KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.
KORISTIMO 100% PRIRODNE SASTOJKE I STVARAMO SAVRŠENE MIRISNE TEKSTURE, ZA ISTINSKU UGODU, LJEPOTU LICA I TIJELA.

Bršljan

Hedera helix

arrow_circle_down

Iznutra

kod katara u dišnim putovima, za liječenje simptoma kroničnih upala bronha

Izvana

djeluje na razgradnju potkožnih masnih stanica – adipocita, ubrzavajuće na izlučivanja toksina, utječe na proizvodnju hijaluronske kiseline u koži, jača tonus kože

Obični bršljan ili Hedera helix je grmolika povijuša koja se brojnim korijenjem u obliku stabljike za prianjanje penje - najčešće po drveću. Ljudi ga ponekad uništavaju jer misle da bršljan šteti šumskom drveću, no suprotno mišljenju nekih - bršljan svojim korjenčićima ne crpi hranu iz drveća. Raste po cijeloj Hrvatskoj kao podrast ili penjačica u šumama i na starim zidovima, a često se uzgaja radi ozelenjavanja pročelja stambenih i drugih zgrada.

Simbol besmrtnosti i životne snage

Cvjetovi bršljana, koji se javljaju od kolovoza do listopada, sitni su, a plod čini otrovna crna bobica. Javlja se na vlažnim humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kršna područja. Raste po stijenama, ruševinama i šumama. Bršljan je poznat i pod drugim imenima: barsijan, beštran, bršljen ili brštan. Rijetko koja biljka ima toliko naziva i simbola. U prošlosti je bršljan bio simbol besmrtnosti, životne snage i radosti kod starih Grka, a pjesnicima je bio simbol vječne ljubavi i odanosti.

O ljekovitosti bršljana doznajemo još iz antičkih zapisa o ljekovitim biljkama, ali ga službena medicina ne primjenjuje. U ljekarnama su od nedavno izuzetno popularni preparati, sirupi za liječenje kašlja, bronhitisa i astme kod djece.

Bršljan je izrazito otporan pa je u raznim povijesnim razdobljima bio simbol plodnosti, besmrtnosti, vjernosti, braka i ženstvenosti, ali su od davnina bila poznata i njegova ljekovita svojstva. Hipokrat i Dioskorides preporučivali su ga kao ljekovito sredstvo protiv proljeva, bolesne slezene, bolova u ušima i glavobolje. U srednjem vijeku primjenjivao se u obliku masti kod kožnih bolesti, kurjih očiju i za liječenje rana.

Ljekovitost bršljana

Od 16. stoljeća ljekovitost bršljana sve se više povezuje s njegovim izraženim učincima na dišni sustav i ublažavanje kašlja što se i danas smatra njegovom najvrjednijom farmakološkom aktivnošću. Osim što je bršljan imao važnu ulogu u antičkim kultnim obredima, bršljan je bio cijenjen i kao ljekovita biljka.

Cvjetovi su se koristili kod dizenterije, a listovi za unutarnju primjenu kod bolesti slezene ili za vanjsku primjenu protiv čireva i sunčanih pjega. Osim toga, cvjetovi su se namakali u vino i preporučali se kod proljeva, glavobolje i bolesti uha. Kasnije su se pripravci koristili kod nečiste kože, kod upala, opeklina, kod neuralgija i reumatičnih tegoba.

Primjena bršljana u pučkoj medicini je vrlo široka, iako se neprestano ispituje njegova djelotvornost u olakšavanju svih nabrojanih bolesti i tegoba. Znanstvena istraživanja za sada su sa sigurnošću potvrdila opravdanost njegove primjene kod upala dišnih putova praćenih kašljem, posebno kod kroničnih bolesti bronha.

Bršljan je stoljećima upotrebljavani lijek protiv kašlja. U oštroj konkurenciji brojnih biljaka koje se koriste protiv kašlja, a uključuju sljez, divizmu, trputac, jaglac, plućnjak i divizmu, bršljan je odnio punu marketinšku pobjedu na tržištu. Osim kao poznati lijek u borbi s kašljem bršljan je izuzetno cijenjen u borbi s celulitom.

Listove bršljana možemo brati cijelu godinu, iako je sadržaj ljekovitih tvari najveći neposredno prije cvatnje, kasno ljeti ili rano u jesen. Tvari iz bršljana zaustavljaju i razvijanje nekih gljivica.

Znanstveno dokazana učinkovitost bršljana

Znanstveni dokazi djelotvornosti bršljana pridonijeli su pojavi sve većeg broja prirodnih lijekova i dodataka prehrani na osnovi bršljana. U novije vrijeme nalazimo ga i u kozmetičkim proizvodima, najčešće u sastavu anticelulitnih pripravaka.

Osim toga, pripravci od bršljana koriste se za reumatske i žučne tegobe, za čišćenje kože, čišćenje krvnih žila kod ateroskleroze, kod upale želuca i crijeva, za regulaciju ciklusa mjesečnice, kod kašlja, bronhitisa i astme. Ispiranjem kose čajem od bršljana uklanja se prhut, a pijenjem čaja tijelo se čisti od trovanja pesticidima i od radioaktivnih zračenja.

Znanstveni dokazi njegove djelotvornosti pridonijeli su pojavi sve većeg broja prirodnih lijekova i dodataka prehrani na njegovoj osnovi.

Ipak, s bršljanom treba biti na oprezu. S obzirom na to da su određeni dijelovi biljke otrovni, posebice plod, kod pripremanja čajeva i drugih ljekovitih pripravaka potrebno je biti izuzetno oprezan. Na našem tržištu ekstrakt lista bršljana dostupan je i u obliku sirupa i tableta.

Bršljan u anticelulitnim pripravcima

Ekstrakt bršljana sve se više koristi i u kozmetici gdje nalazi sve veću primjenu u anticelulitnim kremama i gelovima, jer njegovi saponini poboljšavaju limfnu drenažu i pomažu otapanju lipida, čime ubrzavaju izlučivanje štetnih sastojaka i nakupljanje vode iz stanica.

Iako postoji bojazan od otrovanja ovom biljkom, pripravci na osnovi suhog ekstrakta bršljana smatraju se sigurnima za primjenu. Toksičnost njegovih saponina ne utječe na zdravlje, jer je njegova resorpcija kod zdravih sluznica izuzetno mala tako da ne dolazi do hemolize koju inače uzrokuju saponini.

Bršljan rijetko kad pokazuje neželjene učinke, bilo izvana ili iznutra. Znamo da svježi sok bršljana rado izaziva alergije, ali u oralnim i kozmetičkim proizvodima ekstrakti se dobivaju od suhog lista. Plodovi bršljana su otrovni, no to je problem tek u slučaju kad ih netko, najčešće mala djeca, zabunom pojedu misleći da su jestivi. Ne pokazuju interakcije s lijekovima i mogu se koristiti i s drugim oblicima liječenja, a sami pripravci bršljana smiju se davati i u trudnoći.

Poboljšava limfnu drenažu, otapa masti

U kozmetici je primjena bršljana izuzetno široka. Farmakološke aktivnosti njegovih sastavnica na nekoliko načina pridonose njegovoj djelotvornosti u borbi protiv celulita. Saponini, kao prirodne supstance, poboljšavaju limfnu drenažu i pomažu u otapanju lipida, čime ubrzavaju izlučivanje štetnih tvari i nakupljene vode iz stanica. Ekstrakt bršljana koristi se u anticelulitnim pripravcima između ostalog i zbog svog protuupalnog učinka. Primijenjen lokalno na kožu djeluje na razgradnju potkožnih masnih stanica. Bršljan se upotrebljavao kao sredstvo za zacjeljivanje rana, kod opeklina, protiv čireva i sunčanih pjega. Ekstrakt svježih listova bršljana primijenjen na kožu djeluje obrambeno i zaštitno.

Zaključak

Kao što je već spomenuto bršljan je izuzetno važan u sastavu kozmetičkih proizvoda u anticelulitnim pripravcima. NiKEL kozmetika ima rješenje za uklanjanje celulita koje je potpuno usklađeno s prirodom. To su 100% prirodna biljna ulja, ekstrakti biljaka i esencije koje potiču mikrocirkulaciju, izmjenu tvari i lipolizu te jačaju čvrstoću kože. Najučinkovitija je kombinacija: prvo nanijeti ulje, potom gel odnosno kremu. NiKEL Anticelulitno ulje s grejpom u kombinaciji s Anticelulitnim gelom s bršljanom ili s Remove Cellulite gel kremom idealna su kombinacija.

Najpoznatiji NIKEL proizvod koji sadrži sastojak bršljana je Anticelulitni gel s bršljanom za oblikovanje tijela i redukciju celulita.

Ovaj proizvod NiKEL kozmetike izuzetno je učinkovit želite li oblikovati tijelo i spriječiti nakupljanje masnih jastučića i nastanak celulita. Ovaj osvježavajući anticelulitni gel s bršljanom pomoći će Vam u razgradnji celulita i potkožnih masnih stanica te će ojačati čvrstoću kože. Osim toga, NiKEL Anticelulitni gel s bršljanom smanjuje obujam te sprječava nastanak celulita i oblikuje tijelo.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.