PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
chevron_left Povratak

Sve o njezi usana

Saznajte što izaziva suhe i ispucale usne

20.03.2024

Sve o njezi usana

Saznajte što izaziva suhe i ispucale usne

20.03.2024

Suhe i ispucale usne su većini nas problem svakodnevice te nam se čini da im nikako ne možemo stati na kraj tome. Od isprobavanja na stotine balzama za usne do raznih kućnih pripravaka nikako ništa što bi dalo taj trajni spas za suhe i ispucale usne. Kako bi Vam pomogli u borbi protiv suhih usana dovodimo Vam ovaj blog u kojem će te naći razloge i rješenja za suhe i ispucale usne uz još dodatnih korisnih savjeta, zato nastavite čitati. 

Radi čega nastaju suhe i ispucale usne? 

Suhe i ispucane usnice nastaju zbog suhe i puknute kože na vašim usnama, što uglavnom rezultira hladnim ili suhim vremenom, izlaganjem suncu, čestim lizanjem usana ili dehidracijom. Suhe i ispucane usnice mogu se pojaviti tijekom cijele godine jer je koža na usnama znatno tanja i osjetljivija od kože na ostatku tijela. Razlog tolike tanke i osjetljive kože usnica je taj što usnice ne sadrže nikakve lojne žlijezde, zbog čega su podložne isušivanju i pucanju.

Što uzrokuje isušene usne?

 • Opekline od sunca.
 • Hladno vrijeme.
 • Vruće ili suho vrijeme.
 • Često lizanje usana.
 • Medicinski uvjeti (alergije, poremećaj štitnjače, neki autoimuni poremećaji) ili reakcija na lijek.
 • Nedostatak vitamina (željezo, vitamin B).
 • Dehidracija.

Koji su simptomi suhih i ispucalih usana?

 • Suhe ili ljuskave usnice.
 • Pucanje kože.
 • Perutanje kože.
 • Svrbež.
 • Blaga bol.
 • Rane na usnama i u ustima.

Kako se riješiti ispucane kože na usnama? 

Iako nelagodno i ponekad bolno iskustvo, ispucane i suhe usnice uglavnom nisu razlog za veliku brigu te ih obično možete tretirati kod kuće primjenjujući sljedeće savjete:

 • Unosom preporučene količine vode i pažnjom da je tijelo pravilno hidrirano.
 • Korištenje balzama za usne ili masti prema potrebi tijekom dana.
 • Izbjegavanje lizanja, grickanja ili grizenja usana.
 • Držanje stranih predmeta podalje od usta (pera, nakita, metalnih predmeta).
 • Korištenje ovlaživača zraka.

Ako vam vaše ispucane i suhe usne izazivaju veliku bol i nelagodu te ne prolaze pridržavanjem ovih savjeta, obratite se vašem liječniku.

Kakva vrsta balzama za usne je najbolja u borbi protiv suhih i ispucalih usana? 

Kada birate balzam za usne, jako je bitno obratiti pažnju na sastav proizvoda. Važno je da se u balzamu za usne nalaze masti (poput petrolatuma), ulja (ulje ricinusa) i hidratantni sastojci (poput lanolina). Evo zašto su baš oni potrebni u njezi suhih i ispucalih usana:

 • Masti: Petrolatum, koji će vam možda biti poznatiji kao Vaseline, stvara zaštitni sloj na koži koji sprječava gubitak vlage. Ova barijera također štiti kožu od vanjskih elemenata poput vjetra, hladnoće i suhog zraka koji mogu dodatno isušiti kožu.
 • Ulja (ulje ricinusa): Ricinusovo ulje bogato je masnim kiselinama, poput ricenoleinske kiseline, koja duboko prodire u kožu usana i pruža hidrataciju. Ulje ricinusa također pomaže u obnavljanju stanica kože, što je posebno korisno za obnavljanje suhih i ispucalih područja.
 • Hidratantno (lanolin): Lanolin je prirodni ovčji vosak koji je izuzetno učinkovit u zadržavanju vlage. On djeluje kao emolijens te pomaže u omekšavanju i zaglađivanju kože. Osim hidratacije, lanolin ima i svojstva koja pomažu u stvaranju zaštitnog sloja na površini usana, što ih štiti od daljnjeg isušivanja i oštećenja.

U Nikelu smo svjesni važnosti dobrih sastojaka, stoga sve navedene sastojke možete pronaći u našem Nikel balzamu za usne i Nikelbalmu. Oba proizvoda sadrže sve potrebne sastojke kako bi uspješno oporavili vaše suhe i ispucale usne te im pružili mekan i umirujući osjećaj kakav težite. Preporučujemo Nikelbalm onima koji žele zdrave i hidrirane usne s mirisom vanilije.

Što bi trebali izbjegavati?

Kao što morate prilikom odabira sastava tražiti dobre sastojke, isto tako morate pripaziti na loše sastojke. Neki od tih sastojaka su umjetni mirisi i okusi, mentol, eukaliptus i kamfor, i to iz sljedećih razloga:

 1. Iritacija kože: Umjetni mirisi i okusi, te sastojci poput mentola, eukaliptusa i kamfora, mogu iritirati osjetljivu kožu usana, posebno ako su već ispucane ili nadražene. Ovi sastojci mogu uzrokovati peckanje, svrbež ili čak alergijske reakcije kod nekih ljudi.
 2. Dodatno isušivanje: Sastojci poput mentola, eukaliptusa i kamfora imaju svojstva koja mogu dodatno isušiti kožu. Iako se neki od njih možda percipiraju kao osvježavajući, dugoročno mogu uzrokovati dehidraciju kože, što nije poželjno za već suhe i ispucane usne.
 3. Potencijalna štetnost: Mentol, eukaliptus i kamfor imaju jaku aromu i mogu imati iritantno djelovanje na sluznicu usta, pogotovo ako se nanose na područje usana. Osim toga, postoji i mogućnost da se neki od ovih sastojaka progutaju, što može izazvati nelagodu ili komplikacije probavnog sustava.

Umjesto toga, preferirajte proizvode koji su formulirani s blagim i prirodnim sastojcima koji su nježni prema koži.

 

Balzam za usne 100% prirodan 8,00 €
- +
Kraljevska njega za baršunasto meke i podatne usne.
NIKELBALM za usne Intenzivni balzam za usne 26,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (3)
Kraljevska njega za baršunasto meke i podatne usne, uz 100% prirodne sastojke

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.