DAR ZA VAS! Uz svaku web kupnju dva ili više proizvoda, dobivate na dar 5ml Hyaluron seruma!
DAR ZA VAS! Uz svaku web kupnju dva ili više proizvoda, dobivate na dar 5ml Hyaluron seruma!
chevron_left Povratak

Stručna dijagnoza za njegu kože

Oduvijek su medicina i kozmetika prirodna cjelina. Još kod starih Egipćana uz medicinske recepte nalaze se i recepti za kozmetičke pripravke.

12.09.2019

Stručna dijagnoza za njegu kože

Oduvijek su medicina i kozmetika prirodna cjelina. Još kod starih Egipćana uz medicinske recepte nalaze se i recepti za kozmetičke pripravke.

12.09.2019

Uz savjet i kvalitetne preparate o njezi kože, ljekarnik će vam ponuditi ljekovite čajeve za pročišćavanje i otklanjanje otrova iz tijela, ali i upute o prehrani, unosu tekućine i dodacima prehrani.

Zbog nedostatka vitamina A koža postaje suha, masnoj koži podložnoj aknama obično nedostaje vitamin B2, dok kod kroničnih dermatoza pomaže vitamin B6.

Grci i Rimljani razvili su umijeće njege i uljepšavanja lica, tijela i kose do savršenstva. Stari Grci nabavljali su kozmetička sredstva kod farmakopola (ljekarnika). Opisuje ih znameniti liječnik Hipokrat, a nakon njega Dioskurid i Galen. Pojam “kozmetika” (lat. ars cosmetica, decoratio, ornatus) uključuje djelatnosti kojima je cilj njegovanje osobne ljepote. Kozmetika obuhvaća čišćenje, njegu, zaštitu, mirisanje i ukrašavanje svih dijelova tijela. Svemu tome prethodi kozmetologija, koja otkriva i primjenjuje utjecaje, zahvate i kozmetička sredstva, kojima se mogu otkloniti, odgoditi, ublažiti ili pak prikriti fizičke ili funkcionalne promjene koje narušavaju estetski izgled. Kozmetologija se razvijala unutar medicinskih, farmaceutskih i kemijskih znanosti i danas većina kozmetologa ima medicinsko, farmaceutsko ili kemijsko visokoškolsko obrazovanje.

Dijagnoza prije njege
“Ljepota je obećanje sreće”, rekao je Stendhal, a stara je uzrečica: “Biti lijep znači dobro se osjećati u vlastitoj koži”. Ljepota je oduvijek povezana sa zdravljem, jer i ljepota i zdravlje ovise o održavanju ravnoteže organizma. Da bismo bili “u punom zdravlju” i “u svoj ljepoti” moramo čuvati i njegovati sve dijelove tijela, ne samo kožu. Izgled naše kože, kose, noktiju, odražava stanje u našem tijelu. Svaka, pa i najmanja promjena uobičajenog izgleda kože, ukazuje na neku promjenu u našem organizmu.

U svojoj knjizi “Vratimo se prirodi”, M. Messèguèn napisao je: ”Kada bi žene za svoje lice upotrebljavale ruže, za želudac mrkvu, a za tijelo bršljan, upoznale bi pravu ljepotu.” Drugim riječima, osim vanjske hrane i zaštite, koža treba njegu i hranu iznutra. Uobičajene kreme, mlijeka i losioni za njegu djelovat će na vanjski sloj kože. Da bismo djelovali na dublje slojeve kože, trebamo je opskrbiti sastojcima koji će poboljšati dotok kisika i hranjivih tvari, a time i njenu kvalitetu.

Tip kože uglavnom je stvar naslijeđa. No nije svejedno je li, primjerice, suha koža još i osjetljiva ili je normalna koža prošarana krvnim žilicama ili sunčanim pjegama. Jednako je važno jesu li prištići i akne posljedica stresa, neravnoteže hormona ili loše probave i poremećaja crijevne flore, a možda i posljedica bakterijske infekcije.

Njega treba biti individualna, primjerena potrebama kože. Na početku svake individualno primjerene i dugoročno usmjerene njege treba postaviti stručnu dijagnozu, jer će se time isključiti kasnija razočaranja. Greške u njezi ostavljaju vidljive i trajne posljedice.

Oduvijek je ljekarna bila mjesto gdje se može dobiti savjet, ne samo o ljekovitim pripravcima i njihovoj primjeni, već i za primjenu kozmetike i kozmetičkih pripravaka. Kozmetologija i dermatologija redoviti su kolegiji farmaceutsko-biokemijskog fakulteta. Stoga nema sumnje da će vam upravo farmaceut u ljekarni dati stručan savjet i potpunu informaciju o tipu i stanju vaše kože i vlasišta te o primjerenoj kozmetičkoj njezi prilagođenoj upravo Vama.

PRETPLATITE SE NA
NAŠ NEWSLETTER

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.