PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
chevron_left Povratak

VITAMIN D – SIN SUNCA KOJI POMLAĐUJE KOŽU

Taj čudesni vitamin je i antioksidans, koji usporava nastajanje i produbljivanje sitnih bora. Stručnjaci kažu da je za prosječnu dnevnu dozu vitamina D dovoljno provesti na suncu dvadesetak minuta, i to, naravno, ne u dijelovima dana kad je sunce najjače. UV indeks je tada najjači, pa je i rizik od negativnih posljedica UV zračenja najveći.

17.06.2023

VITAMIN D – SIN SUNCA KOJI POMLAĐUJE KOŽU

Taj čudesni vitamin je i antioksidans, koji usporava nastajanje i produbljivanje sitnih bora. Stručnjaci kažu da je za prosječnu dnevnu dozu vitamina D dovoljno provesti na suncu dvadesetak minuta, i to, naravno, ne u dijelovima dana kad je sunce najjače. UV indeks je tada najjači, pa je i rizik od negativnih posljedica UV zračenja najveći.

17.06.2023

Kad bismo sad išli provesti neku jednostavnu anketu, poput onih kakve rade ekipe TV kuća kad ispituju slučajne prolaznike o nečemu, pa pitali ljude o tome koliko znaju o pojedinim vitaminima većina bi se iznenadila koliko malo zna o nečemu što im je blisko i svakodnevno.

Naravno, znamo za vitamine. Vitamini su, kao što kaže definicija, esencijalni nutrijenti koji su čovjeku potrebni u malim količinama, kako bi ostao snažan i zdrav. Znamo, dakle, da našem tijelu čine dobro, da su važni za zdravlje organizma, da bez njih nema preventivne zaštite od raznih boleština, pa i onih najtežih… Znamo i to da vitamini snažno utječu na procese starenja, čuvaju nam svjež i mladenački izgled, pridonose mentalnoj vitalnosti… Ali, sve su to općenite spoznaje, koje su, naravno, točne.

No, izdvojiti blagodati pojedinih vitamina, pa i onih najčuvenijih, najčešće spominjanih, o kojima svakodnevno slušamo, zbog čega nam se čini da o njima sve znamo, već bismo se našli pred ozbiljnijim problemom, a pred očima bi nam iskakali upitnici… Vitamin D jedan je od onih za koje znamo, ali o kojima znamo – jako, jako malo… I zato ćemo se fokusirati na njega upravo u ovim danima kad nas sunce obasjava sve jače i trajnije. Naime, vitamin D naš je pouzdani saveznik i životni pratitelj kojeg ponajprije povezujemo upravo s ljetnim mjesecima, jer ne zovu ga bez razloga – vitamin sunca.

Što je vitamin D i u čemu je njegova čudesna snaga?

Upravo za vitamin D stručnjaci upozoravaju da spada u one kojih nam najčešće nedostaje. Štoviše, postoje procjene da je čak trećina stanovnika Zemlje konstantno u deficitu vitamina D. On je, inače, nutrijent topiv u mastima, koji kontrolira razinu kalcija i fosfora u čovjekovu organizmu. Pomaže očuvanju imunološkog sustava, pridonosi kvalitetnoj borbi s bakterijama i virusima. Podsjetimo se tek, jer nije bilo davno pa nam se lakše sjetiti, kako su liječnici savjetovali ljudima koji su se liječili od Covida-19 da uzimaju vitamin D. Bitan je za zdravlje kostiju i zubi. Važan je, nadalje, u procesu prijenosa onih milijuna poruka koje u svakoj sekundi čovjekova života teku između mozga i tijela, kao i mišićima koji nam omogućavaju da se krećemo…

Vitamin D utječe na raspoloženje.

Ponekad se pitamo zašto smo tako tužni i tjeskobni. Možda je riječ o manjku vitamina D!

Kako vitamin D utječe na kožu?

Vitamin D je iznimno koristan za zdravlje kože jer svojim antiupalnim svojstvima pomaže u smanjenju upalnih procesa te pridonosi rješavanju estetskih i zdravstvenih problema poput akni, psorijaze, ekcema, ekstremno suhe kože, vitiliga…

Vitamin D štiti i pomlađuje kožu, potiče obnavljanje stanica kože, pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala, koji su odgovorni za prerano starenje kože, potiče i proizvodnju kolagena, ublažava tamne mrlje na koži, povećava elastičnost kože…

Koji je izvor vitamina D?

Vitamin D tijelo dobiva iz tri izvora - od sunčeve svjetlosti, iz hrane te uzimanjem suplemenata. Kao i sa svim nutrijentima, tako i s vitaminom D možemo biti u ravnoteži, ali isto tako, možemo imati manjak ili višak tog vitamina u organizmu. I, naravno, ako znamo slušati svoje tijelo vidjet ćemo da nam i u ovom slučaju šalje upozorenja za stanja koja mu štete… I ako slušamo što nam tijelo govori, znat ćemo što nam je činiti.

Koji su znakovi manjka vitamina D u organizmu?

Sklonost prehladi, umor, krhke kosti i zubi samo s neki znakovi da vašem organizmu nedostaje vitamina D. Manjak vitamina D može uzrokovati i smanjenje mišićne mase i mišićnog tkiva. Bol u mišićima često je prvi znak manjka… Manjak vitamina D u organizmu lako se primijeti i na koži, koja nema sjaja, sivkastog je tona, postaje suha i na dijelovima tijela i na licu može se početi ljuskati. Dakle, niz je simptoma o kojima valja voditi računa, jer ukazuju da ste s vitaminom D – na rezervi. Neki od znakova da je vrijeme poduzeti mjere za povećanje vitamina D u organizmu su:
•    Umor, iscrpljenost, nesanica
•    Bol i slabost u kostima ili mišićima
•    Jako suha koža, akne, ekcemi…
•    Promjene raspoloženja
•    Prijelomi kostiju
•    Gubitak apetita
•    Pojačano opadanje kose
Posumnjate li da bi neko od ovih stanja moglo biti povezana s manjkom vitamina D, lako ćete to utvrditi. Dovoljno je napraviti pretragu krvi.

Koji su znakovi da imamo previše vitamina D?

U organizmu može biti i previše vitamina D, i to u pravilu kod ljudi koji ga dodatno uzimaju kroz dodatke prehrani. Ni u čemu ne treba pretjerivati, zar ne? Višak vitamina D, inače, može povećati razinu kalcija u krvi. Neki od znakova koji pokazuju da biste mogli biti u suficitu vitamina D, što također nije dobro, su:
•    Apatija kojoj ne znate uzrok
•    Mučnina i povraćanje
•    Pojačana žeđ
•    Zbunjenost
•    Bol u trbuhu
•    Blijeda kože
I u ovim slučajevima dobro je napraviti laboratorijske pretrage krvi te uz ostale vrijednosti povezane s navedenim simptomima, provjeriti i razinu vitamina D.

Koji je glavni izvor vitamina D?

Za vitamin D kaže se da je sin Sunca, a razlog je u tome što tijekom izlaganja sunčevim zrakama naše tijelo ima sposobnost proizvodnje vitamina D. Zapravo, on je jedini vitamin kojeg možemo sami proizvesti. Sintetizira se u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka.
Manjak vitamina D u organizmu lako se primijeti i na koži, koja nema sjaja, sivkastog je tona, postaje suha i na dijelovima tijela i na licu može se početi ljuskati…

No, to ne znači da je pametno leći na sunce u podne i zaključiti da je temeljito prženje rješenje za punjenje vitaminom D. I k tome, da je to rješenje koje daje rezultat dva u jedan - jednim prženjem dobit ćemo i tamniju put i napuniti baterije vitamina D. Da ne bi!
Naime, ni u jednom trenutku nije dobro smetnuti s uma da prekomjerno sunčanje može imati iznimno loše posljedice po zdravlje, među ostalim, može prouzročiti melanom, a sasvim sigurno ubrzava starenje kože.

Na proizvodnju vitamina D pod utjecajem sunčanih zraka utječu i meteorološke prilike, pa će ona biti bitno manja ako je vani oblačno vrijeme, a naše ga tijelo uopće neće proizvoditi ako sunce upijamo iza prozorskog stakla.

Koja je hrana bogata vitaminom D?

Ljudsko tijelo dobiva mali dio potrebnih količina vitamina D iz hrane, ali važno je ne preskakati taj izvor, jer je uravnotežena prehrana preduvjet očuvanja zdravlja. Među namirnice bogate vitaminom D spada riba, i to posebno plava i masna riba poput srdele, inćuna, tune, skuše, pastrve i lososa.

Dobro bi bilo uvrstiti neku od njih na jelovnik barem jednom u tjednu.  Stručnjaci ističu da samo 100 grama skuše sadrži čak 700 IJ vitamina D što je dvostruko više od osnovnih dnevnih potreba. Dnevnu potrebu za vitaminom D zadovoljit će 100 grama sardine iz konzerve. Sto grama lososa ima 526 IJ vitamina D, što je 66 posto dnevnih potreba.

Vitamina D ima i u žumanjcima jaja, gljivama, koje zovu vegetarijanskim izvorom vitamina D, pilećoj i junećoj jetri… Bogat izvor vitamina D su mliječni proizvodi, a što mlijeko ima veći postotak masnoće - bogatije je vitaminom D. Ne preskočite ni kozji sir, punomasni jogurt koji će tijelo osnažiti probioticima, a izdašan izvor vitamina D je i svježe cijeđeni sok naranče…

Dnevni unos vitamina D moguće je osigurati pametnom kombinacijom namirnica bogatih vitaminom D. Na primjer, dobar D-vitaminski ručak je losos na žaru, poslužen s malo kozjeg sira i salatom, a uz njega će prijati čaša hladnog, svježe cijeđenog soka naranče. Dobra je kombinacija, salata od tune i jaja ili omlet s gljivama, i, dakako, cijeđeni sok od naranče.

Pomažu i dodaci prehrani

Manjak vitamina D, pogotovo u zimsko doba kad je izloženost sunčevoj svjetlosti manja, može se nadomjestiti uzimanjem dodataka prehrani. Ali, kao i u svemu, tako i u tome valja imati mjeru, ne pretjerivati, jer se manjak lako može pretvoriti u – višak.

Zato pažljivo s tableticama, kapima ili drugim oblicima dodataka prehrani koji nadopunjuju vitamin D u organizmu. Ne zaboravite da se uvijek može potražiti stručna preporuka o količini koju je zdravo uzimati.

Nikel preporuka

Dobrobit vitamina D za kožu je neprijeporna, a posebno za kožu sklonu aknama i drugim upalnim pojavama kao i suhu kožu. Rutina njege kojom se čuvaju svježina, mladolikosti zdravlje kože podrazumijeva temeljito čišćenje, a NiKEL Mlijeko za čišćenje s narančom učinit će kožu baršunasto mekom, umirit će je i dubinski očistiti. Za posebno izražene probleme i oštećenja kože odlično je rješenje NiKEL obnavljajuća Probiotik krema

Mlijeko za čišćenje s narančom 11,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (6)
Nježno uklanja šminku, njeguje i umiruje kožu.
Probiotik krema za obnavljanje vrlo oštećene kože 21,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (21)
Prva hrvatska probiotička krema. ZLATNE MEDALJE za inovativni proizvod. ZLATNA Arca 2005. GOLD AWARD Inpex SAD 2013. ESTETICA PREMIUM PRODUCT 2021 po ocjeni žirija eminentnih hrvatskih dermatologa.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.