BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 250 KN 🚚 Besplatni uzorci uz svaku kupnju po Vašem izboru 🍀
BESPLATNA DOSTAVA ZA NARUDŽBE IZNAD 250 KN 🚚 Besplatni uzorci uz svaku kupnju po Vašem izboru 🍀

Kokosov maslac

Cocos nucifera butter

Iznutra

ima visoku hranjivu vrijednost, ali i ljekovito djelovanje

Izvana

koži daje hranu i vlagu, čini je mekom, elastičnom, štiti je od štetnih UV zraka, sprječava stvaranje bora

Kokosove palme i slatki miris njihovih plodova obično nas asociraju na beskrajne pješčane plaže, toplo azurno more i izležavanje u hladu uz slasne napitke spravljene s kokosovim mlijekom. Gotovo trećina svjetskog stanovništva u Južnoj i Srednjoj Americi, Africi, Indiji, Šri Lanki, Indoneziji, Mikroneziji i većem dijelu Azije ovisi o kokosu kao izvoru hrane i prihoda. Za mnoge od njih kokos je jedna od glavnih prehrambenih namirnica koja znači život: od nje se dobiva ulje za kuhanje, ulje za njegu tijela i industrijske potrebe. Kokosov maslac dobiva se od kokosove palme. To je biljka koju svrstavamo u porodicu palmi. Latinsko ime za kokos je Cocos nucifera iz porodice Areccaceae.

Stablo za tri generacije

Španjolski su ga istraživači nazvali „coco”, što znači „majmunsko lice”, zbog tri udubine (oka) na jednoj strani ploda i vlaknaste kore nalik majmunskom krznu. Nucifera doslovno znači „onaj koji nosi orah”. Često ga nazivaju i „stablo za tri generacije” jer hrani seljaka, njegovu djecu i unuke. Ove privlačne palme, tipične za puste otoke iz snova, šire se svojim plutajućim, ovalnim orasima u ljuskama. Debela vlaknasta ljuska obavijena je vanjskom korom. Ovalni orah je šupalj i pun mlijeka kada nije potpuno zreo. Na otocima Tihog oceana štovao se kao simbol plodnosti. Kokos je danas proširen i poznat u svim dijelovima svijeta.

Kokosova palma je biljka koju svrstavamo u porodicu palmi. Izraz kokos često se koristi kako za palmu tako i za njezin plod (kokosov orah). Biljka može narasti i do tri metra visine, a prepoznajemo je po iznimno dugim i prilično oštrim listovima. Plod predstavlja kokosov orah koji se sastoji od tvrde kore ispod koje se nalazi središnji dio i kokosove vode, odnosno mlijeka.

Kokosov maslac i kokosovo ulje 

Često se susrećemo s pitanjem u čemu je razlika između kokosova maslaca i kokosova ulja. Razliku primjećujemo prije svega u njihovom agregatnom stanju. Kokosov maslac se pri višoj temperaturi mijenja u kokosovo ulje. Unatoč tome, riječ je o dva u potpunosti različita proizvoda. Naime, kokosovo ulje dobiva se iz kokosovog mlijeka, a kokosovo mlijeko iz mesnatog središnjeg dijela kokosa koji se melje u podatnu pastu. U nekim se slučajevima iz kokosovog maslaca odvajaju određeni sastojci, zbog kojih se maslac i na višim temperaturama ne mijenja u ulje.

Maslac sadrži više od 90% nezasićenih masnih kiselina, a uz to je bogat vitaminima E i K te mineralima.

Mnogo je vrsta kokosove palme, a ovo su neke od najpoznatijih:

• Kraljevski kokos je s Cejlona i cijeni se zbog svojeg slatkog soka

• Patuljasti kokos, nyiur-gading, s Malezije, ima malene plodove, a rađa kad je mlad i na visini samo od jednog metra

• Maldivski kokos je malen i gotovo okrugao

• Iglasti kokos potječe s Otočja Nicobar, a izgledom je trokutast i našiljen

Iskoristivost svih dijelova biljke 

Kokosi nabolje napreduju uz more, na vlažnoj i tropskoj vrućini i bogatom, ilovastom tlu. Kokosovi orasi koriste se kad padnu, ali za mlijeko, za prerađivanje ili kuhanje beru se penjanjem na palme ili uz pomoć dresiranih majmuna. Debla kokosa koriste se kao drvena građa, listovi za krovove, a ljuska za kokosova vlakna koja se koriste za izradu konopa. Od biljnog soka se pravi šećer. Može se fermentacijom pretvoriti u alkoholno piće ili destilirati u arak. Sušeni orasi koriste se za proizvodnju ulja za kozmetiku, sapune i deterdžente. Prešani ostaci su hrana za životinje.

Ne postoje službene preporučene doze kokosovog ulja, jer se smatra prehrambenom namirnicom, a ne dodatkom prehrani. Nije poznato može li se uzeti previše kokosova ulja, ali se ono općenito smatra neškodljivim za ljude.

Upotreba u njezi kože i kose 

Brojni su načini kako se kokosovo ulje i maslac mogu primjenjivati u njezi kože i kose. Kokosov maslac ima visoku hranjivu vrijednost, ali i ljekovito djelovanje. Koži daje hranu i vlagu, čini je mekom, elastičnom te je štiti od štetnih UV zraka i sprječava stvaranje bora. Najvažnija uporaba kokosovog maslaca je u njezi kože. Zbog toga što se topi na temperaturi naše kože, lako se nanosi i razmazuje. Kokosov maslac se može koristiti kao losion za tijelo, pripravak za masiranje, sredstvo za skidanje šminke, kao smirujući tretman za upaljenu kožu.

Ne postoji mnogo znanstvenih dokaza koji bi podupirali sve zdravstvene tvrdnje koje se vežu uz upotrebu kokosovog maslaca i ulja u kozmetici, poput tretiranja strija, akni i sličnog. Kokosov maslac koristi se i u liječenju suhe i ispucale kose i to tako da ga nanesete na kosu prije pranja i ostavite da djeluje desetak minuta. Radi boljeg djelovanja kosu možete umotati toplim ručnikom. Nakon ispiranja kosa će biti bujnija, zdravija i sjajnija.

Pozitivna iskustva upotrebe kokosa u njezi su stečena su većinom iskustveno, a kokosov maslac zasigurno djeluje njegujuće i omekšava kožu zbog visokog udjela masnih kiselina. Zbog izvrsnog okusa možete ga koristiti i u prehrani i to kao namaz za kruh, a najčešće se koristi u pripremi kolača i drugih slastica kao zamjena za uobičajeni maslac. Kokosovo ulje je lagano i odlično za kožu koju vlaži i hrani, umiruje i štiti od štetnih UV zraka. Dobiva se iz kopre, sušenog mesa kokosova oraha.

Dragocjena laurinska kiselina 

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Laurinska se kiselina nalazi još jedino u majčinom mlijeku. Sadrži zasićene masne kiseline pa ga treba konzumirati umjereno. Kokosovo ulje proizvodi se na četiri načina: centrifugiranjem, hladnim prešanjem, fermentiranjem i istiskivanjem, dok se kokosov maslac dobiva kada se u dio bijelog mesa kokosa ponovno doda u ulje. Kokosovo ulje jedan je od izvora zasićenih masnih kiselina, što ga čini tako nevjerojatno pogodnim za kožu. Laurinska kiselina u kokosovom ulju djeluje antibakterijski, antivirusno i protuupalno. Kemijske tvari u kokosovom ulju, uključujući fitonutrijente i polifenole, djeluju kao antioksidansi i imaju druga svojstva koja potiču razgradnju tkiva. Istraživanja pokazuju da ova korisna svojstva čine kokosovo ulje nevjerojatnim ovlaživačem, te također pomažu u smanjenju bakterija povezanih s aknama, infekcijama i drugim kožnim bolestima te mogu poboljšati zacjeljivanje rana povećanjem umrežavanja kolagena.

Zaključak

Zbog brojnih pozitivnih djelovanja na kožu, kosu, vlasište... kokosovo ulje važan je i značajan sastojak u mnogim NiKEL proizvodima. Kokosov maslac s mrkvom prirodan je i bez konzervansa, balzam bogat prirodnim uljima i vitaminima, štiti i njeguje i najosjetljiviju kožu. Djeluje pomlađujuće, regenerativno, umirujuće. Na prirodan način štiti kožu od štetnih UV zraka, ubrzava tamnjenje i produljuje brončanu preplanulost, a možda je najbolje to što ovaj proizvod mogu koristiti svi članovi obitelji.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

Hidratantna krema s ružom 155,00 kn
20,57 €
- +
Recenzije (21)
Samo dvije minute jutarnje njege za izvanredan učinak hidratacije i zaštite kože tijekom cijelog dana.
Kokosov maslac s mrkvom 120,00 kn
15,93 €
- +
Recenzije (20)
Idealna njega za cijelu obitelj - štiti i njeguje, produljuje brončanu preplanulost.
MASLINA Ulje u spreju za zlatnu preplanulost
119,99 kn
15,93 €
59,99 kn
7,96 €
- +
Unatoč izloženosti suncu nema isušenosti, samo prekrasna baršunasta put!
Latice ruže
230,00 kn
30,53 €
184,00 kn
24,42 €
- +
Savršen dar koji će koži dati baršunastu put poput ružinih latica!
Nikel & Borboleta 220,00 kn
29,20 €
- +
Uz Nikel kozmetiku i nakit Borboleta otkrijte sreću i blistavi sjaj svoje kože.