LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!
LJETNI POPUST!!! 40% NA LINIJU SILKY!

Menta

Mentha piperita

arrow_circle_down

Iznutra

izbacuje štetne tvari iz organizma, nagomilanu sluz, jača rad jetre i gušterače, olakšava disanje, liječi hladne noge i kihavicu, poboljšava cirkulaciju, smiruje upalu kod artritisa, kižobolje, ukočenosti u leđima i vratu, sportskih ozljeda

Izvana

ima i tonizirajuće djelovanje – neurotonik je i stimulans

Pripravci s metvicom naneseni na kožu djeluje analgetski (učinak hlađenja), protuupalno, antibakterijski, antivirusno i osvježavajuće.

Menta, metvica ili nana u narodu poznata kao jedna od ljekovitih biljaka koja ima ugodan miris mentola, pa otuda i nosi naziv menta. Svojim jedinstvenim okusom i aromom već stoljećima oduševljava ljude. Biljka plavkastog cvijeta najviše privlači specifičnim, ugodno svježim mirisom koji teško zaboravljamo.

Napitak koji godi i hladi

Kada njezin list uronimo u čašu obične vode, za koju minutu ona će postati napitak koji nam godi i koji nas hladi. Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, koristi se diljem svijeta već tisućama godina. Sadrži veliku količinu mentola, spoja koji je poznat po svježem mirisu i po tome da aktivira receptore u organizmu osjetljive na hladnoću, zbog čega se javlja osjećaj hlađenja.

Metvica je stara ljekovita biljka koja datira još iz 17. stoljeća. Nastanjenost metvice počinje u Dalekom istoku odakle dolazi u Europu gdje se krajem 17. stoljeća nastanila u Engleskoj. Njezino se ime prvi put koristi u grčkoj mitologiji. Postoje dvije različite priče: prva koja kaže da je nimfu Mentu zavodio Had, bog Podzemlja, čije je kraljica Perzefona postala ljubomorna i pretvorila je u biljku, metvicu.

Druga legenda kaže da je Menta bila nimfa koju je volio Pluton. Nakon što se njegova ljubomorna žena pobunila i uvrijedila, on je svoju voljenu nimfu pretvorio u mirisnu biljku.

Aromatično eterično ulje 

U botanici metvica je zajednički naziv za bilo koju od različitih biljaka iz roda Mentha, odnosno za oko 25 vrsta aromatičnih, gotovo isključivo višegodišnjih biljaka u obitelji Lamiaceae. Metvica se uzgaja najviše radi dobivanja aromatičnog eteričnog ulja koje se koristi u ljekovite svrhe i u kozmetici. Paprena metvica (Mentha piperita), podvodna metvica (Spearmint, Mentha spicata) i u novije vrijeme metvica ananasa (Mentha suaveolens) najpopularnije su za uzgoj. Paprena metvica ima svjetlozeleno lišće i ljubičaste stabljike; ima papreni okus oštriji od podvodne metvice. Spearmint ima zeleno ili sivozeleno lišće te blaži okus i miris. Eterično ulje ovih biljaka koristi se za aromatiziranje žvakaćih guma i prikrivanje okusa lijekova. U tradicionalnoj medicini paprena se metvica zbog učinka hlađenja koristi za ublažavanje boli u mišićima, boli u živcima, olakšanju svrbeži i kao miris. No, valja biti oprezan jer visoke oralne doze ulja paprene metvice mogu uzrokovati iritaciju sluznice i oponašati žgaravicu.

Tonizira i hladi kožu 

Svježi ili sušeni listovi paprene metvice često se koriste sami ili s drugim biljem u biljnim čajevima, za aromatiziranje sladoleda, slatkiša, voćnih konzervi, alkoholnih pića, žvakaćih guma, paste za zube i nekih šampona, sapuna i proizvoda za njegu kože.

Metvica ili menta iz organizma izbacuje štetne tvari, nagomilanu sluz, jača rad jetre i gušterače, olakšava disanje, liječi hladne noge i kihavicu, poboljšava cirkulaciju, smiruje upalu kod artritisa, križobolje, ukočenosti u leđima i vratu ima dobar učinak za sportske ozljede.

Izvana, na koži, ima tonizirajuće djelovanje – neurotonik je i stimulans. Pripravci s metvicom naneseni na kožu djeluju analgetski, imaju učinak hlađenja, protuupalno, antibakterijski, antivirusno i osvježavajuće. U prirodi postoji više metvica, ali najveći broj ljekovitih tvari sadrži paprena metvica. Ljekovit je cijeli nadzemni dio biljke, ali se najviše rabe listovi.

Upotreba u prehrani 

Metvica ima široku upotrebu i u prehrani. Odlično pristaje kao začin u juhama, salatama, jelima od povrća, slasticama i osvježavajućim pićima. Paprena metvica djeluje stimulacijski i otklanja osjećaj umora što je dobro znati ako ste iscrpljeni nekom mentalnom aktivnošću. Snažno analgetsko i anestetičko djelovanje čini paprenu metvicu eteričnim uljem prve pomoći kod svih vrsta boli.

Pokriva bolove u kralježnici, mišićne grčeve, sve vrsta migrena, bolove kod sportskih i drugih ozljeda. Čaj od metvice, primjerice, upotrebljavamo kao antiseptik kod prehlade. Metvičin čaj pomiješan s jabučnim octom grgljamo kod zadaha iz usta.

Takvu mješavinu upotrebljavamo i kod upale desni, kod ozlijeđena jezika, zubobolje te za ispiranje usta. Metvica ili menta omiljena je u narodnoj medicini što se vidi po tome što se čaj od mente nalazi u većini kućnih ljekarni.

Umiruje nadraženu kožu 

Menta ima blagotvoran učinak i na kožu. Može učiniti puno za ten i sve češći je sastojak proizvoda za njegu kože. Kao biljka, menta ili metvica može se naći na raznim mjestima širom svijeta, uključujući Europu, Sjevernu Ameriku, Australiju i Aziju. Jedan od razloga zašto je menta postala popularna u kozmetici je činjenica da učinkovito umiruje nadraženu kožu. To je zbog toga što sadrži visoku razinu vitamina A.

Metvica djeluje adstrigentno, posebno u obliku ulja od metvice. Kada se koristi tako, metvica učinkovito tretira postojeće bubuljice, budući da djeluje antibakterijski i antiviralno, te čisti i umiruje upaljenu kožu, ali i zaustavlja pojavu novih prišteva.

Djeluje i kao nježni piling

Budući da ova biljka sadrži salicilnu kiselinu, može djelovati kao nježni piling, uklanjajući slojeve mrtvih stanica kože, što čuva vaše pore od začepljenja. Rezultat toga je koža s manje prištića, te čist i blistav ten. Menta se često koristi i u tradicionalnoj fitoterapiji, no prema europskoj regulativi biljnih lijekova odobrena je samo paprena metvica.

Eterično ulje paprene metvice u kozmetici se upotrebljava za ublažavanje raznih kožnih iritacija ili kod svrbeža. Eterično ulje metvice sadrži vitamine A i C, omega-3 kiseline te minerale željezo, mangan, magnezij, kalcij, kalij i bakar.

Oprez kod primjene 

Ipak i s metvicom treba biti oprezan. Paprena metvica ne smije se primjenjivati na djeci mlađoj od jedne godine. Na djeci mlađoj od sedam godina ne smije se primjenjivati nerazrijeđeno ulje niti ga se smije inhalirati.

Upotrebu ulja općenito treba izbjegavati u prva tri mjeseca trudnoće. Oralna upotreba većih količina ulja može izazvati žgaravicu, a u vrlo visokim dozama mučninu, mršavljenje, duljom primjenom i probleme sa srcem. Vrlo rijetko, neki ljudi budu preosjetljivi na mentol, pa se u tom slučaju ne smije koristiti ulje metvice. Iznimno rijetko, nakon inhalacije kod odraslih ljudi, može se javiti stezanje bronhalnih mišića i otežano disanje, pa tada treba zatražiti liječnički savjet i izbjegavati inhalacije uljem metvice.

Zaključak 

U stvaranju NiKEL kozmetike uvelike koristimo eterična ulja. Vjerujemo da mirisne esencije imaju čudesnu moć! One na neki način sadrže dio Svemira: toplinu Sunca, snagu Zemlje, mirnoću Mjeseca, rosu i kišu, vjetar i zrak!

Eterično ulje je osnova biljke u njenom najkoncentriranijem obliku. Naziv eterična izvodi se iz činjenice da ostavljena na otvorenome, nestaju bez traga, hlapeći u eter poput izmaglice: pravo eterično ulje prepoznat ćete kapnete li ga na papirnati rupčić. Nakon što ishlapi, neće ostati nikakav trag.

Osim mirisa koji neupitno djeluje na raspoloženje, eterična ulja imaju i ljekovitu moć i mogu olakšati i/ili ublažiti neke tegobe. Pa tako za svaku tegobu postoji eterično ulje koje najbolje odgovara. Eterično ulje paprene metvice najbolje je za poboljšanje koncentracije i pamćenja.

Ovaj sastojak sadrže sljedeći proizvodi

BUDIMO U KONTAKTU!

ZA POSEBNE PONUDE I POPUSTEZahvaljujemo se na Vašoj prijavi.