuće vino sv. Hildegarda...

Čaj
Stručak peršina stavi se šalicu kipuće vode na nekoliko minuta i onda toplo lagano pijucka.
Preporuča se piti 3 šalice dnevno, nakon jela. Čaj se, na isti način, može prirediti i od suhih listića peršina. Za 1 šalicu (2,5 dl) potrebne su 2 velike (ravne) žlice biljke.

Ulje
Odlično je zaštitno sredstvo protiv uboda komaraca i drugih insekata, te protiv ušiju u kosi.
3 velike žlice sjemenki peršina kuhti 15 minuta u u ½ litre vode. Procijediti i pustiti stajati da se ohladi. Preko noći ostaviti stajati na hladnom. Ulje peršina, koje sada pliva na površini tekućine, pokupi se žlicom i spremi u tamnu bočicu. Čuva se na tamnom i hladnom mjestu temperature između 10 i 15º C u smočnici ili u hladnjaku.

Okrepljujuće vino sv. Hildegarda
10-ak korijena peršina, zajedno sa lišćem, očistimo i operemo, pa kuhamo 15-ak minuta u 1 litri crvenog vina, kojem smo dodali 2 velike žlice jabučnog octa. Ocijediti, pa dodati 250 g meda od kadulje. Još toplo spremiti u tamnu bocu. Preporučuje se piti svako jutro i podne, prije jela, mala čašica ovog napitka, osobito starijim ljudima, za okrepu i kao pomoć protiv probadanja u području srca, slezene i slabina.

Oprez!
Sjeme može izazvati pobačaj. Peršinovo eterično ulje bogato je glikozidom apiinom. Glikozidom apiinom najbogatije je sjeme peršina. Po svom farmakološkom djelovanju apiin spada u abortive i emanagoge. Uziman u većim količinama izaziva pojačano stezanje maternice u trudnoći. Bubrežni bolesnici bi, zbog glikozida apiina, trebali izbjegavati korijen i sjeme peršina u većim količinama.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.