PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.
PRIRODNI, ZNANSTVENO UTEMELJENI PROIZVODI. NIKEL KOZMETIKA JE IZGRAĐENA NA 20 GODINA ISTRAŽIVANJA.

masno vlasište

Masno vlasište posljedica je pojačanog rada lojnih žlijezda koje su pod snažnim utjecajem spolnih hormona. Vlasište koje se zamasti unutar samo jednog dana nakon pranja može se smatrati masnim vlasištem. Teži slučajevi su kada je koža vlasišta, čela, nosa i područja iza ušiju zamašćena već nekoliko sati nakon pranja. Prevelika proizvodnja loja iz žlijezda u koži za posljedicu ima masnu kožu uz korijen dlake.

Loj iz žlijezda sprečava prodiranje vode i bakterija kroz pore i tako onemogućuje koži da bude vlažna odnosno dovoljno vlažna.

Problem masnog vlasišta neugodan je i nije se lako nositi s njime, no pojednostavljeno rečeno: nije svaka masna kosa – masno vlasište. Osoba kojoj je vlasište i kosa masna nakon jednog dana od pranja ima masno vlasište, a neke osobe imaju masno vlasište i kosu čak nekoliko sati nakon pranja. Takvo stanje može stvarati velike probleme i nelagodu u svakodnevnim aktivnostima.

Postoje preparati koji pomažu otkloniti posljedice masnog vlasišta (masna kosa, svrbež vlasišta, ispadanje kose, prečesto pranje kose). Masno vlasište nastaje zbog hormonalne neravnoteže i ako uz pomoć preparata za njegu i čišćenje masnog vlasišta ne postignete željeni učinak, trebali biste razmisliti o posjetu liječniku i razgovoru o mogućoj hormonalnoj terapiji.

Hormoni mogu biti privremeno ili trajno poremećeni. Ako je riječ o privremenom poremećaju hormona, mogao bi vam pomoći uredan san, miran život i zdrava prehrana. Dovođenjem hormona u red, trebalo bi se i stanje masnog vlasišta smiriti. No, ako vam to ne pomaže, znači da je vaš hormonalni problem kroničan. Nije lako djelovati na rad žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem. Ali, puno će vam pomoći održavanje vrhunske higijene vlasišta.

Što je uzrok masnom vlasištu?

Da je vlasište masno može se reći ako je dan nakon pranja i čišćenja kose i vlasišta, ta ista kosa i vlasište masno. U nekim ekstremnim slučajevima, isto se događa čak i nekoliko sati nakon pranja. Tome je uzrok poremećaj u izlučivanju muških spolnih hormona koji utječu na rad lojnih žlijezda u koži. Prekomjerno lučenje loja dovodi do masnog vlasišta i koža nema mogućnost prirodnog vlaženja jer je sloj između kože i doticaja s vodom prekriven masnoćom iz žlijezda.

Masno vlasište može biti u akutnom i kroničnom stanju. Akutno masno vlasište može biti rezultat hormonske kontracepcije, konzumiranje steroida, prehrane bogate mastima i ugljikohidratima, stresa te nedovoljne higijene vlasišta i kose. Kronično stanje pojačanog lučenja loja posljedica je viška muških spolnih hormona.

Lučenje muških hormona ovisi o genima koji reguliraju rad spolnih žlijezda. Moguće je donekle kontrolirati količinu loja kojeg žlijezde luče odgovarajućom prehranom, šamponima, redovnim boravkom na svježem zraku i ograničavanjem stresa, no budući da je vrlo teško utjecati na rad endokrinih žlijezda, strategija protiv masnog tjemena i kose usmjerena je na čišćenje vlasišta i kose te na usporavanje izbijanja loja na površinu kože.

Kako spriječiti nastanak masnog vlasišta?

U slučaju akutnog stanja masnog vlasišta temeljito i redovito čišćenje je najvažnije. Iako je pranje kose prvi nagon pri samoj pomisli na masno vlasište, vrlo je važno napomenuti da je prečesto pranje kose kontraproduktivno i da će sigurno izazvati suprotan efekt.

Naime, s češćim pranjem potiču se lojne žlijezde da ispuštaju još više loja, što onda u konačnici rezultira jačim i čestim mašćenjem. Kosu treba prati vodom umjerene temperature, ne prevrućom, treba što više prirodno sušiti kosu ili bar ne sušiti na najvišoj temperaturi fena jer i ta toplina potiče izlučivanje loja.

Redovno odstranjivanje masnoće sprječava gomilanje mikroba na vlasištu, nastanak prhuti i obilnije ispadanje kose. Pranje masnog vlasišta bi bilo najpoželjnije prati jednom dnevno i to najbolje u jutro. Preko noći vlasište se može zamastiti te će se postupak pranja morati ponoviti. Što se tiče prehrane svakako je važno da smanjite unos masnoća, ugljikohidrata i škroba jer oni sudjeluju u stvaranju loja. Osobito su nepoželjne namirnice pune zasićenih masti.

Kako njegovati masno vlasište?

Njega masnog vlasišta bi trebala biti svakodnevna. Proizvode za pranje, njegu i tretiranje kose treba birati pažljivo i jako je važno da proizvodi za njegu budu kvalitetni, a svakako treba izbjegavati agresivne proizvode koji će samo pogoršati stanje.

Ako je vaše vlasište masno, pomoći će Sebofit šampon za masnu kosu i osjetljivo vlasište. Idealan je za osjetljivu kožu, sadrži jedinstveni biljni kompleks: australski čajevac, borovicu i lavandu.

Australski čajevac je biljka koja kosu i kožu rehidrira (vraća vlagu), vrlo je učinkovit protiv gljivica i mikroba koji se stvaraju u masnom vlasištu, djeluje i tako da odčepljuje pore u vlasištu, ima vrlo izraženo antibakterijsko djelovanje i zato je izuzetno dobro za masno vlasište. Lavanda pospješuje rast kose i čini kosu bujnom i lepršavom, njeguje vlasište i ima antiseptička svojstva. Borovica pomaže u regulaciji sebuma i tako pročišćava vlasište.

Specijalizirani šamponi učinkovito uklanjaju mast s vlasišta i kose no nakon pranja, lojne žlijezde odmah kreću s izlučivanjem novog loja pa treba pripaziti koji proizvod se koristi i pri tome obratiti pažnju na dugotrajan učinak. Trebalo bi birati preparate koji imaju neutralni ili niski pH. Dječji šamponi su blagi i neutralni ali ipak malo preslabi za uklanjanje sebuma s vlasišta. Pri pranju kose, kožu vlasišta lagano masirajte dok nanosite šampon, no ne prejako kako ne bi stimulirali lojne žlijezde i tako još jače potaknuli njihovo lučenje.

Kosu nije preporučljivo prati više puta na dan već samo jednom. Jutro je idealno doba dana kada se započinje s aktivnostima kako bi do kraja dana vlasište i kosa „izdržali“. Pri uređivanju češljanjem i četkanjem kose također budite umjereni jer se masnoća s korijena kose češljanjem može prenijeti i prema vrhovima kose i tako kosu još jače zamastiti. Tako se postiže neželjeni efekt. Promisliti o frizurama koje su lagane za održavanje te ne iziskuju mnogo truda i vremena. Pri njezi i uređivanju važno je obratiti pažnju na češljanje i četkanje kose jer se i tim postupcima kosa može brže zamastiti. Pokretima češljanja od korijena prema vrhovima kose raspršuje se masnoća i tako dolazi do neželjenog efekta.

Pokušajte konzumirati prehranu koja sadrži što manje škroba, masti i ugljikohidrata. Ako se uza sve navedene postupke stanje ne popravi – svakako posjetite liječnika.

Zaključak 

Tretiranje masnog vlasišta i uklanjanje masnoće bit će učinkovito budete li se pridržavali svih navedenih pravila – ne perite kosu češće od jednom dnevno, za pranje kose koristite isključivo preparate s neutralnim pH-om blage i po mogućnosti s prirodnim sastavom. Prilikom pranja kožu vlasišta treba lagano masirati i utrljavati preparat kako bi se površinski isprala masnoća, no masiranje ne smije biti žustro već nježno kako se ne bi stimuliralo lučenje lojnih žlijezda.

Sebofit šampon s čajevcem, borovicom i lavandom 13,00 €
- +
favoritefavoritefavoritefavoritefavorite Recenzije (6)
Ljekovita snaga za čisto vlasište, sjajnu i zdravu kosu.

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.