Sikavica

Silybum marianum

Iznutra

pomaže u liječenju kroničnih upala bolesti jetre i dispeptičnih tegoba

Izvana

djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože, pospješuje obnovu stanica, štiti kožu od vanjskih štetnih utjecaja i štetnih UVA zraka

Djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože.

Sikavica (osljebod, Silybum marianum) je do dva metra visoka, trnovita, zeljasta dvogodišnja biljka izgledom poput čička. Ima crveno-ljubičaste cjevaste cvjetove iz kojih se razvijaju tamno sivi do crni sjajni plodovi (roške), s čuperkom svilenkastih dlaka na vrhu,. Oni služe za rasprostranjivanje. Samonikla je u Sredozemlju, a uzgaja se u cijelom svijetu. U medicini se za farmaceutske svrhe koristi plod, bogat flavonoidima (silimarin, silibinin) i fitosterinima.  Pomaže u liječenju kroničnih upala bolesti jetre i dispeptičnih tegoba. Ekstrakt dobiven iz ploda (Cardui mariae fructus) zbog visokog udjela flavonoida silibinina i silimarina i jakih antioksidativnih svojstava štiti kožu od oksidativnog stresa koji je jedan od najvažnijih uzroka prijevremenog starenja kože. Štiti kožu od vanjskih štetnih utjecaja i štetnih UVA zraka. Djeluje protiv bora, jača čvrstoću i elastičnost kože.

Sveta biljka

Sikavicu nazivaju jednom od svetih biljaka - u većini mediteranskih kultura vezana uz Svetu Mariju i mlijeko koje se prolilo po ovoj biljci dok je dojila Isusa. Jedan od francuskih naziva je Lait de Notre-Dame ili Marijino mlijeko. Sličan mit postojao je u staroj Grčkoj i bio vezan uz Heru. Nekoć ljudi nisu olako posvećivali biljke svetim osobama. One su to morale zaslužiti iznimnom ljekovitošću, poput gospine trave i gospina plašta.

Čaj od sikavice

štiti bubrege, dobra je za adrenalne poremećaje, poremećaje upalnog crijeva i oslabljeni imunitet.

Priprema:

1-2 čajne žličice lista sikavice prelijte s 2 dl kipuće vode, pustite da ostoji poklopljeno 15 minuta, povremeno promiješajte i procijedite. Pijte 3 puta dnevno po šalicu čaja.