LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!
LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!

Sikavica

Silybum marianum

arrow_circle_down

Iznutra

pomaže u liječenju kroničnih upala bolesti jetre i dispeptičnih tegoba

Izvana

djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože, pospješuje obnovu stanica, štiti kožu od vanjskih štetnih utjecaja i štetnih UVA zraka

Djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože.

Sikavica je jedan od najljepših i najvećih stričaka. Naziva se još i osljebad, bijeli stričak, gospin trn, šarena badeljka ili latinskim nazivom Silybum marianum.

Sikavica ima dugu povijest, jer se počela rabiti još u doba Isusova rođenja, kad se korijen koristio za probavne tegobe. Od srednjeg se vijeka intenzivno uzgaja u srednjoj Europi. Rasprostranjena na području Mediterana, u južnoj Europi, na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi, a staništa su joj umjereno kisela, rahla tla, bogata dušikom. Kod nas je možemo naći samo na području uzduž Jadrana.

Sveta biljka 

O njezinoj je čudesnoj moći pisao i Plinije, a u grčkim je vremenima sikavica spominjana kao lijek protiv uboda insekata i zmija. Nazivaju je jednom od svetih biljaka – u većini mediteranskih kultura vezana je uz Isusovu majku Mariju i mlijeko koje se prolilo po ovoj biljci dok je dojila Isusa. Jedan od francuskih naziva je Lait de Notre Dame ili Marijino mlijeko. Sličan mit postojao je u staroj Grčkoj i bio je vezan uz Heru. U prilog istinskoj ljekovitosti sikavice ide činjenica da nekoć ljudi nisu olako posvećivali biljke svetim osobama, već su biljke to morale zaslužiti iznimnom ljekovitošću.

U šesnaestom stoljeću John Gerard u svojoj je „Anatomiji biljaka“ napisao da mlijeko sikavice može pomoći kod depresije i duševnih boli, a Europljani su sikavicu počeli koristiti upravo u tu svrhu. Britanski herbalist Nicholas Cluppeper utvrdio je kako je sikavica učinkovita za liječenje bolesti jetre i slezene te je zato dobra kod tegoba uzrokovanih žuči.

Protiv zmijskog ugriza

Najstariji zapis o ovoj biljci dolazi od Dioskorida koji ju spominje kao sredstvo za liječenje zmijskog ugriza. Kod starih Grka čuvala je jetru, a Indijanci su je koristili za liječenje čireva i kožnih bolesti. Sikavicu svrstavamo u porodicu glavočika i prepoznajemo je po ljubičastim cvjetovima i svjetlozelenim listovima koji na svojoj površini imaju sitne, bijelo obojene žilice. Jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka koja je danas proširena po čitavom svijetu. Sikavica ili osljebad, do dva metra je visoka, trnovita, zeljasta biljka izgledom nalik čičku. Stabljike visokih biljaka u unutrašnjosti su šuplje, listovi su izduženi, bez dlačica na površini, pa iako je jako bodljikava, zbog svoje iznimne ljekovitosti vrijedna je truda ubiranja.

Često se sikavica, zbog sličnosti, poistovjećuje s čičkom, no iako su izgledom vrlo slične, one nisu iste biljke. Sikavica raste po mnogim poljima i livadama, a može se posaditi i u vrtu. Homeopatski liječnici koristili su sjemenke sikavice za liječenje žutice, kamenca, peritonitisa, krvarenja, bronhitisa i proširenih vena. Različiti dijelovi biljke beru se u različito vrijeme - listovi se beru u svibnju, sjeme u kolovozu ili rujnu, a tada se čupa i korijen. Cvijet sikavice bere se u lipnju.

Uklanja toksine iz tijela 

Jestivo korijenje sikavice može se konzumirati sirovo ili kuhano, odnosno prženo na maslacu. Mladi izdanci koji se skupljaju u proljeće odlični su za kuhanje. Okrugli listovi na cvjetnoj glavici u prošlosti su se koristili u prehrani – konzumirali su ih na sličan način kao i artičoku. Listovi se mogu pripremiti kao špinat ili kao dodatak u salate. Sikavica ima mnoga ljekovita svojstva. Sjeme se može istucati ili samljeti, a može se žvakati ili pak uzimati kao prašak s tekućinom. Čaj se priprema od sjemenki ili listova, a čest način upotrebe je i priprema obloga.

Sikavica pomaže obnoviti stanice jetre, dok iz tijela uklanja toksine koji se obrađuju kroz jetru. Učinkovito je sredstvo kod olakšavanja štetnih učinaka konzumacije alkohola, pesticida u opskrbi hranom, teških metala u vodi, onečišćenosti u zraku kojeg udišemo i drugih otrova.

Pomaže kod alergija, jača krvne žile

Za većinu korisnih ljekovitih svojstava ove biljke najzaslužniji je silimarin, aktivna tvar, odnosno suhi ekstrakt plodova sikavice. Ova biljka jača organizam, regulira probavu i pomaže kod zatvora. Manje je poznato da je sikavica jako korisna za krvožilni sustav i da zaustavlja krvarenja te jača krvne žile. Većina smetnji uzrokovanih slabošću krvožilnog sustava i srca, kao što su migrene, vrtoglavice, niski tlak, umor, nestaje s djelovanjem upravo biljke sikavice. Sikavica efikasno liječi sve vrste alergije, hunjavice uzrokovane peludom, napade urtikarije i astme te bolesti putovanja, a koristi se i u liječenju bolesti nadbubrežne žlijezde, kod upale slijepog crijeva i psorijaze. Uzima se u obliku čaja ili kapsula, a može se kombinirati i s drugim biljkama.

Vitamin E iz ulja sikavice

Ulje Sikavice se koristi u prehrani, ali i za vanjsku upotrebu, bogato je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje su vrlo značajne za zdravlje cijelog organizma. Ulje Sikavice bogato je i oleinskom i linoleinskom masnom kiselinom, a osim te dvije masne kiseline, sadrži i vitamin E koji je vrlo značajan za zdravlje kože. U medicini se za farmaceutske svrhe koristi plod, bogat flavonoidima (silimarin, silibinin) i fitosterinima. Ekstrakt dobiven iz ploda (Cardui mariae fructus) zbog visokog udjela flavonoida, silibinina i silimarina i jakih antioksidativnih svojstava štiti kožu od oksidativnog stresa koji je jedan od glavnih uzroka prijevremenog starenja kože.

Za dobru volju i ugodno raspoloženje 

S obzirom na to da sikavica štiti kožu od vanjskih štetnih utjecaja i štetnih zraka, te da djeluje protiv bora i jača čvrstoću kože, a dobra je i za poremećaje upalnog crijeva i oslabljeni imunitet, vole ju i jetra i koža, a zaslužna je i za dobru volju te za ugodno raspoloženje. Zaslužna je zapravo za dobrobit baš svake stanice u našem organizmu. Posebno je cijenjeno ulje sikavice koje je nježno i blago, a dobiva se mehaničkom preradom sjemenki u kontroliranim uvjetima na niskim temperaturama. Ulje sikavice je antialergijsko, a odlikuju ga mnoge dobrobiti za zdravlje organizma i kod unutarnje i kod vanjske primjene. Posebno je dobro za masnu i problematičnu kožu. Primjerice hladno prešano ulje sikavice pripada grupi visoko polaritetnih ulja pa se lako razmazuje, a također je i izuzetni nositelj biološki aktivnih tvari što je velika prednost u odnosu na parafinska ulja. Osobito je blagotvorno u njezi osjetljive kože, pogodno je i za kožu novorođenčadi i beba.

U rijetkim slučajevima sikavica može izazvati proljev, nadutost i mučninu, a s obzirom na to da sikavica djeluje estrogeno ne preporučuje se ženama s fibroidnim tumorima, rakom maternice, jajnika i dojke te endometriozom.

Zaključak 

Iako je bodljikava, zbog svoje iznimne učinkovitosti sikavica je itekako vrijedna ubiranja. Upravo zato je jedan od prirodnih sastojaka u NiKEL kremama koje ublažavaju bore – Nikelift krema i Nikelift krema oko očiju. NIKELIFT krema je intenzivna krema protiv bora. Bogata je anti – age krema koja zaustavlja vrijeme. Uz upotrebu Nikelift kreme bore će dan za danom postajati sve manje vidljive. Ova krema obnavlja epidermu, pospješuje nastanak kolagena i elastina u koži. Sadrži snažan zaštićeni anti – aging faktor i vitalne elemente potrebne za ravnotežu, ljepotu i mladost. Također, Nikelift krema oko očiju dubinski njeguje bore oko očiju te vidljivo smanjuje bore i borice, pomlađuje i uklanja znakove umora. Sikavica je jedna od onih biljaka koje rastu na našem, mediteranskom području, te smo posebno ponosni da smo dobrobiti te „svete biljke“ ugradili u naše proizvode.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

NIKELIFT krema Intenzivna krema protiv bora 53,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (9)
Bogata anti-age krema koja zaustavlja vrijeme.
NIKELIFT oko očiju Intenzivna krema protiv bora oko očiju 39,50 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (5)
Bogata krema koja ublažava bore
SET Protiv bora - intenzivna njega
92,50 € 64,75 €
- +
Bogate anti-aging kreme koje izglađuju bore.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.