PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
chevron_left Povratak

Ljekovita svojstva božićnog drvca, bora

Bor je puno više od mirisa i božićnog ukrasa!

13.12.2020

Ljekovita svojstva božićnog drvca, bora

Bor je puno više od mirisa i božićnog ukrasa!

13.12.2020

Svatko od nas ima svoju priču s borom ili kako ga od milja volimo zvati - božićnim drvcem. Prirodno ili umjetno, jela ili bor, okititi na sami Badnjak ili tjednima prije, do kada bi okićeni bor trebao stajati u kući, kakve ukrase odabrati...Zagovaratelji prirodnog drvca spremni su navesti brojne argumente zašto je ono bolje, a priče o sječi šume više ne drže vodu jer svi znamo da se borovi namijenjeni božićnoj prodaji planski uzgajaju i ne rastu spontano u šumama. Osim toga, oni su odlični čistači zraka i biorazgradivi su, a kupite li drvce u tegli možete ga posaditi u vlastiti vrt. Kupnjom prirodnog drvca pomažete lokalne proizvođače. Ipak, moja prijateljica Branka ima sasvim posebnu priču o božićnom drvcu i to - umjetnom. Svoje drvce koristi godinama, a nakon svakog Božića pospremi ga i sljedeće godine opet izvadi. Gdje je tu priča? Priča je u  ukrasima. Mi, Brankini prijatelji, sa svojih putovanja iz različitih zemalja, dok se još moglo putovati, donosili smo Branki  jedan božićni ukras. Tako Brankin bor krase čarobni ukrasi iz Grand Canyona, Caprija... blizih i dalekih egzotičnih zemalja. Za svaki ukras Branka točno zna odakle potječe i tko joj je od prijatelja koji ukras donio. I tako iz godine u godinu bor je sve bogatiji, priče sve brojnije i zanimljivije...

Miris bora možda je prva asocijacija na Božić i zimu. Brojna su ljekovita svojstva bora, pomažu kod infekcija dišnih putova, prehlade, kašlja, bronhitisa. Kao aktivan prirodni sastojak bor je zastupljen i u NiKEL kozmetici zato što jača mikrocirkulaciju i podiže raspoloženje. Eterično ulje bora sadrži bornil-acetat, alfa- i beta-pinen, kamfor. Oduvijek se plućnim bolesnicima preporučivao oporavak u crnogoričnim šumama.

Ugodan zimski miris u svom domu možete postići uz eterično ulje NiKEL Zimska bajka.

Iglice bora sadrže veliku količinu vitamina C. Zato je sirup od borovih iglica jedan od najpoznatijih prirodnih lijekova protiv kašlja.

Sirup od borovih iglica

1 kg mladih borovih iglica

1 kg meda

Mlade borove iglice uberite na mjestu što daljem od prometnica. Operite ih i osušite. U staklenku slažite red borovih iglica, pa ih prelijte s 3 velike žlice meda. Staklenku zatvorite i ostavite na suncu četrdeset dana. Na kraju procijedite i spremite. Ovaj sirup možete piti kao prevenciju ili kada vas kašalj počne mučiti. Smiju ga piti i djeca starija od godinu dana.

 

Zimska bajka eterično ulje naranče, jele, limuna i grejpa 7,95 €
- +
Eterično ulje je mirisna duša biljke

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.