KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE ZA ISTINSKU UGODU , LJEPOTU LICA I TIJELA

Glukoza

Glucose

arrow_circle_down

Iznutra

izvor energije

Izvana

vežu vodu i opskrbljuju kožu vlagom

Glukoza dolazi od grčke riječi γλυκό što znači sladak. Naziva se još i dekstroza, grožđani šećer, krvni šećer ili dekstroglukoza. Može se naći u krvi i tkivu svih sisavaca (glukoza), a u biljnome svijetu, najčešće u grožđu, ostalom voću i medu (fruktoza, dekstroza).

Ondje se nalazi slobodna ili je u sastavu oligosaharida i polisaharida (škrob, celuloza, povrće). Glukoza je derivat šećera i značajan je međuproizvod pri pretvorbi hrane u energiju. Čini najznačajniji izvor energije, potreban za mišićni rad, no i za sve procese u organizmu, uključivši i rad mozga.

Samo manji dio potreba za glukozom čovjek može nadoknaditi iz neugljikohidratnih izvora. Glukoza je najrasprostranjeniji monosaharid u prirodi, međutim samo kao izomer koji se zove dekstroza ili grožđani šećer. “Mono” znači jedan ili jedna molekula šećera, kao što su glukoza, fruktoza ili dekstroza.

Izolirana iz grožđa

Glukozu je prvi put izolirao iz grožđa 1747. njemački kemičar Andreas Marggraf. Ime glukoze dolazi od francuskog kemičara Jean-Baptiste Dumasa, a naziv dekstroza preporučio je Friedrich Kekulé. Zanimljiva je podjela naziva. Grožđe, dakle, sadrži istodobno i voćni šećer (fruktozu) i grožđani šećer (glukozu). Glukozu nekad zovemo i starim nazivom dekstroza. Ponekad u literaturi naći ćete naziv D-glukoza, no s vremenom je prevladao i danas koristimo naziv glukoza. Zastarjeli naziv ‘dekstroza’ koristi se u marketinške svrhe ili da bi se označio različit izvor dobivanja odnosno porijeklo. Dekstroza se obično industrijski dobiva iz škroba kukuruza.

Obnavlja stanice i vraća vlagu

U kozmetici se koristi glukoza, koja je sastavni dio našeg tijela i čija molekula zbog promjera, od samo 0,36 nanometara, di­­rek­tno prodire pod kožu te tako postaje aktivna tvar. Osim toga, ona je prijenosnik za sve aktivne tvari, a ka­­ko je tijelo prepoznaje kao “nešto svoje”, neće na­­ići na metaboličku barijeru poput drugih sitnih molekularnih tvari. b, dakle, odmah regenerira stanice i vraća im vlagu na potpuno prirodan i neškodljiv način. Glukoza je potrebna za mišićni rad i za sve procese u organizmu, pa je tako i najznačajniji izvor energije. Zbog svojstva privlačenja i zadržavanja vlage odlično djeluje na očuvanje elastičnosti, mekoće i sjaja kože, ostvarujući pri tome učinak zaglađivanja i ublažavanja bora.

Glukoza ima vrlo sladak okus, lako je topljiva u vodi, a također je i neophodna za održavanje života jer kada se razgradi u citoplazmi žive stanice - oslobađa velike količine energije potrebne za mnoge životne funkcije. Glukoza i fruktoza su glavni predstavnici šećera u matičnoj mliječi. To su reducirani šećeri koje stanice mogu direktno primiti i koristiti kao energetsku hranu.

Zaglađuje bore 

Uglavnom dolazi iz hrane bogate ugljikohidratima, poput kruha, mlijeka, voća i povrća. Dok jedemo, hrana putuje niz jednjak u želudac. U želucu i početku tankog crijeva, kiseline i enzimi razgrađuju hranu na sitne dijelove. Tijekom tog procesa oslobađa se glukoza.

Ona dolazi u crijeva gdje se apsorbira crijevnim resicama i prelazi u krvotok. Nakon što glukoza uđe u krv, inzulin joj pomaže da dođe do stanica. Tamo se koristi kao glavni izvor energije. Naše tijelo održava razinu glukoze u krvi unutar normalnih vrijednosti. Nakon što naše tijelo iskoristi potrebnu glukozu za energiju, ostaci glukoze pohranjuju se u jetri i mišićima u obliku malih snopova koji se nazivaju glikogen. Naše tijelo može spremiti dovoljno goriva (glikogena) za jedan dan.

Ako nekoliko sati ne jedemo, razina glukoze u krvi pada. Gušterača prestaje izbacivati inzulin. Tada alfa stanice u gušterači počinju stvarati drugi hormon nazvan glukagon. On signalizira jetri da razgradi pohranjeni glikogen i pretvori ga natrag u glukozu koja se otpušta u krv.

Osim iz viška glukoze, jetra također stvara vlastitu glukozu razgrađujući složene ugljikohidrate, aminokiseline i masti. Šećeri iz matične mliječi sastoje se većinom od fruktoze i glukoze, a kako su med i drugi pčelinji proizvodi, među koje spada i matična mliječ, zastupljeni u mnogim ljekovitim pripravcima i kozmetici, na taj je način i glukoza jedan od sastojaka tih proizvoda.

Ekološki prihvatljivi šećerni tenzidi

U kozmetici se u novije vrijeme proizvode šećerni tenzidi na bazi kokosova ulja i glukoze. Ove čiste biljne tenzide koža posebno dobro podnosi, a na temelju svoje biološke razgradivosti oni su i ekološki prihvatljivi. Mogu se primjenjivati u šamponima i gelovima za tuširanje te služe kao sredstva za gustoću i stvaranje pjene.

Zbog tih svojstava koriste se u kozmetici jer čine kožu mekanom i podatnom, te povećavaju podnošljivost kozmetičkih proizvoda. Često ih nalazimo i kao sastavnicu sredstava za čišćenje, jer su dobri za kožu osjetljivu na upale.

Vodeći sastojak u svijetu kozmetike 

Glukoza je u novije vrijeme izuzetno priznata u svijetu kozmetike kao jedan od vodećih sastojaka u službi uljepšavanja i njege kože. Zbog toga što je glukoza sastavni dio našeg tijela, ono ju prepoznaje kao svoj prirodni sastojak, što znači da je propušta kroz kožu.

Čim uđe pod kožu, glukoza trenutno regenerira stanice i vraća im vlagu na potpuno prirodan i neškodljiv način, tako da je idealna u tretmanima regeneracije, hidratacije i liftinga lica. Također, zbog svog protuupalnog djelovanja koristimo ju kod problematičnih stanja na koži: kod liječenja akni, nečiste kože, psorijaze i u tretmanima mršavljenja te pri uklanjanju celulita.

Zaključak

što je već navedeno glukoza spada u polisaharide, šećere koji na sebe vežu vodu i opskrbljuju kožu vlagom. Čim uđe pod kožu, glukoza trenutno regenerira stanice i vraća im vlagu na potpuno prirodan i neškodljiv način što je uvelike iskorišteno pri stvaranju NiKEL proizvoda i kolekcija za ljepotu i njegu. Tako su NiKEL Hranjiva krema s ružom i NIKELNUTRIS krema neki od proizvoda koji sadrže glukozu i imaju navedeni učinak. Hranjiva krema s ružom bogata je najfinijim prirodnim uljima i zaštićenim hidrirajućim kompleksom s dubinskim učinkom. Štiti, hrani i vlaži kožu.

površinski zaštitni sloj kože, nadoknađuje vlagu i sprječava njezin gubitak te djeluje protiv bora. Inovacija je da krema sadrži shea maslac u izvornom obliku koji se otapa u dodiru s kožom. Ova će krema ukloniti neugodnu zategnutost kože, obnovit će površinski zaštitni sloj i time spriječiti gubitak vlage. Bore su smanjene.

relaksirana, elastična, baršunasto meka i blistava koža. NiKELNUTRIS krema izrazito je gusta i bogata hranjiva krema koja intenzivno njeguje suhu i osjetljivu kožu. Pripravljena je po farmaceutskoj recepturi uz dodatak biljnih ulja i esencija. Pravi je užitak za kožu s kojom neugodna zategnutost nestaje. Dubinski hrani i vlaži kožu, obnavlja epidermu i djeluje protiv bora. Kod izrazito suhe kože, prije kreme bilo bi dobro nanijeti nekoliko kapi Eliksira protiv bora.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

Hranjiva krema s ružom 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (8)
Umirena, relaksirana, elastična, baršunasto meka i blistava koža.
NIKELNUTRIS krema Intenzivna hranjiva krema 53,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (7)
Za baršunasto meku i podatnu kožu, bogata krema s dragocijenim biljnim esencijama.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.