Mrkva - Recepti iz ljekarne samostana sestara uršulinki iz Varaždina
Praktični recepti samostana sestara uršulinki iz Varaždina
Sirup od mrkve, a protiv bolesti grla, prsiju, bronhitisa, upale pluća i očiju.
Sok mrkve pomješa se sa medom, u omjeru 1 : 2 u gusti sirup. Uzima se po 1 velika žlica 3 X dnevno. Kod upala dišnih putova sirup će biti još djelotvorniji ako mu dodamo propolis i ekstrakt kadulje.
Napitak od mrkve za starije osobe
½ šalice soka od mrkve pomješati sa ½ šalice toplog mlijeka. Pije se svakodnevno. Osvježava i jača pamćenje. Vrlo je lako probavljiv, a obnavlja rad i funkcije svih organa koji su tijekom godina oslabili.
Za bolju stolicu
1. Svježe naribana mrkva pomješana sa šećerom.
2. Sam sirov sok također pospješuje stolicu, a uzima se 2 puta dnevno po 1 dcl.
2. Ribanu mrkvu pomješati sa sjemenkama lana, kima i anisa
Upala želuca i crijeva kod dojenčadi
500 g mrkve ukuhati u 200 g vode, propasirati, dodati malo juhe.
Tegobe sa bubrezima i mokraćnim putovima
Juhi od mrkve dodati šparoge.
Višak želučane kiseline
2 dcl soka svaki dan popiti prije doručka
Detoksikacija organizma
Mrkva, svježe zelje, celer, luk, peršun, samljeti, začiniti s limunom i maslinovim uljem
Afte
U vodi se malo duže kuhaju listovi i stabljke mrkve. Taj se uvarak rabi za ispiranje usta i grgljanje, više puta dnevno.
Opekotine
Na opekotinu nakapati svježi sok mrkve.
Napitak od mrkve za starije osobe
½ šalice soka od mrkve pomješati sa ½ šalice toplog mlijeka. Pije se svakodnevno. Osvježava i jača pamćenje. Vrlo je lako probavljiv, a obnavlja rad i funkcije svih organa koji su tijekom godina oslabili.
Za bolju stolicu
1. Svježe naribana mrkva pomješana sa šećerom.
2. Sam sirov sok također pospješuje stolicu, a uzima se 2 puta dnevno po 1 dcl.
2. Ribanu mrkvu pomješati sa sjemenkama lana, kima i anisa
Upala želuca i crijeva kod dojenčadi
500 g mrkve ukuhati u 200 g vode, propasirati, dodati malo juhe.
Tegobe sa bubrezima i mokraćnim putovima
Juhi od mrkve dodati šparoge.
Višak želučane kiseline
2 dcl soka svaki dan popiti prije doručka
Detoksikacija organizma
Mrkva, svježe zelje, celer, luk, peršun, samljeti, začiniti s limunom i maslinovim uljem
Afte
U vodi se malo duže kuhaju listovi i stabljke mrkve. Taj se uvarak rabi za ispiranje usta i grgljanje, više puta dnevno.
Opekotine
Na opekotinu nakapati svježi sok mrkve.