🌞 BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 250 KN 🌞 Besplatni uzorci uz svaku kupnju po Vašem izboru
🌞 BESPLATNA DOSTAVA IZNAD 250 KN 🌞 Besplatni uzorci uz svaku kupnju po Vašem izboru

Alga spirulina

Spirulina Platensis

Iznutra

izbacuje toksine iz organizma, obuzdava glad

Izvana

zaštita od oksidativnog stresa, vlaženje kože i stimulacija lipolize

Alga spirulina u jednoj se rečenici može opisati kao plavo-zeleni izvor životne energije. To je plavo-zelena slatkovodna alga koja raste u bogatim mineralima lužnatim jezerima i ribnjacima diljem svijeta.

Ova malena, spiralna alga stara je 3,6 milijardi godina što je čini jednim od najstarijih stanovnika Zemlje. Spirulina je svoje ime dobila je zbog oblika koji liči na spiralu.
Narodi Afrike, Sjeverne Amerike i Azije spirulinu koriste već tisućama godina.
Stari Azteci konzumirali su je u obliku sušenih kolačića. Spirulina je svima poznata po svojim gotovo čarobnim svojstvima zbog kojih je nazvana super hranom.

Čudesna moć spiruline

Moderno doba prepoznalo ju je tek u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, no potrošnja spiruline potječe barem iz vremena vladavine aztečkog cara Montezuma (1467. – 1520.). Montezuma je jako volio ribu i tražio od svojih podanika da mu iz Meksičkog zaljeva, udaljenog nekih 300 kilometara od prijestolnice, donose svježu ribu. Podanici cara Montezuma spas i energiju za ovaj prilično zahtjevan zadatak pronašli su u osušenoj spirulini. Ubirali bi je iz mora posebno izrađenim mrežama, sušili je u obliku krpica i jeli zajedno sa žitaricama začinjenima chilmollijem (umakom od rajčice, papra i začina) ili od njih radili male kolačiće.

Žene su u trudnoći uzimale spirulinu jer su vjerovale da će njezina tamna boja nerođenu djecu učiniti nevidljivom demonima, ljudi su vjerovali da liječi razne bolesti, a nanosili su je i na tijelo kako bi im pomogla u rješavanju određenih zdravstvenih problema. Puna je proteina, minerala i drugih hranjivih tvari, pa neki znanstvenici tvrde da bi mogla riješiti svjetski problem gladi opskrbljujući ljude svim potrebnim sastojcima.

Bogatstvo vrijednih sastojaka

Posljednjih godina alga spirulina stekla je veliku popularnost, a najviše zato što alga spirulina sadrži čitavo bogatstvo vrijednih sastojaka. Spirulina je izuzetno bogat izvor hranjivih tvari. Sadrži šezdeset posto bjelančevina, 18 amino kiselina te vitamine A, C, E, D i B. Zbog značajne količine vitamina B12, pomaže u razvoju zdravog živčanog tkiva, ali i metabolizma svake stanice u organizmu.

Mnogobrojna su ljekovita svojstva spiruline. Ona suzbija alergije i upale, hrani organizam neophodnim nutrijentima te smanjuje rizik od raka i prijevremenog starenja. Ova alga povećava razinu energije, snizuje visoki tlak, pomaže kod dijabetesa, štiti od artritisa i reume, ubrzava metabolizam te poboljšava krvnu sliku.

Kozmetički proizvodi poput krema, losiona, šampona, maski za lice, često navode da sadrže morske ekstrakte, ekstrakte algi ili slično. Pri tome se obično misli da je dodan jedan od hidrokoloidnih ekstrakata. Većina njih su korisni za kožu, kao omekšivači kože, sredstva za umirivanje ili antioksidansi jer pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i korisno pomažu u proizvodnji kolagena i elastina, bitnih za čvrstoću kože. Primjerice, alginat ili karagenan mogu poboljšati svojstvo zadržavanja vlažnosti kože, jer reguliraju proizvodnju sebuma, a imaju i antimikrobna svojstva.

Uloga algi u tretiranju kožnih problema

Ekstrakti algi u kozmetičkim proizvodima dobivaju sve veći značaj u tretiranju kožnih problema, poput starenja, boranja i poremećaja pigmentacije. Pošto su alge dobar izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina pomažu smanjiti stvaranje bora, a osim toga pomažu u prevenciji suhoće kože i borbi protiv ekcema i akni.

Osim navedenog, alga spirulina uklanja celulit i pomaže kod mršavljenja, štiti od radijacije, pomaže kod predmenstrualnog sindroma, poboljšava koncentraciju i pamćenje te čisti organizam od toksina i teških metala. Od minerala sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo, natrij, fosfor, cink i selen. Jedna dnevna doza spiruline sadrži više željeza nego dvije šalice špinata. Bogata je i klorofilom, koji doprinosi boljoj krvnoj slici, uravnotežuje PH i potpomaže izbacivanju toksina iz organizma. Poznato je da je spirulina najbogatiji izvor beta karotena (sadrži ga deset puta više nego mrkva).

Veže na sebe teške metale

Osim beta karotena spirulina sadrži zeaksantin - snažan antioksidans koji ima osam puta jače djelovanje od beta karotena. Zeaksantin djeluje zaštitno na nervni sustav, mozak i oči. Spirulina je vrlo učinkovita i protiv trovanja teškim metalima, jer djeluje poput prirodnog kelata.

Spirulina veže na sebe teške metale, a zatim ih izbacuje iz organizma. Korisna je i kod prekomjerne težine jer obuzdava glad i smanjuje razinu kolesterola. Štiti gušteraču i stanice koje proizvode inzulin, čime stabilizira šećer u krvi te pomaže u prevenciji dijabetesa. Blokira proizvodnju interleukina 4, koji sudjeluje u nastanku alergijskih reakcija.

Studije su pokazale njenu nevjerojatnu moć u suzbijanju upala u tijelu, što je važno za prevenciju i liječenje artritisa i mnogih drugih upalnih bolesti. Otkriveno je da spirulina pruži zaštitu od štetnog zračenja. Također je poznato da povećava energiju, ublažava stres, nesanicu, anksioznost i depresiju.

Spirulina smanjuje apetit i ubrzava metabolizam, zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje, a bogata je i bjelančevinama toliko da sadrži više proteina nego meso! Zbog toga je odlična nadopuna prehrani za vegetarijance i vegane.

Visoko hranjiva namirnica

Brojni visokovrijedni sastojci spiruline stvaraju se kroz prirodnu fotosintezu pod vrućim suncem suptropske klime u Africi, Havajima i Aziji daleko od industrije i zagađenog okoliša. Proizvodnja spiruline na farmama algi bilježi ogroman porast, jer se potražnja za ovom visoko hranjivom namirnicom povećala u cijelom svijetu.
Nakon branja, spirulina se pretvara u gustu pastu, koja se zatim suši i pretvara u prah ili pahuljice. Spirulinu možete pronaći u obliku tableta, kapsula, praha i pahuljica. Standardna dnevna doza spiruline je 500 mg, no ona se prema potrebama može povećati i do 3 grama dnevno.
 

Spirulinu mogu koristiti i trudnice, dojilje i djeca. No, kao i bilo koji drugi suplement ili dodatak prehrani, spirulina može uzrokovati i neke nuspojave. Zbog velikog udjela proteina može uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, bolove na području abdomena, mučnine i promjene u boji stolice i kože.

Osim toga, spirulina je alga, a alge koje su uzgajane u zagađenom okruženju mogu oštetiti zdravlje jetre, uzrokovati bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, slabost, prekomjernu žeđ, ubrzan rad srca, šok i smrt.

Ako se ne pridržavate preporučenih dnevnih doza, spirulina može povećati rizik od nastanka poremećaja u radu bubrega i jetre. Prije početka uzimanja spiruline svakako se posavjetujte s liječnikom, pogotovo ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove.

Zaključak 

Alga spirulina poboljšava protok krvi u koži i pomlađuje kožu. Bogat je izvor bjelančevina. Sadrži klorofil, karotenoide, minerale, gama - linolensku kiselinu i neke jedinstvene pigmente. Jedan je od rijetkih biljnih izvora vitamina B12. Najpoznatiji proizvod NiKEL kozmetike koji sadrži sastojak alge spiruline je Control 365 Remove Cellulite gel krema. Ovaj proizvod ima višestruko ciljano učvršćivanje i djelovanje protiv celulita. Biološki aktivan flavonoid genistein jača čvrstoću kože i smanjuje nakupljanja masnih stanica ispod površine. Kofein, uz lipolitički ima i venotonski učinak. Kemitin doprinosi oksidaciji masti i uklanjanju toksičnih ketona. Crvena paprika aktivira stanični metabolizam. Crni papar je antiseptik i detoksikant. Badem hrani, vlaži i jača elastičnost kože. Svi ti prirodni sastojci, uz algu spirulinu, ujedinjeni u kvalitetnom proizvodu pridonose njegovoj učinkovitosti.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

Control 365 Remove Cellulite Gel krema 119,99 kn
15.93 €
- +
Recenzije (7)
Šest svjetskih zlata za inovativnost. ESTETICA PREMIUM PRODUCT 2020. Kozmetološki OSCAR prema odabiru hrvatskih dermatologa.
Remove Cellulite
229,89 kn
30.51 €
195,40 kn
25.93 €
- +
Recenzije (5)
Dugoročno čvrsta i glatka koža.